Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Βαθιά διαιρεμένες οι ΗΠΑ λόγω της ακραίας πολιτικής πόλωσης

Rabobank: Βαθιά διαιρεμένες οι ΗΠΑ λόγω της ακραίας πολιτικής πόλωσης
Βαθιά διχασμένη παραμένει η κοινωνία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Βαθιά διχασμένη παραμένει η κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξαιτίας της παρακαταθήκης μίσους της πολιτικής ελίτ της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter έλαβε την απόφαση να αποβάλει διά παντός τον Donald Trump ως χρήστη.
Μία ημέρα πριν, στην ίδια ενέργεια είχε προβεί το Facebook.
Επίσης, άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί στράφηκαν κατά ακροδεξιών ομάδων, στις οποίες στέρησαν τη φωνή.
Δεδομένων των ακραίων επεισοδίων στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα, οι συγκεκριμένες ενέργειες προσέφεραν σε κάποιους ανακούφιση.
Ωστόσο, τέτοιου είδους πρακτικές διευρύνουν το πολιτικό και πολιτιστικό χάσμα στις ΗΠΑ και εντείνουν τον κοινωνικό διχασμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν πως η προσπάθεια των Δημοκρατικών να καθαιρέσουν άμεσα τον Trump από το αξίωμά του δίνει τροφή για σχόλια υπέρ της καμπάνιας του απερχόμενου προέδρου για νοθεία στις εκλογές.
Σημειώνεται πως οι Δημοκρατικοί αναμένεται να υποβάλουν στις 11 Ιανουαρίου 2021 πρόταση μομφής (impeachment) ή θα ζητήσουν από τον αντιπρόεδρο Pence να επικαλεστεί την 25η τροπολογία ώστε να ο Trump να θεωρηθεί φρενοβλαβής.
Ο γερουσιαστής Toomey ζήτησε, μάλιστα, από τον Trump να παραιτηθεί άμεσα.
Παρά τα θέματα που υπάρχουν αναφορικά με τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ, οι αγορές προεξοφλούν ένα ανοδικό ξέσπασμα, υποβοηθούμενο από το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης που εικάζεται πως θα φέρει η νέα κυβέρνηση Biden.
Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ «υποσχέθηκε» τρισεκατομμύρια δολάρια ως άμεση δημοσιονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά της χώρας.’
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση συνέπεσε με την ανακοίνωση για πτώση των μισθωτών θέσεων στον ιδιωτικό τομέα κατά 140 χιλιάδες.
Αυτό το στοιχείο οφείλεται στην καθυστέρηση των νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και στο δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.
Οι προσδοκίες για περαιτέρω πρωτοβουλίες δημοσιονομικής στήριξης άνοιξαν την όρεξη για ανάληψη ρίσκου, παρά την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, η οποία αποτυπώθηκε τόσο στις ασιατικές αγορές όσο και στα futures των αμερικανικών μετοχών.

Νομισματική πολιτική

Την περασμένη εβδομάδα, διάφοροι αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συνεχίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική, με τα επιτόκια να παραμένουν στο εύρος του 0%.
Αρκετά στελέχη της Fed έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας - κάτι που θα βοηθήσει τους επενδυτές να διαμορφώσουν γνώμη σχετικά με τις αλλαγές που επίκεινται σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και για το μελλοντικό guidance της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.
Παρά τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένα κερδοσκοπικό κύμα με τοποθετήσεις short στο δολάριο.
Το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα προκάλεσαν επίσης πτώση στο Bitcoin και στις τιμές του χρυσού.
Επίσης, το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα - αν και αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο των περιορισμών στη ζήτηση που σχετίζονται με την Covid.

Κορωνοϊός

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Suga έθεσε το Τόκιο και ορισμένες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid.
Σήμερα η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ένα άλλο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε τέσσερα άτομα που έφτασαν από τη Βραζιλία.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, με τις κυβερνήσεις να είναι υπό πίεση για την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει συμφωνία για διπλασιασμό του αριθμού των εμβολίων από τις Pfizer και BioNtech.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 7 κέντρα μαζικού εμβολιασμού πρόκειται να ανοίξουν αυτήν την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης