Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ισχυρότερη ανάπτυξη θα φέρουν στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί, στο +6,4% το 2021 - Τα σχέδια για το νέο πακέτο Biden

Goldman Sachs: Ισχυρότερη ανάπτυξη θα φέρουν στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί, στο +6,4% το 2021 - Τα σχέδια για το νέο πακέτο Biden
Σύμφωνα με την Goldman Sachs όμως οι εξελίξεις της πανδημικής κρίσης δεν είναι ενθαρρυντικές
Τώρα που το «μπλε κύμα» (blue sweep) του Κογκρέσου είναι πραγματικότητα, η Wall Street έχει αρχίσει να υλοποιεί το σενάριο για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στην αμερικανική οικονομία.
Σε αυτό το πλάισιο, η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο +6,4% από 5,9% προηγουμένως, μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στη Γερουσία και το «μπλε σκούπισμα» στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα για ένα νέο, διευρυμένο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Σε μια εκλογική αναμέτρηση - θρίλερ οι Raphael Warnock και Jon Ossoff επικράτησαν επί των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων τους.
Κάπως έτσι οι Δημοκρατικοί πήραν τη Γερουσία στα χέρια τους έπειτα από 18 χρόνια.
«Με τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμα και μικρή διαφορά, οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να περάσουν το α’ τρίμηνο του 2021 νομοσχέδιο με νέα μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης ύψους 750 δισεκ. δολ., εκ των οποίων τα 300 δισεκ. δολ. θα είναι άμεσες μεταβιβαστικές πληρωμές προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Παραμένουν οι κίνδυνοι από την πανδημία

Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι εξελίξεις της πανδημικής κρίσης δεν είναι ενθαρρυντικές.
Δυστυχώς, ο εμβολιασμός, αντί να επιταχύνεται, επιβραδύνει, ενώ παράλληλα η νέα, επικίνδυνη μετάλλαξή του απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια υγεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εκτιμά ανάπτυξη +6,4% για το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση του ΑΕΠ στο ύψους του 5,9%.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο αριθμό θανόντων, με περισσότερους από 350.000 ανθρώπους να έχουν πέσει θύμα της νόσου.
Την ίδια στιγμή, νέο κύμα κρουσμάτων απειλεί τη δημόσια υγεία σε μια σειρά από πολιτείες.
Η οικονομία υπέφερε από μεγάλη ύφεση το β’ τρίμηνο του 2020, καθώς οι επιχειρήσεις ανά τη χώρα έκλειναν η μία μετά την άλλη λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή διασποράς της νόσου.
Από τότε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ έχει επανεκκινήσει, ωστόσο οι μολύνσεις συνεχίζουν ανοδικά, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς τη μεγέθυνση και την κατανάλωση.

Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη θα φέρει αύξηση της απασχόλησης και θα μειώσει την ανεργία

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ανεργία στις ΗΠΑ φτάσει το 2021 στο 4,8%, από 6,7% που είναι τώρα.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, το ποσοστό αυτό θα πέσει περαιτέρω, στο 3,6% το 2024.
Η Goldman Sachs αναμένει επίσης η κυβέρνηση να εγκρίνει δημοσιονομική βοήθεια προς τις τοπικές κυβερνήσεις ύψους 200 δισεκ. δολ., όπως και επιδόματα ανεργίας ύψους 100 δισεκ. δολ.
Έχοντας περισσότερα μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, οι καταναλωτές θα πρέπει να αρχίσουν να ξοδεύουν ξανά - αν και ο αργός ρυθμός εμβολιασμού ίσως να σημαίνει ότι πολλά νοικοκυριά θα παραμείνουν επιφυλακτικά στις αρχές του έτους.

«Ενώ το διαθέσιμο εισόδημα θα αυξηθεί εντυπωσιακά το α’ τρίμηνο του 2021, αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος στις καταναλωτικές δαπάνες θα είναι πολύ μικρότερος από το συνηθισμένο λόγω του ιού» δήλωσε η Goldman Sachs.
Οι κρατικοί περιορισμοί για τον έλεγχο του ιού πιθανότατα θα παραμείνουν αυστηροί στο α’ τρίμηνο του 2021 και πολλά νοικοκυριά είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις επαφές για κατανάλωση.
Όσον αφορά τα επιτόκια, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης και η επακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού σημάνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει πιθανώς τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι πολλοί αναμένουν σήμερα.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η πρώτη αύξηση θα φέρει τα επιτόκια στο 0,25%.

Τι σχεδιάζουν οι Δημοκρατικοί

Οι δημοκρατικοί και ο νέος Πρόεδρος Biden σχεδιάζουν να ζητήσουν από το Κογκρέσο να περάσουν δύο πακέτα οικονομικής – δημοσιονομικής στήριξης (fiscal stimulus)
Να δώσουν 2.000 δολάρια ανά αμερικανό καθώς και ένα πακέτο στήριξης 3 τρισεκ. δολαρίων με φορολογική μεταρρύθμιση και υποδομές.
Με βάση το Axios ο Biden πιστεύει ότι μπορεί να πάρει πολλά πακέτα στήριξης μέσω του Κογκρέσου, αφού οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και στις δύο έδρες της Τζόρτζια για τη Γερουσία.
Η ομάδα του Biden θέλει επίσης να δώσει μετρητά στους Αμερικανούς το συντομότερο δυνατό.

Η μεγάλη εικόνα

Τον Ιούλιο 2020, ο Biden παρουσίασε το σχέδιό του Build Back Better, το οποίο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια για κίνητρα για κατασκευαστές και περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για πράσινες θέσεις εργασίας και δαπάνες σε υποδομές.
Πρότεινε για αυτό το σχέδιο με μια σειρά φορολογικών αυξήσεων στους πλούσιους, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των κερδών κεφαλαίου ως τακτικού εισοδήματος και της αύξησης του οριακού φορολογικού συντελεστή για τα πολύ υψηλά εισοδήματα  σε σχεδόν 40%.
Οι δημοκρατικοί ανησυχούν ότι εάν χάσουν τις πρώτες ευκαιρίες για την καταπολέμηση του COVID και αντιστρέψουν την ευρύτερη επίδρασή του στην οικονομία, τα δίδυμα προβλήματα ελλείμματα και χρέος θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον Biden να προσφέρει κίνητρα.

Η πρώτη δοκιμασία θα είναι η πληρωμή 1.400 δολαρίων που θα προστεθούν στα 600 δολάρια σε μετρητά που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο 2021.
Επίσης, σε αυτό το πακέτο θα συμπεριλαμβάνεται και η  χρηματοδότηση για τη διανομή εμβολίων.
Το σχέδιο του Biden για ένα πλάνο για την φορολογία και τις υποδομές, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος «Build Back Better», θα μεταφερθεί αργότερα την άνοιξη και θα εξεταστεί σύμφωνα με τους κανόνες για τον προϋπολογισμό 2021.
Να σημειωθεί ότι για τα μέτρα αυτά απαιτείται η απλή πλειοψηφία και όχι των 60 γερουσιαστών που ισχύει για τα μεγάλα πακέτα.

Επιστροφή στο Σχέδιο Α:

Ο Biden ουσιαστικά ξεσκονίζει τα προεκλογικά του σχέδια, όταν πολλοί από τους οικονομικούς και πολιτικούς του συμβούλους υπέθεσαν ότι αν κέρδιζε την προεδρία, θα έφερνε στη Γερουσία.
Ωστόσο ο Biden δεν θα θελήσει να πάει σε κόντρα με τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν 50 έδρες στην Γερουσία έναντι 50 εδρών των δημοκρατικών αλλά έχουν πλειοψηφία λόγω της ψήφου της Kamala Harris.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης