Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Περισσότερες εγγυήσεις ζητούν οι τράπεζες, μη δανειοδοτήσιμες πολλές επιχειρήσεις - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη με τους τραπεζίτες

Περισσότερες εγγυήσεις ζητούν οι τράπεζες, μη δανειοδοτήσιμες πολλές επιχειρήσεις - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη με τους τραπεζίτες

Προς εξειδικευμένα προγράμματα κινείται το οικονομικό επιτελείο

Σχετικά Άρθρα
Το θέμα των περισσότερων εγγυήσεων θέτουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μιας και θεωρούν πως δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες να είναι δανειοδοτήσιμες (bancable) με βάσει την πιστωτική πολιτική τους όπως αυτή ορίζεται από τα εγχειρίδια των αρμοδίων κοινοτικών αρχών.

Τα διευρυμένα lockdown, τα μορατόρια που δεν έχουν ακόμη "ξυπνήσει" αλλά και οι υποχρεώσεις από το παρελθόν θέτουν θέμα σημαντικό για τις τράπεζες πόσες και ποιες επιχειρήσεις μπορούν να δανειοδοτήσουν.

Λεφτά υπάρχουν όχι όμως και προϋποθέσεις

Αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών με τους τραπεζίτες .
Όλα αυτά έρχονται ως προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο επιθυμεί με κάθε τρόπο να στηρίξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και σχεδιάζει και επεξεργάζεται προγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το θέμα όμως είναι αν τελικώς η απορροφητικότητα των προγραμμάτων αυτών με τα συγκεκριμένα κριτήρια θα μπορέσει να μεγαλώσει παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες.

Εξειδικευμένα προγράμματα - Προτεραιότητα σε μικρούς και σε κλάδους που πλήττονται

Νέο λοιπόν πρόγραμμα ύψους 450.000.000 ευρώ σχεδιάζεται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις- με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου- και στοχεύει στην ανακούφιση των μικρών εταιριών που μπορούν να δανειοδοτηθούν με λίγα κεφάλαια για να αντέξουν την ολοκλήρωση του οικονομικού κύκλου της πανδημίας Υπολογίζεται πως το πρόγραμμα θα αφορά τουλάχιστον 8000 SMEs επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά έχει ξεκινήσει μια συζήτηση περί στοχευμένου ΤΕΠΙΧ δηλαδή εκπόνηση δανειοδοτικών προγραμμάτων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία ωστόσο να αφορούν συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που έχουν πληγεί περαιτέρω από άλλους όπως η εστίαση, ο τουρισμός τα ρούχα και τα παιχνίδια.

Απορροφητικότητες

Ήδη όμως η απορροφητικότητα στο ΤΕΠΙΧ στο σύνολό του κινείται περί το 50% ενώ περί το 80% κινείται η απορροφητικότητα του Εγγυοδοτικού.
Υπολογίζεται πάντως πως στην παρούσα φάση πως 1,650 δισ. ευρώ βρίσκονται προς διάθεση , από αυτά 1 δισ. ευρώ κινείται προς εκταμίευση με τα 600 εκατ. ευρώ να αφορούν μεγάλες και τα 400 εκατ. ευρώ μικρές επιχειρήσεις.

Πτωχευτικός

Μια μικρή σύνοψη γύρω από τον πτωχευτικό απασχόλησε χθες τις τράπεζες .
Ούτως ή άλλως οι διαδικασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται την 1.3.21 η εφαρμογή για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλους ιδιώτες ενώ περί τις 16 ΚΥΑ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συγγραφής.
Ας σημειωθεί πως έχει αρχίσει η συζήτηση και για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σχετικά με τις ενημερώσεις των ενταγμένων στο νόμο Κατσέλη δανειοληπτών και καθόλου δεν αποκλείεται μετά και την αντίδραση των δικηγόρων να δοθούν παρατάσεις στις ημερομηνίες.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης