Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για το Νόμπελ ειρήνης προτάθηκαν ο Alexei Navalny και ο ακτιβιστής Lev Ponomarev

Για το Νόμπελ ειρήνης προτάθηκαν ο Alexei Navalny και ο ακτιβιστής Lev Ponomarev
Η Marina Litvinenko, χήρα του Ρώσου πράκτορα Litvinenko, πρότεινε για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης τον Alexei Navalny και τον γνωστό Ρώσο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Lev Ponomarev
Σχετικά Άρθρα
Η Marina Litvinenko, χήρα του πρώην πράκτορα της FSB Alexander Litvinenko ο οποίος πέθανε το 2006 στο Λονδίνο όταν δηλητηριάσθηκε από ραδιενεργή ουσία, πρότεινε για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης τον Alexei Navalny και τον γνωστό Ρώσο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Lev Ponomarev.
Η επιστολή της Marina Litvinenko, προς την νορβηγική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα change.org.
Στο κείμενό της ο Navalny και ο Ponomarev χαρακτηρίζονται ως «δύο σημαντικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομιμότητας στην Ρωσία», η κυβέρνηση της οποίας συγκρίνεται με τους κυβερνώντες κομμουνιστές επί Σοβιετικής Ένωσης.
«Το σημερινό καθεστώς στην Ρωσία είναι εξίσου κατασταλτικό, αντιδημοκρατικό και διεφθαρμένο», αναφέρεται στην επιστολή της.
Η Marina Litvinenko επισημαίνει ότι ο Navalny μέσω του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς τα τελευταία δέκα χρόνια αποκάλυψε «πολυάριθμα περιστατικά πλουτισμού ανώτατων κρατικών αξιωματούχων» με αποτέλεσμα να γίνει δημοφιλής «από εκατομμύρια απλούς ανθρώπους και μισητός για το καθεστώς».
Το μίσος αυτό, υποστηρίζει η Litvinenko, έφθασε στην αποκορύφωσή του με την απόπειρα δηλητηρίασης του Navalny από «την μυστική αστυνομία».

Ponomarev: Αφιερωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα

Αναφερόμενη στον Lev Panomariov, η Marina Litvinenko γράφει ότι το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είναι ένας από τους λίγους χώρους που απόμειναν στην Ρωσία «όπου πολίτες χωρίς δικαιώματα μπορούν να απευθυνθούν για να βρουν το δίκιο τους».
Το γεγονός, λέει η ίδια, ότι ο Ponomarev συμπεριελήφθη στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας» επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και τη σπουδαιότητα της δραστηριότητάς του.
Ο Alexander Litvinenko που υπήρξε σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, πέθανε το 2006 στο Λονδίνο όταν δηλητηριάσθηκε με ραδιενεργή ουσία.
Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι στην δολοφονία του Litvinenko εμπλέκονται ο πρώην αξιωματικός της KGB και βουλευτής σήμερα της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) της Ρωσίας Andrei Lugavoy και ο φίλος του επιχειρηματίας Dmitri Kovtun.
Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες.
Η επίσημη Μόσχα επίσης αρνείται την εμπλοκή της στον θάνατο του Litvinenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης