Διεθνή

ΗΠΑ: Το «μπλε κύμα» ενδέχεται να θαφτεί στην άμμο – Αρκεί μόλις το veto του Manchin (Δημοκρατικοί) για τις επιταγές των 2.000 δολ.

ΗΠΑ: Το «μπλε κύμα» ενδέχεται να θαφτεί στην άμμο – Αρκεί μόλις το veto του Manchin (Δημοκρατικοί) για τις επιταγές των 2.000 δολ.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Manchin δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει το νέο γύρο των άμεσων χρηματικών ενισχύσεων με τις επιταγές των 2.000 δολ.
Η Wall Street- η οποία είναι πλέον βέβαιη ότι το δημοκρατικό «σκούπισμα» και στα δύο νομοθετικά σώματα (Γερουσία και Βούλη των Αντιπροσώπων)  θα οδηγήσει σε νέο πακέτο μέτρων τόνωσης τη οικονομίας ύψους πλέον του τρισ. δολαρίων, (η Goldman αναθεώρησε χθες την προοπτική της για νέο πακέτο μέτρων τόνωσης 750 δισ. δολάρια, η πρώτη από πολλούς οίκτους αξιολόγησης) - πρέπει να μην βιαστεί για τους πανηγυρισμούς (τουλάχιστον λίγες ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις στο πίσω μέρος) επειδή, όπως αναφέρει η Washington Post την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 τα σχέδια του Biden για ένα νέο διευρυμένο πακέτο μέτρων τόνωσης της που θα περιλαμβάνει την καταβολή άμεσων χρηματικών ενισχύσεων μέσω των checks των 2.000 δολαρίων θα αντιμετωπίσει λυσσαλέα αντίδραση εντός του ίδιου του κόμματος των Δημοκρατικών.
Προς επίρρωση, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών JoeManchin δήλωσε ότι «απολύτως δεν θα υποστηρίξει» έναν νέο γύρο άμεσων χρηματικών ενισχύσεων».

Αναστροφή 

Ο Manchin, που περιγράφεται την Washington Post ως «μετριοπαθής που θα έχει μεγάλη επιρροή σε μία Γερουσία που είναι διχασμένη 50-50 μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών», γνωστοποίησε τις απόψεις του ακόμη και όταν η ομάδα του Biden επεξεργαζόταν ένα νέο πακέτο μέτρο τόνωσης που θα περιλαμβάνει τα checks των άμεσων χρηματικών ενισχύσεων, τη διεύρυνση των επιδομάτων ανεργίας και πολλά άλλα.
Το μόνο πρόβλημα είναι το εξής.
Ο Biden δεν περίμενε κάποιος δικός του, Δημοκρατικός, να του εναντιωθεί - φαίνεται να έχουμε την πρώτη αναστροφή του «μπλε κύματος».

Η υπόσχεση 

Ο Biden έχει καταστήσει την καταβολή άμεσων χρηματικών ενισχύσεων κεντρικό πολιτικό του σύνθημα, υποσχόμενος συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους της Τζόρτζια ότι θα λάβουν 2.000 δολάρια με checks, εάν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις εκλογές της Γερουσίας στην πολιτεία αυτή την εβδομάδα.
Οι φηφορόροι των Δημοκρατικών στην πολιτεία δε γνώριζαν ότι ένας από τους γερουσιαστές τους επρόκειτο να καταστρέψει αυτό το σχέδιο, παρόλο που μετά τις νίκες στην Τζόρτζια, ο Chuck Schumer δεσμεύθηκε ότι οι επιταγές των 2.000 δολ θα ήταν αποτελούσαν πρώτη προτεραιότητα.

Ειδική πλειοψηφία

Το πρόβλημα είναι ότι με πλειοψηφία τους μόλις μία ψήφου – καθώς η Kamala Harris θα είναι αρχηγός της Γερουσίας, με βάση την κοινή λογική - ο Biden και ο Schumer δεν μπορούν να χάσουν ούτε μία ψήφο των Δημοκρατικών Γερουσιαστών εάν επιχειρήσουν να «περάσουν» νομοθεσία (όπως τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας) με ειδική πλειοψηφία στη Γερουσία, αντί για το περιθώριο 60 ψήφων που απαιτείται εν γένει
Λοιπόν, ο Manchin είναι αυτή ακριβώς η ψήφος.

Πρόγευση

Όπως σημειώνει η Washington Post η αντίθεση του Manchin στα checks των 2.000 δολαρίων είναι δυνατόν να «σκοτώσει» το σχέδιο του Biden για το πακέτο μέτρων, ή να τον αναγκάσει να το αναδιαμορφώσει δραστικά.
Και προσφέρει μια πρώιμη γεύση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ο Biden κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, ακόμη και με τον έλεγχο του κόμματός του στα δύο νομοθετικά σώματα.

Εμβολιασμοί

«Με τίποτα. ..Όχι.
Οι εμβολιασμοί είναι η πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Manchin σε συνέντευξή του στο Washington Post όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τις άμεσες χρηματικές ενισχύσεις.
«Πώς τα χρήματα που παρέχουμε τώρα θα μας βοηθήσουν να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους;
Και δεν μπορώ να σας πω ότι η αποστολή άλλων check θα βοηθήσει προς αυτό τον σκοπό», πρόσθεσε ο Manchin.
«Ξέρεις, έχουμε μια διαφορετική γνώμη», είπε ο Manchin σχετικά με την υπόσχεση του Schumer να προχωρήσει γρήγορα στην έγκριση της απόφασης για την αποστολή των επιταγών.

Η πλήρης δήλωση του Manchin για την στάση που θα τηρήσει



Εμβολιασμοί

Ο Biden αναμένεται επίσης να πιέσει για πρόσθετη χρηματοδότηση για τη διανομή εμβολίων, καθώς και χρήματα που θα βοηθήσουν πολιτείες, ως μέρος του αρχικού πακέτου του.
Η Goldman αναμένει ότι το επόμενο πακέτο δημοκρατικών κινήτρων θα ανέλθει σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρόσθετες άμεσες χρηματικές, 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενισχύσεις στους προυπολογισμούς των πολιτειών και των περιφερειών, 150 δισεκατομμύρια δολάρια για τα διευρυμένα επιδόματα ανεργίας υπερωρίες και 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλες δαπάνες, .

Αδιέξοδο

Ωστόσο, χωρίς του Δημοκρατικούς σε ενιαίο μέτωπο, ο Biden θα χρειαστεί να προσελκύσει τουλάχιστον μία Ρεπουμπλικανική ψήφο για την πρότασή του και ενώ ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποστηρίξει τις επιταγές 2.000 δολαρίων, υπάρχει λίγη υποστήριξη του από το Κόμμα για άλλα στοιχεία του σχεδίου του Biden, όπως η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.
Εκτός αν φυσικά ο Mitt Romney σοκάρει του πάντες και επιστρέφει επίσημα στους Δημοκρατικούς.

Τα σενάρια

Λοιπόν, αυτό είναι το τέλος του «μπλε κύματος»;

Πιθανώς όχι: μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο γερουστής των Δημοκρατικών από τη Δυτική Βιρτζίνια - που τώρα έχει αναδειχθεί ως το πιο σημαντικό πρόσωπο στη Γερουσία - θα ταλαντευτεί εάν και όταν ο Schumer παρέμβει καταλυτικά.
Αλλά προς ώρας, φαίνεται ότι αυτό που μόλις πριν από λίγες στιγμές ήταν ένα εγγυημένο «γαλάζιο κύμα» χάνεται στο κύμα των ακτών… της Δυτικής Βιρτζίνια που είναι χερσαία, και οι μετοχές θα ανταποκριθούν σε νέα πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης