Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Το χρηματιστήριο του Πεκίνου θα υποσκελίσει σύντομα Λονδίνο και Wall Street

Bridgewater: Το χρηματιστήριο του Πεκίνου θα υποσκελίσει σύντομα Λονδίνο και Wall Street
Το 2020 η Κίνα γνώρισε θεαματική οικονομική άνοδο, σύμφωνα με την Bridgewater
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές της Κίνας σύντομα θα ξεπεράσουν το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ως παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα, σύμφωνα με την Bridgewater, η οποία στοιχηματίζει υπέρ μιας τέτοιας αλλαγής.
Το 2020 ήταν έτος ορόσημο για τις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε ο Co-Chief Investment Officer του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο στους Financial Times, Ray Dalio, με την κρίση του κορωνοϊού να γίνεται καταλύτης οικονομικής άνθησης για την Κίνα, έλκοντας επενδυτικές εισροές ύψους 1 τρισεκ. γιουάν.
Παρόλο που το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας παραμένει λιγότερο ανεπτυγμένο σε σχέση με τα αντίστοιχα δυτικά, είναι θέμα χρόνου να πάρει τα πρωτεία από τη Wall Street και το Λονδίνο, δήλωσε ο κ. Dalio.
«Η Κίνα διαθέτει ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά στον κόσμο και νομίζω ότι τελικά σύντομα θα έχουν τα πρωτεία» συνέχισε.
«Ιστορικά, οι μεγαλύτερες εμπορικές χώρες εξελίχθηκαν αποκτώντας ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο και παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Πάρτε για παράδειγμα τη μετάβαση από τη μία αυτοκρατορία στην άλλη, από την Ολλανδία στους Βρετανούς και κατόπιν στις ΗΠΑ».
Οι επενδυτές έλκονται από την Κίνα, καθώς συνδυάζει ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον, αφού η χώρα φαίνεται να ξεπέρασε την πανδημία (ανάπτυξη +2% το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ), ενώ ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να υποφέρει αντιμετωπίζοντας ένα δραματικό σπιράλ ύφεσης.
Οι δε κινεζικές εταιρείες έχουν ενταχθεί στους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες
Line chart of CSI 300 index showing Chinese shares have rallied past their 2015 peak
Γιατί Κίνα;

Σε αυτό το κλίμα, εισροές ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από διεθνείς επενδυτές ενίσχυσαν κατά 27% τον δείκτη μετοχών CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας, σε όρους τοπικού νομίσματος, το 2020.
Τα κινεζικά κρατικά ομόλογα, εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να προσφέρουν αποδόσεις πολύ μεγαλύτερες από το χρέος των ανεπτυγμένων χωρών.
Πολλοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν από τους διεθνείς επενδυτές να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Κίνα τα επόμενα χρόνια.
«Επενδύω στην Κίνα από το 1984 και είμαι αισιόδοξος», είπε ο κ. Dalio.
Σαφώς, το να επενδύει κανείς στη Χώρα του Δράκου ενέχει κινδύνους και προκλήσεις.
Ένα παράδειγμα που μπορεί να προκαλέσει φυγή επενδυτών είναι η περίπτωση της IPO της Ant, με το Πεκίνο να βάζει στον πάγο τη μεγάλη αρχική δημόσιο προσφορά στον κόσμο.
«Τίποτα δεν είναι τέλειο, αλλά πρέπει διαφοροποιούμε τα χαρτοφυλάκιά μας», είπε ο κ. Dalio.
Η Bridgewater, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 150 δισεκ. δολ., θεωρεί ότι η Κίνα θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της.
Το All Weather China Fund της Bridgewater που εδρεύει στην Κίνα είχε απόδοση 24,6% το 2020 στον δείκτη CSI 300.
Το All Weather είναι μια σειρά από risk parity funds - μια παθητική στρατηγική σχεδιασμένη να δημιουργεί σταθερές αποδόσεις επενδύοντας σε αγορές, ανάλογα με τη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν.
Η κινεζική version της Bridgewater διαχειρίζεται assets περίπου 4 δισεκ. δολ. με απόδοση 12%, την ίδια στιγμή που το κορυφαίο αμερικανικό fund Pure Alpha σημείωσε απώλειες 7,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης