Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Ναι» από Μητσοτάκη σε διάλογο με Τουρκία: Μην παίζουμε τις κουμπάρες - Ανοιχτή πρόσκληση από Cavusoglu

«Ναι» από Μητσοτάκη σε διάλογο με Τουρκία: Μην παίζουμε τις κουμπάρες - Ανοιχτή πρόσκληση από Cavusoglu

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς την Ελλάδα για διάλογο εφ' όλης της ύλης χωρίς προϋποθέσεις

Σχετικά Άρθρα

Ο δρόμος για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας έχει αρχίσει να… στρώνεται.
Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να απορρίπτει την ανοιχτή πρόσκληση προς την ελληνική πλευρά που υπέβαλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αρκεί αυτή να λάβει επίσημη μορφή.
«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» τόνισε από την Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μοναδικό αγκάθι φαίνεται να αποτελεί το γεγονός ότι ο Cavusoglu μίλησε για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που διαμηνύει ότι τα θέματα που είναι προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε μια τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, όπου η Αθήνα υποστήριξε ότι οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν στις 11 Ιανουαρίου, ενώ σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα επεσήμανε το γεγονός ότι το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί από την Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, όταν υποβληθεί επίσημη πρόσκληση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ειδικότερα, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016.
Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2021 θα γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα, ενώ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση των κρατών – μελών.
«Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, έχουμε αντίστοιχα βιώματα με τον Costa.
Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, αλλά συναντιώμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απηυθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς την Αθήνα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τη μόνη διαφορά ότι η Άγκυρα θέλει διάλογο για όλα τα θέματα και χωρίς προϋποθέσεις.

Η ανοιχτή πρόσκληση Cavusoglu για τις διερευνητικές επαφές

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου.
Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση.
Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, και συνέχισε λέγοντας «εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.
Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Edi Rama είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα.
Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόσκληση, συμπλήρωσε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή.
Το πλοίο έφυγε απο εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή.
Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία.
Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή».
O Cavusoglu αναφέρθηκε και σε μια τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές.
Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας και του Recep Tayyip Erdogan, για δύο κράτη στο νησί.

Υπ. Εξωτερικών: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση από την Τουρκία - Αντικείμενο συζήτησης μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν έχει λάβει κάποια πρόσκληση από την Τουρκία και επαναλαμβάνει ότι αντικείμενο συζήτησης είναι μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». τονίζει χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Με την εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας συνέδεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η αποκλιμάκωση και η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, υποστήριξε ο Peter Stano είναι «πολύ σημαντικό στοιχείο» για την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Κομισιόν αναμένει επίσημη ενημέρωση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς «ζητήματα που ερεθίζουν» τις σχέσεις της Τουρκίας με οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ένωσης «αποτελούν ερεθιστικά ζητήματα για ολόκληρη την Ε.Ε.».
Παράλληλα, ο Stano επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Josep Borrell.

Αναμενόμενη εξέλιξη

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία, μετά τα αλλεπάλληλα «χαστούκια» από τις ΗΠΑ και την απώλεια ενός σημαντικότατου συμμάχου στο πρόσωπο του Trump, θα αλλάξει ρότα, προκειμένου να αποφύγει τη διαφαινόμενη διεθνή απομόνωση αλλά και τις κυρώσεις στην προγραμματισμένη για τον Μάρτιο Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Πριν μέρες, ο Rejep Tayyip Erdogan συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις του Mevlut Cavusoglu με Josep Borrell και Charles Michel στα τέλη του μήνα.
Και ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, μήνυμα του τούρκου προέδρου για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Άρωμα διερευνητικών επαφών, εξάλλου, είχαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Mevlut Cavusoglu με την Άγκυρα να επιχειρεί στροφή 180 μοιρών μετά το προκλητικό περιστατικό στα Ίμια.
Ειδικότερα, την Παρασκευή (8/1/2021) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει προσωπικό του φίλο του Νίκο Δένδια ενώ είχε επισημάνει ότι τις επόμενες εβδομάδες «θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης