Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο - Ποια μέτρα θα ισχύουν - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες - Ανησυχία για Αττική

Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο - Ποια μέτρα θα ισχύουν - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες - Ανησυχία για Αττική
Ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο, μόνο με SMS, μάσκες και αποστάσεις

(Συνεχές Upd) Το καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου χωρίς click away και click inside ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έπειτα απ’ τη σχετική εισήγηση που έκανε και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Παράλληλα επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κέντρα περιποίησης νυχιών με προκαθορισμένα ραντεβού.
Η λειτουργία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου αναμένεται να γίνει με βασικό περιορισμό τα 4 άτομα ανά 100 τμ., ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στείλει sms στο 13033 με κωδικό 2 (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα), το οποίο θα έχει διάρκεια δυο ωρών.

Δεν είναι ακόμα η ώρα της εστίασης

Αναφορικά με την εστίαση, που παραμένει κλειστή, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται προσεκτικά και με ένα βήμα τη φορά.
Όπως σημείωσε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην εστίαση είναι πολύ μεγαλύτερος.
«Όταν έρθει αυτή η ώρα θα προχωρήσουμε και σε άνοιγμα της εστίασης.
Απέχουμε όμως από αυτή τη στιγμή ακόμα» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία επιχείρηση μόνη της.

Παπαευαγγέλου: Δύσκολο να συμπιεστεί η πανδημία λόγω καιρού - Κάτω από 0,91 το RT σε Αττική

Κάτω απο το 0,91 υπολογίζεται το RT σε Αττική ενώ πολύ χαμηλότερο εκτιμάται πως είναι στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου για την εξέλιξη της πανδημίας.
Όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου η πανδημία λόγω χειμώνα είναι δύσκολο να συμπιεστεί, ωστόσο σε σύνολο επικράτειας τις 3 τελευταίες εβδομάδες παραμένει σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων, με εξαίρεση την Αττική όπου παρατηρείται μικρή αύξηση.
Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ασθενείς με κορωνοιό, διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής είπε μάλιστα προσθέτοντας πως απασχολεί κυρίως ο κεντρικός τομέας Αθηνών και η Δυτική Αττική».
Ο αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες σε κυλιόμενο μέσο όρο υπολογίζεται σε 650 κρούσματα ανά ημέρα, ανέφερε επιπρόσθετα.
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός ανά ημέρα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα.
Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε μεμονωμένες περιοχές λόγω μικρών συρροών σε εργασιακούς χώρους ή λόγω οικογενειακών συγκεντρώσεων κατά την διάρκεια των εορτών, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην οδηγηθούμε σε έκρηξη κρουσμάτων.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, είπε χαρακτηριστικά.

Μαγιορκίνης: Αποσυμπίεση 15% στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Για ήπιες αυξομειώσεις στην Αττική έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι βελτιωμένος καθώς και η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται αν και με αργό ρυθμό, είπε ο καθηγητής.
Αναφέρθηκε επίσης στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι το στοίχημα είναι μεγάλο και όλα θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην ορθή χρήση μάσκας.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι έχουμε αποσυμπίεση 15% στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Έχουμε σταθεροποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την επιδημία, έχουμε καταφέρει πολλά και μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.
Είμαστε στα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου» σημείωσε.
Για την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα της αγοράς ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι to click away δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο.
Αν τηρηθούν τα μέτρα δεν αναμένουμε σημαντική αύξηση υποστήριξε.

Σε σκληρό lockdown οι Αχαρνές, άρση του μέτρου στην Ελευσίνα

Την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου -πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, και την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο δήμο Αχαρνών της Αττικής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Όπως είπε, όσον αφορά τη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το δήμο Ελευσίνας, όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για τον δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.
Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Επιτροπή αποφάσισε τη άρση των μέτρων στο δήμο Κοζάνης, και στο δήμο Βοΐου λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.
Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.977 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.
Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.
Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους, στο Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στην Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Ανακοινώσεις για λιανεμπόριο

Την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών και ινστιτούτα αισθητικής) από τις 18 Ιανουαρίου επανέλαβε στην ενημέρωση του υπουργεία Υγείας για την εξέλιξη της Covid-19 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης κάποιων περιορισμών.

Συγκεκριμένα:

Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στα καταστήματα (προαιρετικά) την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
Επίσης, οι επιχειρήσεις εφ' όσον το επιθυμούν μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Υπάρχει συζήτηση για την αύξηση των προστίμων θα εξεταστεί στη συνέχεια.
Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν.
Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.
Επίσης, για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
«Τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σαφή: Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού.
Η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Στους 5.421 οι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 15/1 610 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 610, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 147.860 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.421 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 319 (69,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1.jpg

2.jpg


Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg


Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο

Λιανικό Εμπόριο – Υπηρεσίες

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
ΚΤΕΟ

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας και Κυρώσεων

-Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
-Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
-Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
-Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).
1111111111111111.JPG



2222222222222.JPG

3333333333333.JPG


4444444.JPG

555555555555555.JPG

6666666666666.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης