Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Εάν χρειαστεί θα αυξήσουμε το PEPP - Δεν θα κάνουμε το λάθος να άρουμε πρόωρα τη στήριξη

tags :
Lagarde (ΕΚΤ): Εάν χρειαστεί θα αυξήσουμε το PEPP - Δεν θα κάνουμε το λάθος να άρουμε πρόωρα τη στήριξη
Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για την πορεία της Ευρωζώνης επιβεβαιώνονται
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για την πορεία της Ευρωζώνης επιβεβαιώνονται.
Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το κρίσιμο σημείο της πολιτικής είναι η ευελιξία του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, του PEPP.
Εάν απαιτηθεί να αυξηθεί το PEPP, θα το κάνουμε, ανέφερε η Lagarde.
Εάν δεν χρειαστεί να διαθέσουμε ολόκληρο το ποσό του PEPP, δεν θα ξοδευτεί, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, ώστε να επιβεβαιώσει την ευελιξία του προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι δεν θα κάνει το λάθος να άρει την υποστήριξη πρόωρα.
Η πυξίδα για το PEPP είναι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, επισήμανε, τονίζοντας ότι στόχος είναι η διατήρηση των συνθηκών επαρκούς ρευστότητας.

Η άνοδος του ευρώ

Αναφορικά με την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιων, η Lagarde επιβεβαίωσε την πάγια θέση της ΕΚΤ, ότι παρακολουθούνται οι διακυμάνσεις, αλλά δεν αποτελούν στόχο πολιτικής.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πως επηρεάζει η ισοτιμία του ευρώ τις τιμές του καταναλωτή, ανέφερε.

Αβεβαιότητες

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι κάποια οικονομική αβεβαιότητα που υπήρχε στο μεγαλύτερο μέρος του 2020 έχει «εξουδετερωθεί» στο τέλος του έτους.
Το ζήτημα του Brexit "επιλύθηκε τελικά" και είναι πλέον σαφές πώς θα είναι η εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, η έγκριση αρκετών εμβολίων και η έναρξη εμβολιασμών σε πολλές χώρες, καθώς και η εκλογή του Joe Biden ως του επόμενου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν επίσης εξαλείψει ορισμένες αβεβαιότητες.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ορισμένες αβεβαιότητες παραμένουν εξαιτίας του γεγονότος ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη περιοριστεί και πολλές χώρες βρίσκονται υπό lockdown.

Με lockdown έως τον Μάρτιο οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για οικονομική ανάκαμψη φέτος παραμένει παρά τους νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα σε αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά θα αρθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ.
"Νομίζω ότι οι τελευταίες μας προβλέψεις τον Δεκέμβριο εξακολουθούν να είναι πολύ σαφείς εύλογες", δήλωσε ο Lagarde σε συνέντευξή της στο συνέδριο του Reuters.
"Η πρόβλεψή μας βασίζεται σε μέτρα lockdown έως το τέλος του πρώτου τριμήνου."
Πρόσθεσε όμως ότι θα ήταν "ανησυχητικό" εάν συνεχιστούν οι περικοπές στην οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο.

Κερδοσκοπία στο Bitcoin

Η Lagarde αναφέρθηκε και στο bitcoin, χαρακτηρίζοντας το ένα κερδοσκοπικό εργαλείο.
Σύμφωνα με την ίδια διευκολύνει "αστείες επενδύσεις", ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται ρύθμιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης