Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η Ελλάδα επενδύει στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, μέσω του προγράμματος GOLDEN VISA

Η Ελλάδα επενδύει στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, μέσω του προγράμματος GOLDEN VISA
του Χάρη Ντιγριντάκη
Κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη, και την οικονομική ανόρθωση της χώρας μας δύναται να αποτελέσει ο θεσμός της Golden Visa την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Και τούτο διότι η αγορά ακινήτων εμφανίζει δραματική πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2020, συρρίκνωση μεγεθών που αγγίζει ακόμη και το 41%, σύμφωνα με τα στοιχεία εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, για την απόκτηση ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα συνολικά κεφάλαια διαμορφώθηκαν φέτος σε 230,7 εκατ. ευρώ, όταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει σε 392,7 εκατ. ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν το 2021, οι σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνιού, αναμένεται να σηματοδοτήσουν την επιστροφή της αγοράς ακινήτων σε προηγούμενα χρόνια, όταν οι ξένες άμεσες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων δεν ξεπερνούσαν τα 400-500 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε, κατά το δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται να καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση του όγκου των εισροών ξένων κεφαλαίων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για τις αγορές ακινήτων από ξένους, καθώς δαπανήθηκαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ το 2018, που ήταν επίσης ιστορικά υψηλό ποσό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι κοινός τόπος ότι η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική αγορά ΄τουριστικών -κυρίως- ακινήτων τα τελευταία χρόνια της ύφεσης ήταν υψηλή τηρουμένων των αναλογιών με αποτέλεσμα οι επενδύσεις αυτές να αποτελούν το 35% του συνόλου, αποφέροντας στο κράτος τεράστια έσοδα από είσπραξη φόρων ακινήτων.
Σημειώνεται ότι το έσοδο του κράτους από κάθε μεταβίβαση ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ, για απόκτηση GOLDEN VISA, ανέρχεται σε ποσό 20.000 ευρώ περίπου.
Ακόμα και φέτος, που ουσιαστικά απουσίασαν οι αγοραστές από την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, εισέρευσαν στην Ελλάδα 231 εκατ. ευρώ, μέγεθος που παραμένει υψηλότερο σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα τρίμηνα των προηγούμενων ετών, εκτός βέβαια από το περυσινό.
Για παράδειγμα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το σχετικό ποσό δεν είχε ξεπεράσει τα 171 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα GOLDEN VISA έχει αποδώσει την τελευταία πενταετία σχεδόν 4 δισ. ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα, με ραγδαία αύξηση από το 2018 και αποκορύφωμα το 2019, από αγοραστές οι οποίοι απέκτησαν άδεια παραμονής οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Κίνητρα για Golden Visa

Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εποπτεύοντας στενά το πρόγραμμα GOLDEN VISA, φέρονται να προχωρούν σε συνεχόμενες βελτιώσεις του επενδυτικού νόμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του επενδυτικού προγράμματος, δίνοντας περισσότερα κίνητρα σε ξένους, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτουν ότι η αναθέρμανση της κτηματαγοράς το 2021, θα επιτευχθεί μέσω του βελτιωμένου νόμου GOLDEN VISA και των φορολογικών κίνητρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση (αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση για την ανακαίνιση ακινήτων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ), δίνοντας πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Νέα projects από την DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

Επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης ακινήτων συνολικής δαπάνης, άνω των 25 εκατ ευρώ, δρομολογεί εντός της προσεχούς διετίας η DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ.
Ήδη η εταιρεία έχει ολοκληρώσει κατασκευαστικά περισσότερα από 180 μικρά και μεγάλα έργα. διατηρώντας περισσότερα από 10 εν ενεργεία εργοτάξια. Υπογραμμίζεται ότι σήμερα η ακίνητη περιουσία της DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ανέρχεται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
Το νέα projects είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και είναι τα εξής:
1) Υπο ανέγερση 3 νέα κτήρια πολυτελών διαμερισμάτων με πισίνα στο Μαρούσι, πλησίον Mall, συνολικά 3.800 τ.μ.
2) Υπο ανέγερση 2 νέα κτήρια πολυτελών διαμερισμάτων στο Παλαιό Φάληρο, πλησίον παραλιακής και νέου project Ελληνικού, συνολικά 3.500 τμ
3) Υπο ανέγερση 2 νέα κτήρια πολυτελών διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, πλησίον Συντάγματος, συνολικά 2.800 τμ.
4) Υπο ανέγερση 8 πολυτελών κατοικιών στο Παλαιό Ψυχικό.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 από τον επιχειρηματία κ. Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, με σκοπό την κατασκευή, αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων και τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και πλην της Ελλάδος που διατηρεί 100 περίπου εργαζόμενους επενδύει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε Ασία και Ινδία.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι μετά από την διετή εξονυχιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα φυσικά πρόσωπα της οικογένειας του κ. Παπαευαγγέλου, καθώς και όλες τις εταιρείες συμφερόντων του, από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, από 4 ανεξάρτητες διοικητικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δεν προέκυψε απολύτως τίποτα εις βάρος του, ενώ όλες οι υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο από τη δικαιοσύνη.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης