Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σε κίνδυνο διαχείριση πανδημίας - ανάκαμψης στην Ιταλία λόγω κυβερνητικής αστάθειας - Καμπανάκι για χρέος

DBRS: Σε κίνδυνο διαχείριση πανδημίας - ανάκαμψης στην Ιταλία λόγω κυβερνητικής αστάθειας - Καμπανάκι για χρέος
Ανησυχία του οίκου αξιολόγησης DBRS για τη διαχείριση πανδημίας καθώς και στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) για την ενίσχυση της ανάκαμψης της Ιταλίας λόγω πολιτικής αστάθειας
Σχετικά Άρθρα

Με την πανδημία να εξαπλώνεται σε όλη την Ιταλία, η αστάθεια της κυβέρνησης επανεμφανίστηκε.
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Renzi απέσυρε τους υπουργούς του κόμματός τους Viva Italia από την κυβέρνηση ανοίγοντας το δρόμο για κατάρρευση της κυβέρνησης, εκτός εάν μια νέα ατζέντα για την ενίσχυση της ανάκαμψης συμφωνηθεί με το Viva Italia ή με την υποστήριξη άλλων βουλευτών/κομμάτων.
Είναι πιθανό να βρεθεί κάποιο είδος πολιτικού συμβιβασμού, αλλά οι ανησυχίες του οίκου αξιολόγησης DBRS Morningstar έγκειται στη διαχείριση πανδημίας καθώς και στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) για την ενίσχυση της ανάκαμψης της Ιταλίας.
Η σημερινή κυβέρνηση που περιλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το Five Star Movement (M5S) και άλλα μικρότερα κόμματα, θα πρέπει να έχουν την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή ακόμα και χωρίς το Viva Italia.
Ωστόσο, η υποστήριξη της Γερουσίας βασίζεται σε 18 Γερουσιαστές του Viva Italia(γράφημα 1), καθιστώντας το κόμμα του κ. Renzi κλειδί σε αυτό το στάδιο για να εγκριθούν τα όποια νέα μέτρα.
Χωρίς να υπάρξει συμφωνία με το Viva Italia τα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από άλλους βουλευτές ή και το Forza Italia (FI) ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη διαχείριση τουλάχιστον της τρέχουσας πανδημίας πριν από τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.
Η DBRS Morningstar εκτιμάει ότι σε περίπτωση εκλογών θα προκύψει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με κύριο κορμό τη League του Mateo Salvini, χωρίς σαφή ατζέντα, κάτι που θα υπονομεύει την ικανότητα της κυβέρνησης να ψηφίζει τους νόμους και να επιτυγχάνει στόχους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα RRP.
Οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να ενισχύσουν την ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, εφαρμόζοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να βελτιώσουν την ανάπτυξη της χώρας.
Μια πιο αργή και λιγότερο επίμονη ανάκαμψη θα εμποδίσει την ικανότητα μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την βαθμολογία της Ιταλίας (BBB (υψηλή), αρνητικό trend).

italia_1.JPG

Η κυβερνητική αστάθεια είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες, το Viva Italia απείλησε να αποσύρει την υποστήριξή του ,κάνοντας διάφορα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφορετικής διακυβέρνησης των μυστικών υπηρεσιών, περισσότερη διαφάνεια στο εθνικό πρόγραμμα RRP, πρόσθετες δαπάνες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και γενικότερα μια αλλαγή στις κυβερνητικές ενέργειες και προτεραιότητες για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.
Αν και αυτά τα αιτήματα μπορεί να είναι η βάση για μια νέα συμφωνία που θα μπορούσε να ενισχύσει τα ζητήματα ημερήσιας διάταξης, οι τριβές μεταξύ του κ. Renzi και του πρωθυπουργού κ. Conte αναμένεται να συνεχιστούν.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί αβεβαιότητα, αλλά οι ασταθείς κυβερνήσεις είναι αρκετά συχνές στο ιταλικό πολιτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση του κ. Conte, η δεύτερη από τις εκλογές του Μαρτίου 2018, είναι η 66η κυβέρνηση σε 75 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο Ιστορικά, το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας είναι εξοικειωμένο με την αστάθεια της κυβέρνησης λόγω των χαρακτηριστικών διακυβέρνησης και της πολιτικής ατέλειας.
Οι κυβερνήσεις χρειάζονται πλειοψηφική υποστήριξη και στα δύο νομοθετικά σώματα και συχνά η σταθερότητα απειλείται από μικρότερα κόμματα, με τους βουλευτές να αλλάζουν συχνά κόμματα.
Ωστόσο, στην εκτίμηση του DBRS Morningstar οι συχνές αλλαγές στις κυβερνήσεις που υπονομεύουν την ικανότητα της ιταλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μελλοντικές και συνεκτικές πολιτικές ήδη επηρεάζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας.

Τα μελλοντικά σενάρια

Μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο RRP στο υπουργικό συμβούλιο που έλαβε το πράσινο φως με την αποχή του Italia Viva.
Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να καταλήξει στη διακοπή της στάσης του κ. Renzi και ο κ. Conte αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σε αυτό το στάδιο, ένας ανασχηματισμός στο υπουργικό συμβούλιο, με περαιτέρω προσθήκες από το κόμμα Italia Viva και η προσφορά περισσότερης δύναμης στον κ. Renzi, φαντ΄;αζει δύσκολο να επαληθευτεί, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό σενάριο.
Σε αυτό το σενάριο, δεν είναι σαφές εάν η πιθανή ίδια πλειοψηφία θα μπορούσε να ενισχυθεί και να γίνει πιο συνεκτική και προσανατολισμένη προς τις μεταρρυθμίσεις, εκτός εάν καθοριστεί και κοινοποιηθεί νέα ατζέντα σε όλα τα υποστηρικτικά μέρη.
Αντίθετα, ο κύριος κίνδυνος είναι ότι η πολιτική ατζέντα θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο μονό και μόνο για να αποφευχθούν οι εκλογές.
Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, η πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο RRP, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής, της φορολογικής και της δημόσιας μεταρρύθμισης, καθώς και η διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας απαιτούν μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από μια συνεκτική και σταθερή πλειοψηφία.

Οι εκλογές θα αποδυναμώσουν πιθανώς τη θέση της Ιταλίας εν μέσω της παρουσίασης του σχεδίου

Στο εναλλακτικό σενάριο που οδηγεί σε διαφορετική πλειοψηφία, το περιεχόμενο του ιταλικού RRP θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με αποτέλεσμμα να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος RRP.
Αντίθετα, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το σημερινό κοινοβούλιο θα μπορούσε ακόμη να δώσει το πράσινο φως στο RRP που θα παρουσιαστεί στις αρχές της ΕΕ, αλλά το περιεχόμενο και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το πιθανό αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων και να υπονομεύσει την αξιοπιστία του σχεδίου της Ιταλίας, καθώς το νέο κοινοβούλιο ενδέχεται να παρουσιάζει διαφορετικές προτεραιότητες από εκείνες που βρίσκονται σήμερα στο RRP για παρουσίαση στην ΕΕ.

italia_2.JPG

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης