Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Παραμένουν οι προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αύξηση των NPΕs το 2021

DBRS: Παραμένουν οι προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αύξηση των NPΕs το 2021
Η DBRS αναμένει επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών
Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν δύσκολες το 2021, αναφέρει η DBRS στη σημερινή της ανάλυση για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Όπως εξηγεί, ο κλάδος θα συνεχίσει και το 2021 να υφίσταται πιέσεις στα έσοδα, ενώ θα υπάρξει και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όταν θα λήξουν τα μορατόρια πληρωμών και η κρατική στήριξη.
Το εύρος της αύξησης των NPΕs θα είναι συνάρτηση της διάρκειας των περιορισμών λόγω Covid 19 και του οικονομικού αντίκτυπου των μέτρων.

Προτεραιότητα η μείωση του λειτουργικού κόστους

Δεδομένου του αρνητικού περιβάλλοντος των εσόδων και των χαμηλών αποδόσεων, η μείωση του λειτουργικού κόστους παραμένει σαφής προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ η πίεση για βελτίωση των αποδόσεων είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω deals σε ορισμένες χώρες, αναφέρει η DBRS.
Εν τω μεταξύ, οι χρηματοδοτικές θέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμειναν σταθερές.
Ορισμένες τράπεζες ανέφεραν σημαντική αύξηση στις καταθέσεις πελατών με την DBRS να αναμένει να συνεχιστεί αυτή η τάση.
Τα συνολικά επίπεδα κεφαλαίου παρέμειναν επίσης σταθερά παρά τα χαμηλότερα κέρδη, εν μέρει λόγω της απαγόρευσης μερισμάτων και της χαλάρωσης των κανονιστικών απαιτήσεων, ωστόσο, αναμένει μια επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων να προκαλέσει αύξηση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων το 2021 και χαμηλότερη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.

Αναμένεται αύξηση των NPEs

Οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν αυξήθηκαν σημαντικά το 2020 χάρη στα μέτρα στήριξης, ωστόσο το 2021 η τάση θα αλλάξει.
Η μεγαλύτερη αύξηση NPΕs παρατηρήθηκε στη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Ολλανδία στο εννεάμηνο, από πολύ χαμηλές βάσεις.
Οι τράπεζες στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία συνέχισαν να μειώνουν τα NPΕs, ωστόσο, αυτές οι χώρες διατηρούν υψηλά επίπεδα NPΕs και έχουν υψηλούς δείκτες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.
Επίσης, ο οίκος αναμένει ότι η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα προκαλέσει αύξηση σταθμισμένων για το ρίσκο περιουσιακών στοιχείων που θα επηρεάσουν τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης.
Επιπλέον, η εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί δεδομένης της χαμηλότερης κερδοφορίας και της επιστροφής στις πληρωμές μερισμάτων αργότερα μέσα στο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης