Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Cavusoglu στρώνει το έδαφος για διάλογο με Ελλάδα παρά τις 5 NAVTEX και τα Ίμια: Προσωπικός μου φίλος ο Δένδιας - Στην Αθήνα ο Rama μετά την Τουρκία

Ο Cavusoglu στρώνει το έδαφος για διάλογο με Ελλάδα παρά τις 5 NAVTEX και τα Ίμια: Προσωπικός μου φίλος ο Δένδιας - Στην Αθήνα ο Rama μετά την Τουρκία
Η Αθήνα είναι εν αναμονή της επίσημης πρόσκλησης από την Άγκυρα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
Σχετικά Άρθρα
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο χτυπάει η Τουρκία...
Λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια -με την παρενόχληση σκάφους της Λιμενικού Σώματος- και την έκδοση σειρά NAVTEX για περιοχές γύρω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στρώνει το έδαφος για διάλογο με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε τον Νίκο Δένδια, προσωπικό του φίλο, και επεσήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες «θα δημιουργήσουμε ένα διάλογο μαζί του».
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Cavusoglu, είναι σε εξέλιξη διεργασίες για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι εν αναμονή της επίσημης πρόσκλησης από την Άγκυρα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, αν και θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο να συμβεί μετά τις 20 Ιανουαρίου οπότε και ορκίζεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama, στην Αθήνα και οι συναντήσεις του με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Rama τις δύο προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.

Cavusoglu: Προσωπικός μου φίλος ο Δένδιας

«Υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να έχουμε έναν καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Νίκο Δένδια «προσωπικό φίλο».
«Ο Έλληνας υπουργός είναι προσωπικός μου φίλος και τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του και στα πλαίσια αυτά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τήρηση σκληρή γραμμή για το Κυπριακό.
«Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση.
52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών.
Αυτό δεν θα συμβεί όχι επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι αλλά επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα» δήλωσε.

Οι 5 NAVTEX της Τουρκίας για άσκηση με πυρά

Την ίδια στιγμή, όμως, υδρογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας εξέδωσαν μια σειρά από NAVTEX που δεσμεύουν περιοχές κοντά στο Καστελόριζο, όπως και στο Βόρειο Αιγαίο για ασκήσεις με πυρά, στρατιωτικές ασκήσεις και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.











Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές.
Πέντε ελληνικά αλιευτικά σκάφη ψάρευαν κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων, όταν τουρκική ακτοφυλακίδα, με κατεύθυνση το Φαρμακονήσι τα προσέγγισε κι άρχισε να τα παρενοχλεί.
Σύντομα στη θαλάσσια περιοχή έφτασε άλλη μια τουρκική ακταιωρός που κατά την πάγια τακτική των Τούρκων έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από τα καΐκια.
Οι Έλληνες αλιείς ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα που έσπευσε με το σκάφος 1054, ένα ταχύπλοο τύπου Rafnar.
Οι Τούρκοι συνέχισαν να προκαλούν, με δεύτερο σκάφος του λιμενικού να καταφτάνει από την Κάλυμνο.
Τότε, η μία ακταιωρός χτύπησε το ελληνικό περιπολικό σκάφος με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρές ζημιές.
Το αριστερό μπαλόνι έσπασε κα η μηχανή υπέστη βλάβη, με αποτέλεσμα το σκάφος να μην είναι υπηρεσιακά αξιόπλοο.

Οι διερευνητικές επαφές

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, η Αθήνα αναμένει την επίσημη πρόσκληση από την Άγκυρα, αν και η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε αυτό να συμβεί μετά τις 20 Ιανουαρίου οπότε και ορκίζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Ωστόσο είναι προετοιμασμένη να ανταποκριθεί ανά πάσα στιγμή.
«Δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση από την τουρκική πλευρά, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η «μπάλα» είναι ουσιαστικά στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένα ότι για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές θα πρέπει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου.

Η επίσκεψη Rama στην Αθήνα

Μετά τη διήμερη επίσκεψη του στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Recep Tayyip Erdogan, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Edi Rama, θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ θα παρακαθίσει και σε δείπνο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα εντάσσεται στην προσπάθεια των δύο χωρών να διευθετήσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.

Εκκρεμεί το συνυποσχετικό για τη Χάγη

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία.
Η παραπομπή στη Χάγη, προϋποθέτει οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στη σύνταξη ενός συνυποσχετικού, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα καθώς πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στις σημερινές συζητήσεις να υπάρξει ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα διευκολύνει και τον Αλβανό πρωθυπουργό ο οποίος δέχεται πιέσεις για το ζήτημα στο εσωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης