Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πολιτικό ρίσκο ανέβασε αποδόσεις και spreads στα ιταλικά ομόλογα

Το πολιτικό ρίσκο ανέβασε αποδόσεις και spreads στα ιταλικά ομόλογα
Oι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 10 μονάδων αγγίζοντας το 0,67% ενώ τα spreads διαμορφώθηκαν στις 119 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα

 Αυξήθηκε κατακόρυφα ο πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία εδώ και λίγα 24ωρα, μετά την αποχώρηση του Mateo Renzi και του κόμματος του Viva Italia από την κυβέρνηση συνεργασίας του Giuseppe Conte
Παρότι η αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είναι ενδημικό φαινόμενο, κυρίως μετά την πτώση του Silvio Berlosconi, στην τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί σημαντικές αναταράξεις στην αγορά χρέους και στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων τα οποία τα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι πολιτικές αναταράξεις λαμβάνουν χώρα την ώρα που η ιταλική οικονομία δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdowns.
Oι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 10 μονάδων την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, αγγίζοντας το 0,67%, σε επίπεδα δηλαδή που κινείται και το ελληνικό ομόλογο.
Την ίδια ώρα, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση των αποδόσεων με τα γερμανικά ομόλογα (το γερμανικό 10ετές ομόλογο), εκτινάχθηκαν στις 119 μονάδες βάσης, σε πλήρη αντίθεση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχαν διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν περαιτέρω επιδείνωση, ιδίως εφόσον ο Conte δεν καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην τρέχουσα Βουλή.

Σενάρια

Σύμφωνα με την Bank of America, η οποία «βλέπει» ακόμη και το σενάριο των βουλευτικών εκλογών έως τον Ιούνιο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει τα spreads στα επίπεδα των 140 μονάδων βάσης, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.
«Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.
Ένα περαιτέρω sell off θα επέλθει, εφόσον σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα απαρτίζεται από ευρωσκεπτιστικές πολιτικές δυνάμεις», εκτιμά η επενδυτική τράπεζα σε σημείωμά της προς τους πελάτες της.
Οι επενδυτές διαισθάνονται έναν κίνδυνο να αιωρείται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, ο οποίος προς το παρόν έχει «κρυφτεί» αποτελεσματικά χάρη στα υπερ-χαλαρά νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ.

Η πολιτική κρίση

Με την αποχώρηση του μικρού κόμματος του Mateo Renzi Italia Viva από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Conte είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει στήριξη από ένα τμήμα της σημερινής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ο Renzi συμμετείχε στην κυβέρνηση του Conte με δύο υπουργούς, οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους στις αρχές της εβδομάδες, ενώ οι βουλευτές του κόμματος Italia Viva ήραν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Οι δύο κύριοι και βασικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν τον Conte, επιχειρώντας να αποφύγουν οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή.
Και πάλι, όμως, ο Conte καλείται να βρει νέους συμμάχους στην αντιπολίτευση.
Εφόσον αυτό δεν καταστεί πραγματικότητα, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου ως πρωθυπουργού.
Η κυβέρνησή του έχει συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής και θεωρείται μία από τις μακροβιότερες των τελευταίων ετών.

www.bankingnews..gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης