Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλοκάρουν την 25η Τροπολογία για Trump οι Ρεπουμπλικανοί - Με μομφή απαντούν οι Δημοκρατικοί

Μπλοκάρουν την 25η Τροπολογία για Trump οι Ρεπουμπλικανοί - Με μομφή απαντούν οι Δημοκρατικοί
Το ψήφισμα για την αποπομπή του Donald Trump εισήγαγαν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς
Σχετικά Άρθρα
Το ψήφισμα για την αποπομπή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump εισήγαγαν νωρίτερα οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι  ωστόσο βρέθηκαν ενώπιον του άμεσου «μπλόκου» από τους Ρεπουμπλικανούς.
Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν πρόταση μομφής προκειμένου να καθαιρέσουν τον Donald Trump από τον Λευκό Οίκο προτρέποντας τον αντιπρόεδρο Mike Pence και το υπουργικό συμβούλιο να επικαλεσθούν την 25η Τροπολογία, αλλά η εν λόγω επίσπευση αποκλείστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους.
Δεδομένου της απόρριψης από τους Ρεπουμπλικανούς, η επιτροπή του θα παρουσιάσει ρύθμιση για την κατάθεση αυτής της απόφασης στην Βουλή προς ψήφισιν και, 24 ώρες μετά, η επιτροπή θα φέρει στην ολομέλεια νέα απόφαση για την παραπομπή.
Επισημαίνεται πως η πρόταση μομφής έρχεται 9 μόλις ημέρες πριν γίνει η επίσημη διαδοχή του Trump από τον νικητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου Joe Biden ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Τα επόμενα βήματα

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα κατατεθεί «σχέδιο νόμου για τη διαδικασία παραπομπής» του Trump στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πιθανόν την Τρίτη 11/1 ανέφερε η Pelosi σε επιστολή της προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών.
«Προστατεύοντας το Σύνταγμά μας και τη Δημοκρατία μας, θα ενεργήσουμε επειγόντως, διότι αυτός ο πρόεδρος αποτελεί επικείμενη απειλή και για τους δύο», δήλωσε η ίδια σε επιστολή της την Κυριακή 10/1 στους Δημοκρατικούς.
«Καθώς περνούν οι μέρες, ο τρόμος της συνεχιζόμενης επίθεσης στη δημοκρατία μας που διαπράττει αυτός ο πρόεδρος εντείνεται και έτσι είναι η άμεση ανάγκη για δράση».

προταση.png
Το προσχέδιο 

Το προσχέδιο ετοιμάστηκε από τρεις Δημοκρατικούς οι οποίοι άρχισαν την συγγραφή του από τη στιγμή που το Καπιτώλιο τέθηκε σε καθεστώς lockdown την περασμένη Τετάρτη (6/1) εξαιτίας της επίθεσης του όχλου.
Το ψήφισμα επικαλείται τους επαναλαμβανόμενους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου ότι κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, ιδιαίτερα αυτούς που προέβαλε στη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον την ίδια μέρα που σημειώθηκαν τα επεισόδια.
Όπως επίσης και την ηχογρήφηση τηλεφωνήματος του προς τον ανώτατο εκλογικό αξιωματούχο να «βρει» περισσότερες ρεπουμπλικανικές ψήφους στην Τζόρτζια ακόμα και μετά που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της καταμέτρησης.
 

Η διαδικασία της παραπομπής

Η διαδικασία παραπομπής (Impeachment) ξεκινά με ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα άρθρα της κατηγορίας ή τον κατάλογο κατηγοριών εναντίον του προέδρου.
Εάν η ψηφοφορία περάσει με απλή πλειοψηφία (50% + 1), τότε ο πρόεδρος υποβάλλεται σε δίκη στη Γερουσία.
Μετά τη δίκη, η Γερουσία ψηφίζει εάν θα καταδικάσει και θα απομακρύνει τον πρόεδρο από το αξίωμα.
Αυτή η ψηφοφορία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων.
Εάν η πρόταση περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που είναι βέβαιο, καθώς το ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ο Trump θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές.
Νωρίτερα, την είδηση της έναρξης της διαδικασίας της παραπομπής του Trump  είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο Δημοκρατικός βουλευτής Lieu με ανάρτησή του στο Twitter.
Συγκεκριμένα ο Lieu, ο οποίος μετείχε ενεργά τον Δεκέμβριο του 2019 στη διαδικασία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία τελικά απέτυχε μετά την αντίθετη απόφαση της Γερουσίας, ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα 180 βουλευτές που υποστηρίζουν ένα νέο άρθρο μομφής μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη (6/1) από τους υποστηρικτές του Trump.

Pelosi: Πρεπει να δράσουμε άμεσα

«Προστατεύοντας το Σύνταγμά μας και τη Δημοκρατία μας, θα ενεργήσουμε επειγόντως, διότι αυτός ο πρόεδρος αποτελεί επικείμενη απειλή και για τους δύο», δήλωσε η Pelosi πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε επιστολή της την Κυριακή (10/1) στους Δημοκρατικούς.

Τα σενάρια και οι φωνές

Ένα σενάριο το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι αυτό της καθαίρεσης του Trump μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας.
Σε αυτή τη περίπτωση οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.
Αυτή η καθαίρεση δεν θα έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά θα έχει και πολιτική ουσία, καθώς θα ισοδυναμεί με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ο Trump δεν θα μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για κανένα ομοσπονδιακό αξίωμα.
Δεν λείπουν, όμως, και οι φωνές που εκφράζουν σκεπτικισμό για μια ενδεχόμενη καθαίρεση του Trump μόλις 13 μέρες πριν από την παράδοση της εξουσίας.
Όσοι ακολουθούν αυτή τη σχολή σκέψης θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα δυναμιτίσει αχρείαστα το κλίμα περισσότερο και θα υπονομεύσει τη δυνατότητα του Biden να εμφανιστεί ως ένας ενωτικός πρόεδρος που θα επουλώσει τις πληγές του διχασμού.
Επιπλέον, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ηρωοποιήσει τον Trump στα μάτια του σκληρού πυρήνα της εκλογικής του βάσης και ως εκ τούτου θα ισχυροποιήσει τη πολιτική του θέση.

ΗΠΑ: 10.000 μέλη της Εθνοφρουράς στους δρόμους της Ουάσινγκτον υπό τον φόβο νέου χάους

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ με τον φόβο νέων επεισοδίων να θέτει σε κόκκινο συναγερμό τις Αρχές.
Ειδικότερα σύμφωνα με το CNN, 10.000 μέλη της Εθνοφρουράς αναμένονται στους δρόμους της Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες, ενόψει και της ορκωμοσίας του νέου προέδρου Joe Biden στις 20 Ιανουαρίου 2021.
ece651c1-e62b-40dd-b61d-46f156b4d4ea_1920x1080.jpg

ΗΠΑ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στην ορκωμοσία Biden

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, εισηγείται η δήμαρχος της Ουάσινγκτον καθώς υπάρχουν φόβοι για επικείμενο τρομοκρατικό «χτύπημα» ή επίθεση, μετά και την πρωτοφανή εισβολή οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο.
200608-muriel-bowser-mn-0925_d5e030ab0f427b14e04ae0a27700aed1.fit-760w.jpg

Σε επιστολή της η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Muriel Bowser αφού χαρακτηρίζει τρομοκρατική επίθεση χωρίς προηγούμενο την εισβολή στο Καπιτώλιο, επισημαίνει ότι η τελετή ορκωμοσίας του Biden απαιτεί διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση τουλάχιστον με τα προηγούμενα χρόνια.
Αν και η ίδια αναφέρει πως θα υπάρξει μια ευρεία συνεργασία των τοπικών, περιφερειακών και ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας για την 20η Ιανουαρίου, ζητά με την επιστολή της προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της με διάφορους τρόπους για την ημέρα ορκωμοσίας του Biden.
Η εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, τους οποίος αρχικά επαίνεσε αλλά κατόπιν αποδοκίμασε ο Donald Trump, ανάγκασε βουλευτές και γερουσιαστές να τραπούν σε φυγή για να αποφύγουν τα χειρότερα ενώ άφησε πίσω της 5 ανθρώπους νεκρούς.

Ομοσπονδιακό σχέδιο

Στην επιστολή της η δήμαρχος Ουάσινγκτον κατέθεσε αίτημα για ομοσπονδιακή βοήθεια προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο.
Συγκεκριμένα, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να συντονίσει τις δράσεις του με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το υπουργείο Άμυνας, με το Ανώτατο Δικαστήριο και με το Κογκρέσο έτσι ώστε να εκπονηθεί ένα ομοσπονδιακό σχέδιο.
Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, μέτρο που θα διατηρηθεί έως και την 21η Ιανουαρίου

Έχουν ανοίξει 25 υποθέσεις εσωτερικής τρομοκρατίας

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 25 υποθέσεις εσωτερικής τρομοκρατίας έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός αρμόδιος για το στρατό των ΗΠΑ, Ryan McCarthy απευθυνόμενος στον βουλευτή των Δημοκρατικών, Jason Crow.
Μάλιστα ο βουλευτής των Δημοκρατικών ανέφερε ότι ο McCarthy του είπε ότι «το Πεντάγωνο είναι ενημερωμένο για περισσότερες πιθανές απειλές από εν δυνάμει τρομοκράτες για τις ημέρες, μετά, αλλά και συμπεριλαμβανομένης της ημέρας για την τελετή ορκωμοσίας» του Joe Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης