Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lockdown έως την Άνοιξη – Ανοσία ενός χρόνου από το εμβόλιο Moderna – Στους 1,95 εκατ. οι νεκροί

Lockdown έως την Άνοιξη – Ανοσία ενός χρόνου από το εμβόλιο Moderna – Στους 1,95 εκατ. οι νεκροί
Εννέα εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί – Αίτηση AstraZeneca σε ΕΕ για την έγκριση του εμβολίου της - Σε lockdown λόγω covid 16 εκατ. Κινέζοι
Σχετικά Άρθρα

Με νέες εγκρίσεις, με αύξηση και επέκταση της παραγωγής εμβολίων, γίνεται η παγκόσμια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί κατά της covid 19, τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, επανακάμπτοντας ακόμη και σε κράτη, που μέχρι πρότινος είχαν καταφέρει να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό την επιδημία, ενώ οι επιστήμονες παρατηρούν ότι τα βαριά συμπτώματα της νόσου παραμένουν ακόμη και 6 μήνες μετά την ανάρρωση!
Στην Κίνα, όπου ο ιός επί της ουσίας είχε «εξαφανιστεί» από την περασμένη άνοιξη, δύο πόλεις 16 εκατομμυρίων κατοίκων τέθηκαν σε αυστηρό lockdown υπό τον φόβο ενός β’ κύματος της επιδημίας, τη στιγμή που και η Μαλαισία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 1η Αυγούστου λόγω του κορωνοϊού.
Στις ΗΠΑ όπου τα κρούσματα παραμένουν εδώ και τουλάχιστον 7 ημέρες πάνω από 200.000, εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 9 εκατομμύρια πολίτες, την ώρα που το Λος Άντζελες εκπέμπει SOS, ζητώντας από τους κατοίκους του να φορούν μάσκα ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.
Στην Ινδία γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες για την έναρξη στις 16/1 του μεγαλύτερου εμβολιαστικού προγράμματος παγκοσμίως ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη ομάδας επιστημόνων του ΠΟΥ στην Κίνα στις 14/1 προκειμένου να ερευνήσουν το πώς ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της παρέχει ανοσία για τουλάχιστον ένα έτος, ενώ η AstraZeneca υπέβαλε αίτημα στην ΕΕ για έγκριση του εμβολίου της.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 91.374.370 και οι νεκροί σε 1.956.635
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 22.775.378 και σε νεκρούς με 379.444
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 203.580 και τρίτη σε κρούσματα με 8.131.612
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 151.327 και τέταρτο το Μεξικό με 134.368
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 82.096 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.389.733
- Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.127.643, έκτη η Γαλλία με 2.844.680
- Έβδομη η Τουρκία με 2.336.476 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.289.021
- Ένατη η Ισπανία με 2.111.872 και δέκατη η Γερμανία με 1.941.116

Capture.JPG
Moderna: Ανοσία κατά της covid 19 για τουλάχιστον ένα έτος με το εμβόλιο

Τουλάχιστον ένα έτος διαρκεί η ανοσία που παρέχει κατά της covid 19 το εμβόλιο της Moderna, όπως ανέφερε ο CEO της Moderna, Stephane Bancel.
Σε τοποθέτηση του σε συνδιάσκεψη της JP Morgan για θέματα υγείας, ο Bancel επανέλαβε ότι στόχος της Moderna είναι να παραδώσει εντός του 2021 600 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της.
Κατά τον Bancel, οι πωλήσεις της Moderna θα φτάσουν στα 11,7 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του 2021.
Παράλληλα έγινε γνωστό, ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει εντός του 2021 δοκιμές για να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι των νέων πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Lancet: Με βαριά συμπτώματα έξι μήνες μετά την ανάρρωση όσοι αρρωσταίνουν από κορωνοϊό

Μέχρι έξι μήνες μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του έγκριτου ιατρικού περιοδικού Lancet.
Η εν λόγω έρευνα διενεργήθηκε σε ένα δείγμα 1.700 ατόμων που νοσηλεύτηκαν νοσούντες από Covid στην πόλη Wuhan της Κίνας – εκεί από όπου ξεκίνησε η πανδημία.
Μεταξύ των ασθενών, περίπου το 76% παρουσίασε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες αφού πήρε εξιτήριο.
Τα πιο συχνά απαντώμενα συμπτώματα ήταν κόπωση ή μυϊκή αδυναμία (63%), δυσκολίες στον ύπνο (26%), άγχος και κατάθλιψη (23%).
Επιπλέον, οι εξετάσεις αποκάλυψαν εξασθένηση των πνευμόνων, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην κακή λήψη οξυγόνου (34% των ασθενών).
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα άτομα που αναρρώνουν από κορωνοϊού, τα οποία είναι περισσότερα από 91 εκατομμύρια παγκοσμίως, θα μπορούσαν να υποφέρουν επί μακρόν χρονικό διάστημα.
«Επειδή η COVID-19 είναι μια τόσο νέα ασθένεια, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της στην υγεία των ασθενών», δήλωσε ο Dr. Bin Cao, του Νοσοκομείου Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας και του Ιατρικού Πανεπιστημίου Capital.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που αναρρώνουν υποφέρουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην ουσία, ζουν με τον ιό – ιδιαίτερα οι πιο βαριά νοσούντες» προσθέτει.
Επίσης, ορισμένοι ασθενείς, σύμφωνα με το Lancet, εμφάνισαν προβλήματα στα νεφρά.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το 13% των ασθενών των οποίων η νεφρική λειτουργία ήταν φυσιολογική στο νοσοκομείο παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα.
Ένα άλλο ανησυχητικό εύρημα ήταν ότι οι εξετάσεις αντισωμάτων από 94 ασθενείς, μετά από έξι μήνες, έδειξαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν πέσει κατά 52,5%.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τέτοια δεδομένα εγείρουν ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα επαναμόλυνσης.
Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες αναφορές σχετικά με την κλινική εικόνα όσων ανάρρωσαν από COVID-19.

AstraZeneca: Αίτημα για έγκριση στην ΕΕ

Αίτημα της AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου της έλαβε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος αναφέρει πως θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς.
Όπως αναφέρεται, γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορία του μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA.
Ο EMA διευκρινίζει ότι κατά την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στην Βρετανία, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική.
Επιπλέον ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται.
200.JPG
ΗΠΑ: 9 εκατ. Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί κατά της covid – SOS από το Λος Άντζελες

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί κατά της covid 19 στις ΗΠΑ καθώς εκτιμάται ότι περίπου 9 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ο οποίος εξακολουθεί να χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις ΗΠΑ.
Για ακόμα μια ημέρα, οι ΗΠΑ ανέφεραν πως το προηγούμενο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερες από 200.000 μολύνσεις (συγκεκριμένα 204.652), με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 22,6 εκατομμύρια ενώ καταγράφηκαν και άλλοι 1.731 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 376.000.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Και ενώ η επιδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πως περίπου 9 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως από τις περίπου 25,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν διανεμηθεί, έχουν χορηγηθεί τα 9 εκατομμύρια, δηλαδή το ένα τρίτο των δόσεων.
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω επιτάχυνσης του προγράμματος εμβολιασμών, ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, Gretchen Whitmer ζήτησε την άδεια από τον πρόεδρο Trump να αγοράσει απευθείας 100.000 δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio είπε πως η πόλη θα ξεμείνει από εμβόλια, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν προμηθεύσει άμεσα με περισσότερα εμβόλια.

Η χειρότερη καταστροφή εδώ και δεκαετίες

Για την χειρότερη καταστροφή εδώ και δεκαετίες κάνουν λόγοι οι αξιωματούχοι υγείας του Λος Άντζελες, οι οποίοι ζήτησαν από όλους όσους εργάζονται, να φορούν τις μάσκες τους ακόμα και στο σπίτι τους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, καθώς εξακολουθούν να αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θάνατοι στην κομητεία του Λος Άντζελες έχουν αυξηθεί κατά 1.000% από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και άρχισε η νέα έξαρση του ιού, ενώ εκτιμάται ότι 8.000 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, τα οποία αναφέρουν έλλειψη προσωπικού και έλλειψη οξυγόνου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάθε λεπτό, δέκα κάτοικοι του Λος Άντζελες εντοπίζονται θετικοί στον ιό.
100.JPG
Κίνα: Σε lockdown δύο πόλεις 16 εκατ. κατοίκων – Ανησυχία για β’ κύμα κορωνοϊού

Σε lockdown βρίσκονται 16 εκατομμύρια Κινέζοι, κάτοικοι δύο πόλεων στην επαρχία Χεμπέι, η οποία το τελευταίο διάστημα αποτελεί τη νέα εστία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, μια και αναφέρει καθημερινά αυξημένα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, μετά την πόλη Σιτζιαζουάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, lockdown επιβλήθηκε και στην πόλη Λανγκφανγκ, της οποίας τα 5 εκατομμύρια κάτοικοι θα τεθούν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα για 7 ημέρες ενώ θα υποβληθούν σε μαζικά τεστ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Υπενθυμίζεται ότι η Σιτζιαζουάν έχει τεθεί σε lockdown, καθώς έχει απαγορευθεί στους πολίτες και στα οχήματα να βγαίνουν από την πόλη, ενώ όλες οι συγκοινωνίες έχουν ανασταλεί.
Περιοριστικά μέτρα ισχύουν και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όπως για παράδειγμα στην πόλη Τσανγκτσουν, όπου αναφέρθηκαν 7 ασυμπτωματικά κρούσματα, γεγονός που είχε ως συνέπεια να τεθούν υπό περιορισμό άνθρωποι και οχήματα στις περιοχές όπου και εντοπίστηκαν οι εν λόγω μολύνσεις.
Η Κίνα ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 55 νέα κρούσματα κορωνοϊού (από 103 την προηγούμενη), εκ των οποίων τα 42 ήταν εγχώριας μετάδοσης.
Από αυτά τα 42, τα 40 εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι.
Συνολικά στην Κίνα έχουν αναφερθεί επισήμως 87.591 κρούσματα και 4.634 θάνατοι, αριθμός που είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Lockdown έως την άνοιξη βλέπει η Merkel

Διατήρηση του lockdown έως την άνοιξη και έως τις αρχές του Απριλίου βλέπει η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η Ευρώπη παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή του πλανήτη λόγω του κορωνοϊού καθώς την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη που ανέφερε πάνω από 25 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Επιπλέον, η Ευρώπη έχει καταγράψει περίπου το 31% από τα 1,93 εκατομμύρια θανάτους που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης καθώς ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια μολύνσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη προχωρούν εξαιρετικά αργά και με μεγάλες καθυστερήσεις, τα περισσότερα κράτη έχουν προσφύγει στη λύση των lockdown και των περιοριστικών μέτρων για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Στη Γερμανία, το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Ιανουαρίου αν και η καγκελάριος Merkel εκτιμά ότι θα παραταθεί έως τις αρχές Απριλίου ενώ στη Γαλλία, αποφασίστηκε σε 8 νομούς αυστηρότερη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και το κλείσιμο των συνόρων της για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει επιβληθεί lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου, θα είναι υποχρωετικό από τις 15/1 όσοι θέλουν να μπουν στην χώρα, να έχουν αρνητικό τεστ έως τρεις ημέρες από την αναχώρηση τους διαφορετικά θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο έως και 560 ευρώ.
Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στην Ιταλία (έως τις 15/1 οι Ιταλοί δεν μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα) ενώ χθες ελήφθησαν αυστηρότερα μέτρα, τα οποία προβλέπουν ότι εάν τα εβδομαδιαία κρούσματα ξεπερνούν τα 250 ανά 100.000 κατοίκους, τότε η κάθε περιφέρεια θα μετατρέπεται, αυτόματα, σε «κόκκινη ζώνη», κάτι που συνεπάγεται νέους περιορισμούς.
Στην Ισπανία, οι περιφέρειες της Καστίλης και της Λεόν ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια ενώ θα παρατείνουν τις μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις προς και από τις άλλες περιφέρειες, έως τον Μάιο ενώ στην Πορτογαλία θα παραταθούν και θα διευρυνθούν σχεδόν σε όλη την χώρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είναι ήδη σε ισχύ στις πλέον πληγείσες από την πανδημία περιφέρειες.
300.JPG
Ινδία: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως

Τις τελευταίες ετοιμασίες για την έναρξη του μεγαλύτερου εμβολιαστικού προγράμματος παγκοσμίως ολοκληρώνει η Ινδία, η οποία παρέλαβε τις πρώτες δόσεις των εμβολίων.
Ο ινδικός αερομεταφορέας Spicejet μετέφερε μια μεγάλη παρτίδα εμβολίων από την πόλη Πούνε στο Νέο Δελχί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη των εμβολιασμών με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi να επισημαίνει πως η διανομή των εμβολίων είναι αυτή τη στιγμή η απόλυτη προτεραιότητα της.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου και ο σχεδιασμός προβλέπει τον εμβολιασμό αρχικά 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που αφορούν μεταξύ άλλων εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, ηλικιωμένους και ευάλωτους πληθυσμούς.
Η πρώτη αυτή φάση των εμβολιασμών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο.

Επιβραδύνεται ο ιός

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης της επιδημίας στην Ινδία.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.584 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο να φθάνει τους 10.479.179.
Παράλληλα, ακόμη 167 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 151.327.
Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των 200 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Στους 350.000 οι νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό λόγω κορωνοϊού

Στους 350.000 ανέρχονται οι νεκροί στη Βραζιλία και στο Μεξικό λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, με τη Λατινική Αμερική να είναι η τρίτη πιο πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως μετά την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, κατέγραψε 25.822 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 480 θανάτους από την COVID-19
Συνολικά η Βραζιλία μετρά περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια κρούσματα και 203.580 θανάτους.
Την ίδια στιγμή, εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.594 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι 662 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 134.368 νεκροί επί συνόλου 1.541.633 μολύνσεων.

Στην Κίνα στις 14/1 ο ΠΟΥ

Στην Κίνα θα βρεθεί την Πέμπτη 14/1 δεκαμελής ομάδα επιστημόνων του ΠΟΥ προκειμένου να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού.
Η εν λόγω αποστολή, η οποία επρόκειτο να φτάσει στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα αλλά καθυστέρησε διότι οι Αρχές δεν είχαν δώσει όλες τις απαιτούμενες άδειες στους ειδικούς του ΠΟΥ, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.
Όχι μόνο γιατί μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα εξακολουθούν ακόμα και χθες, έναν χρόνο μετά, να παραμένουν αναπάντητα (όπως το που, το πότε και το πώς ακριβώς ξεκίνησε η επιδημία) αλλά και γιατί η Κίνα θέλει να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι κινήθηκε άμεσα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια για την αντιμετώπιση του ιού, κάτι που πάντως αμφισβητείται ευρέως.
«Έπειτα από συνομιλίες, η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ (...) θα φθάσει στην Κίνα από τη 14η Ιανουαρίου για να κάνει έρευνες.
Θα διενεργήσει έρευνες από κοινού με κινέζους επιστήμονες για την προέλευση της COVID-19» αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Κίνας, με τις έρευνες να αρχίζουν σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στην Κίνα.

ΠΟΥ: Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ιαπωνία – Ανέφικτη η ανοσία της αγέλης το 2021

Για νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ιαπωνία κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης εντός του 2021.
Σημειώνεται πως την περασμένη Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι εντόπισε μια παραλλαγή του ιού σε τέσσερις ταξιδιώτες από την Πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, υποστηρίζοντας ότι η παραλλαγή αυτή φέρει 12 μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων και μία που υπάρχει και στις ιδιαίτερα μολυσματικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 που έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία και τη Νότια Αφρική.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι αν και αρχίσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων για την Covid-19 σε πολλές χώρες, δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία.
«Δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021» ανέφερε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Sumia Swaminathan, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης