Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κρίσιμο 48ωρο για την κυβέρνηση Conte - Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ιταλία: Κρίσιμο 48ωρο για την κυβέρνηση Conte - Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Έχουν προκύψει προβλήματα που οφείλονται στη στάση του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi 
Καθοριστική είναι η σημερινή (8/1) και η αυριανή ημέρα (9/1) για το μέλλον της κυβέρνησης του Giuseppe Conte.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αργά το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνησή του, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου βάσει του οποίου η Ιταλία θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Συνολικά πρόκειται για 209 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έχουν προκύψει προβλήματα και ένταση που οφείλονται στη στάση του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi.
Ο τελευταίος ηγείται και του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση και έχει ζητήσει από τον Giuseppe Conte να αυξηθούν τα κονδύλια για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, αλλά και να πάψει να διατηρεί τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Ο Matteo Renzi επιμένει ότι πρέπει να επιλεγεί ένα νέο πρόσωπο, στο οποίο θα πρέπει να ανατεθεί το κύριας σημασίας αυτό καθήκον.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στην πραγματικότητα ο Matteo Renzi έχει ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα και εδώ και καιρό βρίσκεται μόνον σε αναζήτηση μιας ευκαιρίας για την οριστική ρήξη.
Σήμερα και αύριο θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Giuseppe Conte θα μπορέσει, με μια τελευταία μεσολάβηση, να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της.
Διαφορετικά, το πιο πιθανό σενάριο είναι η επισημοποίηση της κυβερνητικής κρίσης, με συζήτηση και σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Στην περίπτωση αυτή, αν ο Ιταλός πρωθυπουργός καταφέρει να βρει νέους υποστηρικτές (κάποιους νέους δηλαδή βουλευτές και γερουσιαστές από τον κεντρώο χώρο), θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και σε επαναπροσδιορισμό, πιθανώς, των προτεραιοτήτων της πολιτικής του δράσης.
Διαφορετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella θα μπορούσε να διερευνήσει τη δυνατότητα σύστασης κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής», ή και να αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορωνοϊού, και του ότι πρέπει να καταρτισθεί το οριστικό σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει ο Giuseppe Conte να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα. Ενδεχομένως με την αντικατάσταση κάποιων υπουργών του, ή με προσπάθεια διεύρυνσης της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβερνητική συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης