Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το βλέμμα στο πακέτο Biden οι αγορές - Πτώση -0,38% ο S&P 500, ο DAX +0,35%

Με το βλέμμα στο πακέτο Biden οι αγορές - Πτώση -0,38% ο S&P 500, ο DAX +0,35%
Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο πανδημία, πακέτο Biden και παραπομπή Trump
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Μεταβλητόττα επικράτησε σήμερα 14/1 τα κυριότερα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τις λεπτομέρειες του πακέτου Biden, εν μέσω πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες για το νέο μεγάλο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τα βελτιωμένα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας, στηρίζουν τις αγορές διεθνώς.
Στην Κίνα η αύξηση των εξαγωγών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του εκλεγμένου προέδρου Biden στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για την ενίσχυση της οικονομίας εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων μέσων, ο Biden θα προτείνει μια αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών κατά 2 τρισ. δολάρια με περισσότερες άμεσες πληρωμές στα αμερικανικά νοικοκυριά και σημαντική χρηματοδότηση για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Ετοιμάζει δημοσιονομικό πακέτο 2 τρισ. δολαρίων ο Biden

Πακέτο ύψους 2 τρισ δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού φέρεται πως ετοιμάζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Biden κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer ανέφερε ότι ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πακέτο ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων σε αρχικό στάδιο, το οποίο στη συνέχεια θα φτάσει στα 2 τρισ. δολάρια, προκειμένου η αμερικανική οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Μάλιστα ο Biden αναφέρεται ότι θα παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη 14/1 το σχέδιο του για το πρόγραμμα εμβολιασμών και το πακέτο για την τόνωση της οικονομίας.

Τι θα προβλέπει

Στο πακέτο αυτό αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται άμεσα ποσά προς εκταμίευση προς τις αμερικανικές οικογένειες που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα προβλέπει ασφάλιση για τους άνεργους καθώς και σημαντικές χρηματοδοτήσεις σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, π.χ. για την καλύτερη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ή άλλες επείγουσες δράσεις.
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το ποσό που θα δοθεί στην κάθε αμερικανική οικογένεια, εκτιμάται ότι αυτό θα ανέρχεται σε 2.000 δολάρια και πιθανότατα, ακόμα υψηλότερα.

Powell (Fed): Τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 0% για πολύ καιρό

Την εκτίμηση πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο εύρος του 0% για πάρα πολύ καιρό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed) Jay Powell – εκτός αν ο πληθωρισμός αυξηθεί δραματικά.
«Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και την προσοχή στραμμένη στα επιτόκια.
Δεν πρόκειται να τα αυξήσουμε σύντομα» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Fed.
Υπενθυμίζεται πως, έπειτα από χρόνια με χαμηλό πληθωρισμό, η ομοσπονδιακή τράπεζα ενέκρινε νέο guidance τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας πως τα επιτόκια δεν πρέπει να αυξηθούν έως ότου η οικονομία αναθερμανθεί και ο πληθωρισμός φτάσει στο 2%.
Τον Δεκέμβριο του 2020 χαρακτήρισε το guidance ισχυρό, ωστόσο η ασάφεια της δήλωσής του οδήγησε σε διαφορετικές ερμηνείες εκ μέρους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των επενδυτών.

Αίτημα των Δημοκρατικών να στερηθεί δια παντός το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ο Trump

Την πρόθεση των Δημοκρατικών να καταθέσουν αίτημα προκειμένου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump να στερηθεί δια παντός το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, εφόσον κριθεί ένοχος από τη Γερουσία στην επικείμενη δίκη του για «υποκίνηση στάσης» με αφορμή την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer.
Ο Schumer θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γερουσίας μετά την ορκωμοσία του Joe Biden στις 20 Ιανουαρίου.
222222222222.JPG


ΗΠΑ: «Έκρηξη» στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας - Εκτοξεύτηκαν στις 965.000

Σε υψηλό πέντε μηνών εκτινάχτηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καταγράφοντας σημαντική άνοδο κατά 181.000 , φτάνοντας έτσι συνολικά τις 965.000 σύμφωνα με τα σχοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (14/1/2021) το Αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Οι αναλυτές ωστόσο παρά τα συνεχιζόμενα lockdowns που επιβάλλει η κυβέρνηση και το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, ανέμεναν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούν επιδόματα ανεργίας για πρώτη φορά θα παραμείνει σταθερός την πρώτη εβδομάδα του 2021, αλλά δυστυχώς διαψεύστηκαν.
Έτσι, 965 χιλιάδες Αμερικανοί κατέθεσαν για πρώτη φορά αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την πρώτη εβδομάδα του 2021 - ένα τεράστιο άλμα από τα 784 χιλ. της περασμένης εβδομάδας (7/1/2021) και πολύ παραπάνω από τις προβλέψεις για 789.000.

BlackRock: Άλμα 20% στα καθαρά κέρδη δ΄τριμήνου 2020, στα 1,57 δισ. δολ.

Άλμα 20% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της BlackRock στο δ΄τρίμηνο του 2020, στα 1,57 δισ. δολ. έναντι 1,309 δισ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Στο σύνολο του έτους, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,23 δισ. αυξημένα κατά 17%.
Τα κέρδη ανά μετοχή της BlackRock στο δ΄τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 10,18 δολ. ανά μετοχή, από 8,34 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Tα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή ύψους 9,14 δολ.
Οι εισροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 391 δισ. δολ για το σύνολο του 2020 και στα 127 δισ. δολ. για το δ΄τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση τα έσοδα αυξήθηκαν 11%, η οποία αντανακλά την οργανική ανάπτυξη.
Στο δ΄τρίμηνο τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 13% στα 4,48 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της FactSet.

Κέρδη στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο η πανδημία και η παραπομπή του Trump

Άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τις λεπτομέρειες του πακέτου Biden, εν μέσω πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες για το νέο μεγάλο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τα βελτιωμένα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας, στηρίζουν τις αγορές διεθνώς.
Στην Κίνα η αύξηση των εξαγωγών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Μικρότερη αύξηση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) υποστήριξαν κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο επικράτησε η άποψη για την αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ, δεδομένου του σημαντικού περιθωρίου για αγορές ομολόγων και του περιβάλλοντος υψηλής αβεβαιότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν σημαντικές ανησυχίες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο η βλάβη στην οικονομία να είναι μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάκαμψης.
Όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, συγκεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή της ΕΚΤ, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Το ενδεχόμενο η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2021 να είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, αφήνει ανοιχτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει ισχυρή στήριξη στην οικονομία, αν και τόνισε ότι τα μέτρα είναι προσωρινά.
«Θα κάνουμε ό,τι περνά από τα χέρι μας για να εγγυηθούμε ότι αυτό θα είναι έτος ανάκαμψης» είπε χαρακτηριστικά ο Altmaier, ενώ πρόσθεσε ότι «η οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν».
Capture.JPG

Γερμανία: Συρρίκνωση οικονομίας κατά 5% το 2020 - Τα lockdowns έπληξαν την ανάπτυξη

Στο 5% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία, που ήταν ελαφρώς καλύτερα από την πρόβλεψη -5,1%, έρχονται έπειτα ένα έτος οικονομικής αναταραχής στη Γερμανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε διαταραχές στις επιχειρήσεις και σε βασικούς κλάδους της οικονομίας.
Κι αυτό διότι τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε πολλά lockdowns πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα στην οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο lockdown θα μπορούσε να επεκταθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε περισσότερα από 25.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Οι προσδοκίες για το νέο πακέτο έδωσαν ώθηση και στις αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,1% στις 3.981 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,85% στις 28.698,26 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από την 3η Αυγούστου 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,48% στις 1.873,28 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,9% στις 28.496 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,9% στις 3.565 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,17% στις 49.578 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης