Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Οριακές μεταβολές σε DAX, futures Wall

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Οριακές μεταβολές σε DAX, futures Wall
Σαρώνει την Ευρώπη ο κορωνοϊός, καθυστερούν οι εμβολιασμοί

Επιφυλακτικές είναι και σήμερα οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό να διαμορφώνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Το βραχυπρόθεσμο outlook για την ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώθηκε, μετά τις πληροφορίες για πιθανή επέκταση του lockdown στη Γερμανία, έως τα τέλη Μαρτίου.
Παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη, καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών σημείωσαν ισχυρά κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τα  χαμηλά επιτόκια, τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη, αλλά και την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ καταγράφει οριακή μεταβολή -0,03% στις 13.919 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 6.759 μονάδες με μεταβολή +0,07%.
Στις 5.656 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 0,11%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,1% στις 22.627 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 8.347 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν επίσης οριακές μεταβολές.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 23,14 μονάδες.

Ράλι στη μετοχή της Carrefour

Άλμα καταγράφει η μετοχή της γαλλικής Carrefour, με φόντο τις συζητήσεις περί συγχώνευσης.
Η μετοχή της γαλλικής εταιρίας σούπερ μάρκετ ενισχύθηκε κατά 10,6%, καθώς η καναδέζικη Alimentation Couche-Tard ανακοίνωσε ότι είχε προσεγγίσει τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη εταιρία λιανικής πώλησης για να συζητήσουν την πιθανότητα συγχώνευσης.
Η μετοχή της σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στον γαλλικό δείκτη CAC 40.

Ιρλανδία: Άλμα 52,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο 2020

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, εντυπωσιακό άλμα 52,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιρλανδία τον Νοέμβριο του 2020, συμπαρασύροντας ανοδικά το σύνολο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την ώρα που βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Η παραγωγή στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ ήταν πολύ υψηλότερη από το αναμενόμενο, γεγονός που οφείλεται στην απότομη ανάκαμψη της παραγωγής.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,5% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου και υποχώρησε 0,6% σε ετήσια βάση.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν ήπια μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια πτώση 3,3%.
Η Ιρλανδία πρωταγωνιστεί, με 52,8% αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση.
Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης στη Γερμανία, αλλά υποχώρησε στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.


To ενδιαφέρον στις ΗΠΑ

Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στις ΗΠΑ και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους Δημοκρατικούς να εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην παραπομπή του Donald Trump.
Κατηγορηματικά όχι στην αποπομπή του προέδρου Donald Trump από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ λέει ο αντιπρόεδρος Mike Pence και ενώ απομένουν λίγες ώρες από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα κρίνει εάν ο Trump θα παραπεμφθεί – για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας – σε δίκη στη Γερουσία.
Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Nancy Pelosi, ο Pence αρνείται να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί από την προεδρία.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Pence, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε θα προκαλούνταν «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.
Πάντως και παρά το «όχι» του Pence, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν τη διαδικασία αποπομπής του Trump, τον οποίο κατηγορούν για «υποκίνηση στάσης» καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν από το τέλος της προεδρίας του Trump.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, μετά το ριμπάουντ στη Wall Street, με τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden, να στηρίζουν τις αγορές.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,3% στις 3.939 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 292,25 μονάδων (+1,04%), στις 28.456,59 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 6,46 μονάδων (+0,35%), στις 1.864,40 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε 0,15% στις 28.235μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε πτώση 0,3% στις 3.598 μονάδες.
Ο Sensex υποχωρούσε 0,3% στις 49.362 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης