Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λελογισμένη διόρθωση στις αγορές με κατοχύρωση κερδών - Πτώση -0,66% o S&P 500, o DAX στο -0,8%

Λελογισμένη διόρθωση στις αγορές με κατοχύρωση κερδών - Πτώση -0,66% o S&P 500, o DAX στο -0,8%
Λελογισμένη διόρθωση στις αγορές με κατοχύρωση κερδών
Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα 11/1 οι διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέλαση του κορωνοϊού αλλά και τις επιπτώσεις από την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden δεσμεύτηκε την Παρασκευή 8/1 μια μεγάλη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν σε επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη 14/1, έξι ημέρες πριν ο Biden αναλάβει τα καθήκοντά του.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης θα μπορούσε να καθυστερήσει εν μέσω της ενδεχόμενης παραπομπής του νυν προέδρου Trump, με την κατηγορία υποκίνησης της εισβολής στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει και την επενδυτική διάθεση.
Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το άρθρο για την παραπομπή Trump την Τετάρτη 13/1, καθώς ο αντιπρόεδρος M. Pence δεν φαίνεται διατεθειμένος να επικαλεσθεί την 25η Τροπολογία για την απομάκρυνση του Trump από τον Λευκό Οίκο.

Αποτυγχάνουν τα σχέδια εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, τεράστιες καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων ανά τον κόσμο με μια σειρά από κράτη να σπεύδουν να αναδιαμορφώσουν τα σχέδια τους έτσι ώστε να εμβολιάσουν περισσότερους πολίτες, τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι αναφορές για τον εντοπισμό των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που τον καθιστούν και πιο μεταδοτικό.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 375.000, αρκετές Πολιτείες αλλάζουν τον σχεδιασμό τους είτε εντάσσοντας νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (Νέα Υόρκη) είτε διοχετεύοντας τα περισσότερα εμβόλια σε λιγότερα εμβολιαστικά κέντρα (Τέξας).
Εξαιρετικά προβληματικοί είναι και οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, η οποία παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή παγκοσμίως με περισσότερα από 25 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στη Μ. Βρετανία όπου οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Boris Johnson ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεν φαίνεται να υλοποιούνται.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,29% στις 31.008 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,66% στις 3.799 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,25% στις 13.036 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 24,01μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχώρησε -0,8% στις 13.936 μονάδες
Capture.JPG

Στα εταιρικά νέα της ημέρα η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι το δ.σ. της πρόσθεσε άλλα 2 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
Η φαρμακευτική εταιρεία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι πλέον η εξουσιοδότησή της για αγορά μετοχών ανέρχεται στα 6,4 δισ. δολάρια.
Η Gilead Sciences αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη κερδών για το σύνολο της χρήσης, λόγω της αύξησης των πωλήσεων του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού ονόματι remdesivir, καθώς τα ποσοστά νοσηλείας ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, εξαιτίας της πιο πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων.
Η φαρμακευτική εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη για το 2020 στο εύρος των 6,98 έως 7,08 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 6,25 - 6,60 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχία για την πορεία των εμβολιασμών και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού να κυριαρχεί.
Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά την ισχυρή απόδοση της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η επενδυτική διάθεση ενισχύθηκε στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, με τον δείκτη Sentix να ανακάμπτει στο +1,3 από το -2,7 του Δεκεμβρίου.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχονται οι μετοχές των κλάδων της ενέργειας και της εξόρυξης, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών BP, Royal Dutch Shell και Total σημείωσαν απώλειες καθώς οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν, λόγω φόβων για την παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης κατέγραψαν πτώση -0,4% καθώς η ενίσχυση του δολαρίου ασκούσε πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.
Νωρίτερα παρατηρήθηκαν τεχνικά προβλήματα, ωστόσο το Euronext ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίστηκαν άμεσα.
Capture.JPG
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η easyJet έλαβε νέο πενταετές δάνειο ύψους 1,87 δισ. δολαρίων, μέρος του οποίου είναι εγγυημένο από τη Βρετανία, εκτονώνοντας τις ανησυχίες που υπήρχαν για τη χρηματοδότηση της αεροπορικής εταιρείας καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει την ταξιδιωτική κίνηση.
Η Sanofi συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων Kymab σε ένα deal αξίας έως 1,45 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει πρόσβαση σε πειραματικά φάρμακα για φλεγμονώδεις νόσους, αλλά και για καρκίνο.
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία θα αποκτήσει τα παγκόσμια δικαιώματα για το KY1005, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με έναν νέο μηχανισμό δράσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Το φάρμακο, το οποίο ανέπτυξε η Kymab με έδρα το Cambridge, έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει μια σειρά από ασθένειες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό και φλεγμονώδεις διαταραχές.

UBS: Η ευρωζώνη οδεύει προς double dip ύφεση - Υποβάθμιση προβλέψεων για ΑΕΠ το 2021

Τον κίνδυνο για double dip ύφεση το 2021 στην ευρωζώνη επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2021.
Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι της τράπεζες επισημαίνουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για συρρίκνωση τόσο το δ' τρίμηνο του 2020 όσο και το α' τρίμηνο του 2021 για την οικονομία της ευρωζώνης, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, οι αναλυτές υποβάθμισαν την πρόβλεψη για ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021 σε 5% από 6,2% προηγουμένως, ενώ αναβάθμισαν τις προβλέψεις για το 2022 σε 5,4% από 5% προηγουμένως.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η τράπεζες εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2021 και σε 1,3% το 2022, ενώ δεν αποκλείονται προσωρινές άνοδοι.

Oxford Economics: Πρόωρη η επενδυτική ευφορία στην Ευρωζώνη

Πρόωρη χαρακτηρίζει την επενδυτική ευφορία στην Ευρωζώνη η Oxford Economics, με αφορμή την ενίσχυση του δείκτη Sentix.
Ο δείκτης Sentix για την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο +1,3 από το -2,7 του Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για επιστροφή του δείκτη σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά, από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε επίσης στις 33,5 μονάδες.
Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αρνητικές, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Τα περιοριστικά μέτρα είναι πιθανό να επεκταθούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να μην επηρεάζονται αρνητικά.
Οι αγορές αντλούν εμπιστοσύνη από την έναρξη της διάθεσης εμβολίων και τις προσδοκίες για περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, η Oxford Economics χαρακτηρίζει πρόωρη την επενδυτική ευφορία, καθώς δεν αποκλείεται να προκύψουν εμπόδια στην ομαλή πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη.
Όπως τονίζουν, θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά και για την πλήρη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Πιέσεις στην Ασία

Πιέσεις δέχθηκαν και τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τις αγορές στο Τόκιο να είναι σήμερα κλειστές, λόγω αργίας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,2% στις 3.911 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή μεταβολή +0,1% στις 27.908 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1% στις 3.531 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,9% στις 49.210 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης