Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα πέντε ανοιχτά ζητήματα θεσμών και κυβέρνησης για τα NPLs - Κρίσιμες συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα

Τα πέντε ανοιχτά ζητήματα θεσμών και κυβέρνησης για τα NPLs -  Κρίσιμες συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα
Τα πέντε ανοιχτά ζητήματα θεσμών και κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια Κρίσιμες συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα
Το κεφάλαιο των κόκκινων δανείων σε πέντε ενότητες θα συζητήσουν κυβέρνηση τράπεζες και θεσμοί ενώ οι διεργασίες παίρνουν φωτιά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ενότητα 1η- Αντιμετώπιση της λήξης των μορατορίων- προτάσεις

Η λήξη των μορατορίων φέρνει τις τράπεζες μπροστά από νέα δεδομένα καθώς σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων των οποίων τα μορατόρια λήγουν δεν έχουν επαναλειτουργήσει ακόμη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία το ύψος των μορατορίων είναι 27,9 δισ. ευρώ και αφορά 398.000 δάνεια
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες αριθμούν 47 δισ. ευρώ NPEs και σε επίπεδο διμερών ρυθμίσεων κινούνται σε επίπεδο 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτείνουν πολιτική τύπου Ιταλίας για διαφοροποίηση από τις αποφάσεις της ΕΒΑ που προβλέπει αυστηρό 9μηνο για τα μορατόρια με το σκεπτικό πως η χώρα είναι από τις ισχυρά πληγείσες λόγω τουρισμού.

Ενότητα 2η - 1η Μαϊου η λήξη του Ηρακλή- Ηρακλής ΙΙ και ανακτήσεις

Την 1η Μαϊου λήγουν οι εγγυήσεις του προγράμματος Ηρακλής που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα κινηθεί προς επέκταση του προγράμματος διαμορφώνοντας με υπουργική απόφαση το πρόγραμμα Ηρακλή ΙΙ αφού λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους θεσμούς
Το πρόγραμμα αυτό θα ισχύσει επίσης για 18 μήνες.
Με τη λήξη του πρώτου APS όσες εγγυήσεις δεν έχουν γίνει απαιτητές από τα πιστωτικά ιδρύματα χάνονται και επομένως οι τράπεζες θα προχωρήσουν στο να πραγματοποιήσουν αιτήσεις γαι το 2ο APS.
Συγχρόνως θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει να συζητάται έντονα πια το θέμα των ανακτήσεων που δημιουργεί νέα δεδομένα για τις τράπεζες, τους servicers και τα funds.
Η μη διενέργεια πλειστηριασμών μπορεί εξ ορισμού να χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με όλα τα εργαλεία που προβλέπουν ρήτρες ανάκτησης.

Ενότητα 3η - Eυκαμψία ζητούν οι τράπεζες

Oι τράπεζες ζητούν ελαστικότητα σε κομμάτια εφαρμογής αποφάσεων καθώς τα δικαστήρια υπολειτουργούν, πιστοποιητικά αργούν να εκδοθούν ενώ συχνά χάνονται προεθεσμίες.
Η μη διενέργεια πλειστηριασμών οδηγεί στις καλένδες τα προγράμματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν διατυπώσει αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αναγκαστικών εκτελέσεων καθώς από την υποβολή ως την πραγματοποίηση της εκτέλεσης περνά ικανό χρονικό διάστημα.

Ενότητα 4η - Με μέτρο οι επιδοτήσεις δανείων

Τα αιτήματα για επιδοτήσεις δανείων δίνουν και παίρνουν αλλά η εφαρμογή τους εξαρτάται εν πολλοίς από τους θεσμούς.
Δίπλα στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ - η ιδέα του οποίου θα υποβληθεί στους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα- μπαίνει και η ανακοίνωση προγράμματος επιδότησης των επιτοκίων.
Οπως όμως εξηγούν οι ειδικοί δεν είναι δυνατή η διπλή επιδότηση για τα ίδια δάνεια. Επομένως θα πρέπει να θεωρείται περίπου απίθανο να γίνουν δεκτά και τα δύο προγράμματα.

Ενότητα 5η - Προχωρούν τα σχέδια για το διαγωνισμό δημιουργία του φορέα εξαγοράς των ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών

Διεργασίες πραγματοποιούνται για τη δημιουργία του φορέα που θα προχωράει στη αγορά των ακινήτων των ευπαθών ομάδων καθώς σύντομα θα υπάρχει το κατ' αρχήν σχέδιο υλοποίησης του εγχειρήματος. Κατόπιν τούτου θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα προκυρηχθεί ο διαγωνισμός.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης