Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu: Εάν η ΕΕ στηρίξει την Ελλάδα, θα αντιδράσουμε - Δεν φέρνει λύσεις η επιθετική ρητορική

Cavusoglu: Εάν η ΕΕ στηρίξει την Ελλάδα, θα αντιδράσουμε - Δεν φέρνει λύσεις η επιθετική ρητορική
Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τον Mevlut Cavusoglu για συνομιλία με Ν. Δένδια και συμφωνία για συνάντησή τους
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει και όχι να βάζει εμπόδια στην Τουρκία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς υπογράμμισε πως εάν η Ευρώπη ξαναστηρίξει την Ελλάδα, τότε η Τουρκία θα αντιδράσει, υπονοώντας ότι θα συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ελπίζει στην επανεκκίνηση των «παγωμένων» διαπραγματεύσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την είσοδο της στην ΕΕ» υποστήριξε ο Cavusoglu κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους πρεσβευτές της ΕΕ στην Άγκυρα, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα στην πρόσφατη διαμάχη για τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ υιοθέτησε ήπια στάση

«Η Τουρκία είναι στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι μέρος της μοίρας μας.
Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη.
Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο, αλλά να μας στηρίζει» είπε ο Cavusoglu, αναφέροντας πως κάποια κράτη – μέλη της ΕΕ πίεσαν «την ΕΕ να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία», μεταφέροντας «τα πολυετή προβλήματα τους με την Τουρκία στην Ευρώπη».
«Είδαμε όλοι ότι το 2020 η επιθετική ρητορική δεν οδηγεί σε λύσεις.
Έτσι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο λογική στάση» υποστήριξε ο Cavusoglu, αναφερόμενος στο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική στάση της στην ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνήσαμε με τον Δένδια για συνάντηση

«Αν και τα συμπεράσματα της Συνόδου περιλάμβαναν κάποια «ανεπιθύμητα άρθρα», παρόλο αυτά είχαν επίγνωση της σημασίας της Τουρκίας στην Ένωση» υποστήριξε ο Cavusoglu, επισημαίνοντας ότι μίλησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια και ότι έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν.
«Προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση.
Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών.
Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας» υποστήριξε ο Cavusoglu.

Απάντηση ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του πάντως το ελληνικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματιστεί συνάντηση Δένδια – Cavusoglu.
«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.
Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης