Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βαθαίνει η κόντρα για τους S400 - Akar: Προβληματική μια αλλαγή στάσης - Πρέσβης ΗΠΑ: Κυρώσεις και σε οικονομία

Βαθαίνει η κόντρα για τους S400 - Akar: Προβληματική μια αλλαγή στάσης - Πρέσβης ΗΠΑ: Κυρώσεις και σε οικονομία

Ο Αμερικανός πρέσβης διεμήνυσε στους Τούρκους επιχειρηματίες ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν και σε καίριους τομείς της αμερικανικής οικονομίας

Σχετικά Άρθρα

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την αδιάλλακτη στάση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan όσον αφορά τους ρωσικούς S-400.
Μάλιστα, το κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο μετά την ορκωμοσία του Αμερικανικού προέδρου, Joe Biden, στις 20 Ιανουαρίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι οι τελευταίες κυρώσεις είναι μόνο η αρχή, ενώ οι Τούρκοι επιχειρηματίες «πάγωσαν» όταν άκουσαν τον Αμερικανό πρέσβη να τους προειδοποιεί ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και στην οικονομία.
Την ίδια στιγμή, από το «μέτωπο» της Τουρκίας δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση… υπαναχώρησης.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, δήλωσε πως θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να αλλάξει στάση στο θέμα των S-400.

Το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στους Τούρκους επιχειρηματίες

Επιπλέον προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η στάση του πρέσβη των ΗΠΑ, David Satterfield, ο οποίος σε ομιλία του στο Αμερικανοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο, φέρεται να ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας όσον αφορά τους S-400 όχι μόνο δεν θα αλλάξουν αλλά ενδέχεται να επεκταθούν και σε καίριους τομείς της τουρκικής οικονομίας, όπως η ενέργεια, η γεωργία ή τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρέσβης προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν για όσο διάστημα η Τουρκία επιμένει στην αγορά και την ενεργοποίηση των S-400.
Παράλληλα, ο Satterfield «ενημέρωσε» τους Τούρκους επιχειρηματίες ότι από τη στιγμή που οι κυρώσεις αποτελούν νόμο του κράτους, που θα εφαρμοστεί σε τρεις εβδομάδες.

Επιμένει η Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.
Ωστόσο, ο Akar εξέφρασε την ελπίδα του πως η διαμάχη με τις ΗΠΑ για το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.
O Τούρκος υπουργός επανέλαβε επίσης, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές χθες (13/1/2021) στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400.
«Είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φθάσει.
Καλούμε (τις Ηνωμένες Πολιτείες) να πάρουν αποστάσεις από τη γλώσσα των απειλών, όπως οι κυρώσεις», δήλωσε ο Akar και πρόσθεσε «θέλουμε την επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου.
Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει μια λύση, μπορεί να βρεθεί μια λύση με δουλειά σε τεχνικό επίπεδο».
Πριν επιβάλουν τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ είχαν εξάλλου αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικου πολεμικού αεροπλάνου F-35 εκτιμώντας πως οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του.
Ο Akar δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι «η απόφαση αυτή θα αποσυρθεί» και πρόσθεσε πως είναι «αισιόδοξος» για τη μελλοντική επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε τον περασμένο μήνα κυρώσεις στον Ismail Demir, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας αλλά και σε ακόμα τρεις εργαζομένους της, μετά την απόκτηση των S-400.

Τι είναι οι S-400

Οι S-400 είναι ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό συγκρότημα εδάφους – αέρους και θεωρείται ένα από τα πιο ανεπτυγμένα ρωσικά όπλα.
Πρόκειται στην ουσία, για μια αναβαθμισμένη έκδοση των S-300, δηλαδή της Σοβιετικής «απάντησης» στους αμερικανικούς πυραύλους Patriot κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό που διαφοροποιεί τους S-400 από τα παλαιότερα μοντέλα είναι ότι το σύστημα μπορεί να καταρρίψει πάνω από έναν στόχους, σε απόσταση 250 χλμ και σε ύψος έως και 82.000 ποδιών.
Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα έχει σχεδιαστεί με στόχο να λειτουργεί ως «ραχοκοκαλιά» ενός αντιαεροπορικού δικτύου, το οποίο πλαισιώνεται και από διάφορα άλλα περιφερειακά αμυντικά συστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης