Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: O Renzi αποφασίζει για την τύχη της κυβέρνησης - Oργή Mattarella, συνάντηση με Conte

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: O Renzi αποφασίζει για την τύχη της κυβέρνησης - Oργή Mattarella, συνάντηση με Conte
Στον αέρα τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση μεγάλων εταιρειών

Σήμερα κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης του Giuseppe Conte στην Ιταλία, καθώς ο εταίρος Matteo Renzi θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, μετά την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από το υπουργικό συμβούλιο, για τη διαχείριση των κονδυλίων του οποίου είχε εκφράσει σημαντικές διαφωνίες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, o πρωθυπουργός Conte πραγματοποιεί αυτή την ώρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες, Τρίτη, το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων 222 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, με το μικρό κόμμα Italia Viva του Matteo Renzi, να επιλέγει την αποχή κατά την διαδικασία της έγκρισης του σχεδίου.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την κυβερνητική συμμαχία, ο Renzi αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του σε συνέντευξή Τύπου σήμερα το απόγευμα, με τους αναλυτές να θεωρούν δεδομένη την πρόθεσή του να οδηγήσει την ιταλική πολιτική σκηνική στην αβεβαιότητα, μεσούσης της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Οργή Mattarella

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Corriere della Sera, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας εμφανίζεται οργισμένος με τη στάση του Matteo Renzi και την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό.
«Είναι δυνατόν να μη νοιάζεται κανείς για τους 616 νεκρούς σήμερα;
Θρηνούμε 80 χιλ. θύματα από τον κορωνοϊό, αλλά σχεδόν κανένας δεν μιλάει γι αυτό, με την Ιταλία να είναι εγκλωβισμένη σε μία κυβερνητική κρίση την οποία δεν κατανοούν οι πολίτες.
Για να μην αναφερθούμε στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης».
Τα παραπάνω λόγια αποδίδονται στον Mattarella από στενούς του συνεργάτες.
Ο Ιταλός Πρόεδρος παρακολουθεί την κόντρα Renzi - Conte με μεγάλη ανησυχία και βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να αναλάβει τις θεσμικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να αποτραπεί η κατάρρευση της κυβέρνησης.


Κριτική στον Renzi

O πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατηγορείται για ανεύθυνη στάση, την ώρα που η κυβέρνηση Conte δίνει μάχη για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να μην καταρρεύσει η ιταλική οικονομία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Από την πλευρά του ο Renzi ισχυρίζεται ότι κάνει απλώς ό, τι είναι καλύτερο για τη χώρα και ότι δεν επιδιώκει προσωπικά πολιτικά οφέλη.
«Αυτό που κάνουμε ονομάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ», έγραψε στο Twitter.
Ωστόσο, ο Renzi έχει λάβει μέρος σε πολιτικά παιχνίδια ισχύος και στο παρελθόν.
Έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2014, αφού εκθρόνισε τον Enrico Letta.
Ο Renzi, ωστόσο, έχασε ένα κρίσιμο πολιτικό στοίχημα δύο χρόνια αργότερα, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. 
Ο υπουργός Υγείας Roberto Speranza έκανε λόγο για «αχρείαστες» κυβερνητικές εντάσεις και απηύθυνε έκκληση για να επικρατήσει εποικοδομητικό πολιτικό κλίμα, ωστε η Ιταλία να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει βρεθεί εδώ και έναν αιώνα.

Οι επιλογές Conte

Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσουν τελικά οι δύο υπουργοί της Italia Viva από τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας και επίσημα πολιτική κρίση.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Giuseppe Conte θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο -αναζητώντας την υποστήριξη νέων γερουσιαστών- ή αν θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να συναντήσει τον πρόεδρο Sergio Mattarella και να παραιτηθεί.
To ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν θεωρείται πιθανό, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία.
Η πιθανή απόφαση του Renzi για απομάκρυνση των υπουργών του από τον συνασπισμό θα έρθει στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη χώρα, η οποία δίνει μάχη κόντρα στην πανδημία και την οικονομική ύφεση, την ώρα που έχει αναλάβει την προεδρία της ομάδας των G20.

Για δάνειο από τον ESM επιμένει ο Renzi

Ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi επιμένει ότι η Ιταλία πρέπει να υποβάλει αίτηση για δάνειο από τον ESM και προειδοποίησε τον Conte ότι είναι έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση, ο Renzi δήλωσε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης βελτιώθηκε χάρη στην πίεση του κόμματός του.
Ωστόσο επέμεινε για την ανάγκη προσφυγής της Ιταλίας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.
«Έχουμε κάνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, αλλά κάτι λείπει, και αυτό ονομάζεται ESM», υποστήριξε ο Renzi.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, με τις επιχορηγήσεις που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, καμία χώρα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να λάβει δάνειο από τον ESM και να «στιγματιστεί» ότι διασώθηκε.
Το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, το Κίνημα 5 Αστέρων, αντιτίθεται σθεναρά στο ενδεχόμενο, όπως και ο πρωθυπουργό Conte.

Πολιτική αβεβαιότητα και οικονομικές επιπτώσεις

Ένας νέος γύρος πολτιικής αβεβαιότητας και πολιτικών ελιγμών θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, σημειώνει το Bloomberg.
Η πολιτική αναταραχή πιθανότατα θα καθυστερήσει μια σειρά από αμφισβητούμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο επιχειρηματικό μέτωπο, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του μεριδίου της Atlantia στην εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autostrade per l'Italia, τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Alitalia και την αναζήτηση αγοραστή για την Banca Monte dei Paschi di Siena.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης