Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμερα 11/1 η πρόταση μομφής για την καθαίρεση Trump - Σε επιφυλακή οι αρχές για νέα επεισόδια

Σήμερα 11/1 η πρόταση μομφής για την καθαίρεση Trump - Σε επιφυλακή οι αρχές για νέα επεισόδια

Εάν η πρόταση περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που είναι βέβαιο, καθώς το ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ο Trump θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προσπάθεια των Δημοκρατικών για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί πρόταση μομφής προκειμένου να καθαιρέσουν τον Donald Trump από τον Λευκό Οίκο.
Η πρόταση μομφής έρχεται 9 μόλις ημέρες πριν γίνει η επίσημη διαδοχή του Trump από τον νικητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου Joe Biden ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να μπλοκάρουν την επίσπευση της διαδικασίας με την Pelosi να απαντά πως αν γίνει λάβει χώρα μια τέτοια εξέλιξη, θα επανέλθουν την Τρίτη 12/1, δηλαδή αύριο.

Το προσχέδιο 

Το προσχέδιο ετοιμάστηκε από τρεις Δημοκρατικούς οι οποίοι άρχισαν την συγγραφή του από τη στιγμή που το Καπιτώλιο τέθηκε σε καθεστώς lockdown την περασμένη Τετάρτη εξαιτίας της επίθεσης του όχλου.
Το ψήφισμα επικαλείται τους επαναλαμβανόμενους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου ότι κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου, ιδιαίτερα αυτούς που προέβαλε στη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον την ίδια μέρα που σημειώθηκαν τα επεισόδια. Όπως επίσης και την ηχογρήφηση τηλεφωνήματος του προς τον ανώτατο εκλογικό αξιωματούχο να «βρει» περισσότερες ρεπουμπλικανικές ψήφους στην Τζιόρτζια ακόμα και μετά που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της καταμέτρησης.

 

Η διαδικασία της παραπομπής

Η διαδικασία παραπομπής (Impeachment) ξεκινά με ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα άρθρα της κατηγορίας ή τον κατάλογο κατηγοριών εναντίον του προέδρου.
Εάν η ψηφοφορία περάσει με απλή πλειοψηφία (50% + 1), τότε ο πρόεδρος υποβάλλεται σε δίκη στη Γερουσία.
Μετά τη δίκη, η Γερουσία ψηφίζει εάν θα καταδικάσει και θα απομακρύνει τον πρόεδρο από το αξίωμα.
Αυτή η ψηφοφορία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων.Εάν η πρόταση περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που είναι βέβαιο, καθώς το ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ο Trump θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές.
Την είδηση της έναρξης της διαδικασίας της παραπομπής του Trump έδωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Lieu  με ανάρτησή του στο Twitter.
Συγκεκριμένα ο Lieu, ο οποίος μετείχε ενεργά τον Δεκέμβριο του 2019 στη διαδικασία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία τελικά απέτυχε μετά την αντίθετη απόφαση της Γερουσίας, ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα 180 βουλευτές που υποστηρίζουν ένα νέο άρθρο μομφής μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη (6/1) από τους υποστηρικτές του Trump.

Pelosi: Πρεπει να δράσουμε άμεσα

«Προστατεύοντας το Σύνταγμά μας και τη Δημοκρατία μας, θα ενεργήσουμε επειγόντως, διότι αυτός ο πρόεδρος αποτελεί επικείμενη απειλή και για τους δύο», δήλωσε η Pelosi πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε επιστολή της την Κυριακή στους Δημοκρατικούς.

Ουάσινγκτον: Αυξημένα μέτρα προστασίας εν όψει της ορκωμοσίας Biden ζητεί η δήμαρχος

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας στην περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου Donald Trump στο Καπιτώλιο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης