Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στα 583 δισ. τα αποθέματα χρυσού, μειώνει την έκθεση σε δολάρια

Ρωσία: Στα 583 δισ. τα αποθέματα χρυσού, μειώνει την έκθεση σε δολάρια

Η πολυετής προσπάθεια της Ρωσίας για τη μείωση της έκθεσης σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ την ώθησε να αυξήσει το μερίδιο του χρυσού στα 583 δισ. δολάρια

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ρωσία διατηρεί περισσότερα αποθέματα χρυσού από δολάρια των ΗΠΑ.

Η πολυετής προσπάθεια της Ρωσίας για τη μείωση της έκθεσης σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ την ώθησε να αυξήσει το μερίδιο του χρυσού στα 583 δισ. δολάρια.
Ο χρυσός αποτελούσε το 23% των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας από τα τέλη Ιουνίου 2020, την τελευταία ημερομηνία για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια μειώθηκε στο 22%, από πάνω από 40% το 2018.

Η ευρύτερη στρατηγική

Η μετατόπιση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που σκιαγράφησε ο Πρόεδρος Vladimir Putin για να «απο-δολαριοποιήσει» τη ρωσική οικονομία και να μειώσει την ευπάθειά της στις κυρώσεις των ΗΠΑ εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.
Ο χρυσός είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας μετά το ευρώ, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των συνολικών περιουσιακών στοιχείων.
Περίπου το 12% των χρημάτων είναι σε γιουάν.

Η συμβολή της αύξησης της τιμής του χρυσού

Η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας υποβοηθήθηκε από την αύξηση των τιμών κατά 26% μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2020 του χρυσού.
Η κεντρική τράπεζα αγόρασε επίσης το πολύτιμο μέταλλο αξίας 4,3 δισ. δολαρίων κατά την περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ρωσία ξόδεψε περισσότερα από 40 δισ. δολάρια για την οικοδόμηση ενός αποθέματος χρυσού τα τελευταία πέντε χρόνια, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι σταμάτησε να αγοράζει χρυσό το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης