Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ανοίγουν την πόρτα σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

Politico: Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ανοίγουν την πόρτα σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας
Σημαντικό πλήγμα για την απασχόληση δείχνουν τα στοιχεία για την ανεργία του Δεκεμβρίου η οποία διαμορφώθηκε στο 6,7% -  Συνολικά η πανδημία προκάλεσε την απώλεια 23 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας
Το τελευταίο κύμα της πανδημίας που έπληξε την οικονομία των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο «σάρωσε» συνολικά 140.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας την πίεση για επιτάχυνση των μαζικών εμβολιασμών και ταυτόχρονα ανοιξε την πόρτα στον εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden και στο Κογκρέσο που πλέον ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς να επιτείνουν την πίεση για τη διεύρυνση του υφιστάμενου πακέτου τόνωσης εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2021.
Τα στοιχεία την απασχόληση του Δεκεμβρίου τα τελευταία που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump, αναδεικνύουν την απώλεια περίπου 11 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τα επίπεδα της απασχόλησης πριν από τη πανδημίας η οποία «σάρωσε» συνολικά περίπου 23 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο απολογισμός της θητείας Trump περιλαμβάνει τώρα μια χρηματιστηριακή αγορά που ανέκτησε δυναμικά το χαμένο έδοφος αλλά μια σημαντική καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας.

Μαζικοί εμβολιασμοί

Οι περισσότερες από τις απώλειες τον Δεκέμβριο, σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας, προήλθαν από τη βιομηχανία αναψυχής και φιλοξενίας, καθώς τα νέα lockdowns και η απαγόρευση των ταξιδιών οδήγησαν σε εκτεταμένες περικοπές θέσεων.
Η λήξη του πακέτου των ενισχύσεων, που αποφασίστηκε τον Μάρτιο, άφησε επίσης τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα προς δαπάνη, πλήτοντας τη ζήτηση στην οικονομία.
Οι αδύναμες επιδόσεις στην απασχόληση το Δεκέμβριο που οδήγησαν το ποσοστό ανεργίας στο 6,7%, και υποδηλώνουν ότι η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα προκειμένου να μην καταστεί μεγαλύτερο το πλήγμα στην απασχόληση και να καταστεί δυνατή η ανάκαμψη της οικονομίας την άνοιξη ή το καλοκαιρί.

Ενισχύσεις σε πολιτείες

Τα παραπάνω θα δώσουν στον Biden και στους Δημοκρατικούς ένα ευρύτερο περιθώριο για να ασκήσουν πιέσεις για τη διεύρυνση των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας στο ύψος τρισεκατομμυρίων δολ. - με όποια νομοθετικά μέσα είναι διαθέσιμα - συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής βοήθειας προς τις πολιτείες και τις περιφέρειες.
Σημαίνει επίσης ότι οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα μπορούν να εγκρίνουν αρκετά άμεσα την καταβολή ενισχύσεων σε ρευστό η οποία θα φράσει στο επίπεδο της επιταγής των 2.000 δολ. που υποστηρίζουν εδώ και καιρό, καθώς στα μέτρα που υιοθετήθηκαν στο τέλος του Δεκεμβρίου προβλέπονται επιταγές 600 δολ.

Εμβόλια και ρευστότητα

«Η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη τον Δεκέμβριο και εξακολουθούμε να έχουμε απώλεια 11,5 εκατομμύρια θέσεων εργασίας, και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η εξέλιξη της πανδημίας και η ψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων», δήλωσε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Jason Furman, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Σύμβουλοι υπό τον πρόεδρο Barack Obama.
«Απαιτείται πολύ περισσότερη δράση για τον έλεγχο της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας.
Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι αρκετό για να αποτελέσουν επιταχυντές της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 2021».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης