Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παιχνίδια στρατηγικής σε Ελλάκτωρα και Εθνική Ασφαλιστική – Δοκιμάζονται Invesco 12/1 και CVC έως 15/1

Παιχνίδια στρατηγικής σε Ελλάκτωρα και Εθνική Ασφαλιστική – Δοκιμάζονται Invesco 12/1 και CVC έως 15/1
Σήμερα 12 Ιανουαρίου θα δοκιμαστεί η Invesco για τον Ελλάκτωρα εάν θα ενεργοποιήσει την option και έως 15 Ιανουαρίου το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική
Σχετικά Άρθρα

Παιχνίδια στρατηγικής λαμβάνουν χώρα στον Ελλάκτωρα και στην Εθνική Ασφαλιστική με τους υποψηφίους μνηστήρες αλλά και τους πωλητές να ακολουθούν τακτικισμούς με στόχο… το βέλτιστο συμφέρον.

Τι συμβαίνει στην Εθνική Ασφαλιστική;

Εδώ και λίγο καιρό έχουν ανακύψει ορισμένα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εθνικής τράπεζας και το CVC του αμερικανικού fund που είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ενώ για το τίμημα περίπου είχαν συμφωνήσει, το CVC μάλιστα έχει κλείσει deal για δανεισμό με την Eurobank 180 με 200 εκατ ευρώ… υπήρχαν θέματα που αφορούσαν επιστροφές και αποδόσεις των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
Το CVC κατά την Εθνική έβαζε σκληρούς όρους.

Ξαφνικά IPO

Ενώ η Morgan Stanley και η Goldman Sachs οι δύο βασικοί σύμβουλοι της Εθνικής τράπεζας διερεύνησαν το IPO δηλαδή την δημόσια προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική σχετικά πρόσφατα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Παρ΄ όλα αυτά λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Εθνικής τράπεζας και CVC… η λύση του IPO επανήλθε στο τραπέζι με στόχο αρχικά 40% και ακολούθως άλλο 40% εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Όμως εδώ έρχεται στο επίκεντρο ο τακτικισμός.
Τι συμφέρει την Εθνική να πάρει εφάπαξ τα χρήματα από το CVC ή να προετοιμάσει το έδαφος για IPO το οποίο ενέχει μεγάλο ρίσκο και κινδύνους;
Η απάντηση είναι προφανής.
Από την άλλη πλευρά νέα βελτιωμένη προσφορά αναμένεται να καταθέσει το αμερικανικό fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες.
Η αρχική προσφορά του CVC για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής περιελάμβανε:

Τίμημα 420 εκατ. για το 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής
Προκαταβολική προμήθεια 60 εκατ.
Έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 50 εκατ. από την Εθνική Ασφαλιστική που θα καλύψει η Εθνική Τράπεζα

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η νέα προσφορά του CVC;

Με βάση πληροφορίες η νέα προσφορά θα περιλαμβάνει τίμημα 480 εκατ., έκτακτη προμήθεια 60 εκατ. και έκδοση ομολόγου Tier II 50 εκατ.
Άρα ουσιαστικά το CVC προσφέρει 540 εκατ. από αρχική προσφορά 480 εκατ.
Για την υποβολή νέας προσφοράς σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η εξαγορά της AXA από την Generalli και το μοντέλο αποτίμησης που ακολούθησαν.

Με ρεαλιστικά κριτήρια για την Εθνική τράπεζα είναι προς το συμφέρον της να στηρίξει την λύση του CVC από το να μπει σε χρηματιστηριακές περιπέτειες που μπορεί να αποδώσουν αλλά μπορεί και να μην πετύχουν τους στόχους.
Συν τοις άλλοις για να υλοποιηθεί IPO πρέπει να περάσουν πολλοί μήνες και η DGcomp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ μπορεί να μην ενθουσιαστεί.


Η κρίσιμη ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2021 για τον Ελλάκτωρα


Η κρίσιμη ημερομηνία δεν είναι μόνο η 27η Ιανουαρίου 2021 όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρα αλλά και η 12η Ιανουαρίου 2021.
Γιατί;
Οι εφοπλιστές Καυμενάκης και Μπάκο; που ελέγχουν την Invesco κατέχουν το 5% ή 10,71 εκατ μετοχές του Ελλάκτωρα και έχουν option για να αποκτήσουν από την εταιρία Remanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση επιπλέον 18,33% ή 39,28 εκατ μετοχές.
Η Invesco λοιπόν έχει ανακοινώσει ότι θα εξασκήσει την option στις 12 Ιανουαρίου 2021.
Εάν αυτό συμβεί τότε η Invesco θα κατέχει 50 εκατ μετοχές του Ελλάκτωρα ή 23,33% των μετοχών και προφανώς θα προετοιμαστεί για την μεγάλη μάχη της Γενικής Συνέλευσης στις 27 Ιανουαρίου 2021.
Όμως υπάρχει μια πιθανότητα η Invesco να μην ενεργοποιήσει την option στις 12 Ιανουαρίου και να ανακοινώσει ότι μεταθέτει την ημερομηνία εξάσκησης για τις 29 Ιανουαρίου ή 2 Φεβρουαρίου 2021.
Με βάση τραπεζική πηγή μάλλον θα υπάρξει μετάθεση ενεργοποίησης της options για το 18,33% για αρχές Φεβρουαρίου 2021.
Ωστόσο όλα αυτά μπορεί να είναι και παρελκυστική πολιτική συσκότισης του αντιπάλου.

Η μάχη των options και γιατί πρέπει να υπάρξει δημόσια πρόταση

Στην περίπτωση αυτή η Invesco θα έχει ακολουθήσει την ίδια στρατηγική που ουσιαστικά έχει υιοθετήσει και η Reggeborgh η οποία κατέχει το 14,23% αλλά δεν έχει ενεργοποιήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα και έχει έρθει σε συμφωνία με τους ολλανδούς.
Όμως η option δεν έχει ενεργοποιηθεί έως τώρα καθώς έχει καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία το πρώτο 10ήμρο του Μαρτίου 2021.
Όπως γίνεται αντιληπτό τόσο η Reggeborgh όσο και η Invesco έως και σήμερα – καθώς η 12η Ιανουαρίου έφθασε – κινούνται με στρατηγικές options.
Ήρθε η ώρα και για τους δύο διεκδικητές να εξασκήσουν τις options γιατί σε αντίθετη περίπτωση παίζουν άμυνα και εν μέρει εκ του ασφαλούς.
Επίσης θα πρέπει και οι δύο πλευρές να σχεδιάσουν δημόσιες προτάσεις καθώς μόνο έτσι θα αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται για τον Ελλάκτωρα.
Με βάση τον νόμο δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα δημόσιες προτάσεις, οπότε ένας εκ των δύο ενδιαφερομένων θα πρέπει να επισπεύσει τα σχέδια του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης