Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χαμηλά οι προσδοκίες, η Ελλάδα με ένα θέμα και η Τουρκία με οκτώ - Αδύνατη η μονομερής αύξηση στα 12 μίλια στο Αιγαίο

Χαμηλά οι προσδοκίες, η Ελλάδα με ένα θέμα και η Τουρκία με οκτώ - Αδύνατη η μονομερής αύξηση στα 12 μίλια στο Αιγαίο
H Τουρκία έχει μακρά ατζέντα.. στις συνομιλίες με την Ελλάδα ενώ η Αθήνα θα εμφανιστεί μονοθεματική... χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών στον ελληνοτουρκικό διάλογο 
Σχετικά Άρθρα
Ο πήχης των προσδοκιών από την έναρξη των συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου 2021 στην Κωνσταντινούπολη, παραμένει χαμηλά καθώς και οι δύο πλευρές ξεκινούν διάλογο με αμοιβαία καχυποψία.
Ωστόσο από μόνη της η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς στόχος σε αυτή την φάση είναι να υπάρχει επικοινωνία και διάλογος ώστε να μετριαστούν οι εντάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο.
Οι αναφορές ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να επιλύσει τις διαφορές είναι επικίνδυνη εξέλιξη καθώς υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει έναντι της Τουρκίας.
Η Ελλάδα προσέχεται στον διάλογο με μονοθεματική ατζέντα συνομιλεί μόνο για θέματα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας ενώ η Τουρκία ζητάει να ανοίξουν όλα τα θέματα, από ΑΟΖ έως αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και από τα νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης έως τα χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο.
Η Τουρκία επιδιώκει να κατοχυρώσει την δυνατότητα για έρευνες και διάσωση στο Αιγαίο ενώ όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά, στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου ποντάρει στην νομιμοποίηση της... κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου έστω και δια της πλαγίας οδού.
Πάντως χώρες όπως η Γερμανία ενόψει της έναρξης του διαλόγου παρεμβαίνουν ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία και για να διερευνήσουν τις προθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu στις 18 Ιανουαρίου στην Τουρκία με επίκεντρο προφανώς την έναρξη του διαλόγου Ελλάδος και Τουρκίας.

Ποια είναι τα θέματα που θα θέσουν οι τούρκοι στον διάλογο με την Ελλάδα;

1)ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Καστελόριζου.
Η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνική εδαφική κυραρχία στο Καστελόρζιο αλλά αμφισβητεί την δυνατότητα που μπορεί να έχει το ελληνικό νησί να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μάλιστα με βάση την επαναλαμβανόμενη τουρκική προπαγάνδα δεν μπορεί ένα νησί όπως το Καστελόριζο με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ (τετραγωνικά χιλιόμετρα αναφέρονται και ως ΚΜ2).
Να σημειωθεί ότι η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 αναφέρει ότι όχι μόνο η ηπειρωτική χώρα αλλά και η νησιωτική μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο όταν γειτνιάζουν δύο χώρες, η σύμβαση για το δίακιο της θάλασσας ζητάει όχι μονομερείς ενέργειες αλλά εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις.
Επίσης ο Χάρτης της Σεβίλλης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τις ΑΟΖ σε όλα τα σύνορα ηπειρωτικά και νησιωτικά της Ευρώπης, προφανώς και του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ούτε την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ούτε έχει αποδεχθεί τον Χάρτη της Σεβίλλης ως νομικό κείμενο.

2)Η Τουρκία αμφισβητούσε τις ΑΟΖ των ελληνικών νησιών.
Έχουν υποστηρίξει οι τούρκοι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπροεί να διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Όμως εσχάτως έχει αλλάξει στρατηγική η Τουρκία ή μέρος της τουρκικής ελίτ, καθώς αναγνωρίζει την ύπαρξη ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά αλλά υπό ένα όρο.
Όσα νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ, περιλαμβάνεται η νησιωτική ΑΟΖ.... στην ηπειρωτική ΑΟΖ.
Βέβαια με βάση το τουρκικό επιχείρημα...η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς το Καστελόριζο που είναι ελληνικό νησί και το αναγνωρίζουν και οι τούρκοι απέχει 313 ναυτικά μίλια δηλαδή πάνω από τα θεωρητικά όρια της ΑΟΖ, οπότε δικαιούται να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη.

3)Η Τουρκία θέτει εσχάτως και σκοπίμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούνται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα σε 13 ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Το επιχείρημα όμως της Τουρκίας ενώ εν μέρει έχει νομικά ερείσματα, στην πράξη αναιρείται από την ίδια την στρατηγική της Τουρκίας, καθώς στην Σμύρνη βρίσκεται η Στρατιά του Αιγαίου που έχει ξεκάθαρα επιθετικές διαθέσεις και όχι αμυντικές όπως αναφέρει.
Έτσι λοιπόν και η Τουρκία και η Ελλάδα παραβιάζουν την Συνθήκη της Λωζάνης.
This map shows Greek islands under demilitarized status in the Aegean Sea between Turkey and Greece. (Infographic by Daily Sabah)

4)Η Τουρκία θέτει θέμα εναέριου χώρου τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο ελληνικός εναέριος χώρος να είναι στα 10 ναυτικά μίλια ή 18,5 χιλιόμετρα και τα χωρικά ύδατα να βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια ή 11 χιλιόμετρα στο Ανατολικό Αιγαίο.

5)Η Τουρκία θέτει θέμα χωρικών υδάτων τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα οριοθέτησης των 3 ναυτικών μιλίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

6)Οι τούρκοι θέτουν θέμα ίσης συμμετοχής της κατεχόμενη Βόρειας Κύπρου από τους τουρκοκυπρίους στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά και στα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην νότια και ανατολικά της Κύπρου, έως τις παρυφές της ΑΟΖ του Ισραήλ.

7)Θέτουν θέμα για 13-14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά οι τούρκοι αναφέρουν ότι μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών συνθηκών.
Μάλιστα επικαλούνται εδάφιο της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρει ότι όσα νησιά βρίσκονται εντός 3 ναυτικών μιλίων πλησίον της ηπειρωτικής Τουρκίας.... ανήκουν στην Τουρκία.

8)Θέτουν οι τούρκοι, στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού που έχουν ξεκινήσει και θέμα τουρκική μειονότητας στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά την Θράκη.
Για την Ελλάδα, υφίσταται μουσουλμανική μειονότητα, όχι τουρκική.

Image
Image

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος... ακόμη και εάν επικαλεστεί την συνθήκη United Nations Convention on the Law of the Sea... στην πόλη Montego Bay της Τζαμάικα....

Το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος επανέρχεται συχνά πυκνά στο επίκεντρο.
Η Τουρκία ανησυχεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης... και βεβαίως στο Αιγαίο Πέλαγος που ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία.
Για την Τουρκία η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια θα θεωρηθεί casus belli δηλαδή αιτία πολέμου.
Είναι νομικά δυνατό για την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια;
Τα ναυτικά μίλια καθορίζονται με βάση την Συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης που στο Αιγαίο Πέλαγος - οι τούρκοι το ονομάζουν Θάλασσα των Νήσων - είχαν οριστεί στα 3 ναυτικά μίλια.
Η κυβέρνηση Μεταξά στις 17 Σεπτεβρίου 1936 επέκτεινε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος από τα 3 στα 6 ναυτικά μίλια ή 6 Χ 1,85 χιλιόμετρα = 11,1 χιλιόμετρα.
Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα περίπου 25%.
Να σημειωθεί ότι στο Αιγαίο Πέλαγος κυριαρχεί ένα περίεργο καθεστώς τα χωρικά ύδατα βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια και ο εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια.
Σχεδόν 28 χρόνια αργότερα το 1964 και η Τουρκία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 6 ναυτικά μίλια.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων;

Με βάση το σημερινό καθεστώς χωρικών υδάτων το 7,4% του Αιγαίου Πελάγους ανήκει στην Τουρκία, το 44% στην Ελλάδα και 48,4% αποτελούν διεθνή χωρικά ύδατα.
Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, η Ελλάδα ια κατέχει το 62% των χωρικών υδάτων.
Επίσης το 90% της υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους θα ανήκουν στην Ελλάδα.
Η Τουρκία θα υποστεί μια ασφυκτική πίεση σε αλιεία, ναυτιλία, τουρισμό, στο πολεμικό ναυτικό και στις ασκήσεις που δυνητικά θέλει να πραγματοποιήσει κ.α.
Η Ελλάδα και δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της  ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια - Οι αιτίες...και το 90% της ΑΟΖ
Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και απόφαση 12 μιλίων του 1982

Η Τουρκία στις 15 Μαΐου 1964 αύξησε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 6 ναυτικά μίλια.
Το 1982 υπογράφηκε η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ή unclos ή United Nations Convention on the Law of the Sea... στην πόλη Montego Bay της Τζαμάικα.
Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, επικαλούμενη την Σύμβαση UNCLOS του 1982, την οποία έχει υπογράψει, ενώ η Τουρκία δεν την έχει αποδεχθεί. 
Ωστόσο σύμφωνα με τα άρθρα 3, 123 και 300 της UNCLOS του 1982, η Ελλάδα αντιμετωπίζει νομικές δυσκολίες σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της UNCLOS, ενώ παραχωρεί στα κράτη το δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα για 12 μίλια, δεν υπαγορεύει το πλάτος των χωρικών υδάτων ως 12 μίλια σε απόλυτους όρους.
Σύμφωνα με το άρθρο 123 της UNCLOS, επιβάλλει ότι οι γενικοί κανόνες δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε θάλασσες, που έχουν καθεστώς ημι-κλειστής θάλασσας.
Σύμφωνα με το άρθρο 300 του UNCLOS η διάταξη ορίζει ότι "τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διατάξεων της παρούσας σύμβασης με καλή πίστη και να χρησιμοποιούν τα δικαιώματα, τις εξουσίες και τις ελευθερίες που παρέχονται σε αυτήν τη σύμβαση με τρόπο που δεν θα συνιστά κατάχρηση του δικαιώματος τους".

Yaycı (Τούρκος Ναύαρχος ε.α.): Η Ελλάδα έχει σχέδιο για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια... ετοιμαστείτε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και Cihat Yaycı ναύαρχος εν αποστρατεία της Τουρκίας και «πατέρας» της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τονίζοντας ότι "η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη".
Όπως είπε ο Cihat Yaycı η Ελλάδα προωθεί αυτό το σχέδιο σταδιακά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, υποστηρίζοντας ότι «έχουν κυρίαρχα δικαιώματα» στο Ιόνιο Πέλαγος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
p
Αυτή η κίνηση είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την Τουρκία, γιατί είναι το πρώτο στάδιο ενός μεγάλου σχεδίου.
Στο επόμενο στάδιο, θα δηλώσει 12 μίλια στα χωρικά ύδατα της γραμμής Κύθηρα, Κρήτη, Ρόδος.
Στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, θα προσπαθήσει να επιβάλει τα 12 μίλια στο Αιγαίο, με το πρόσχημα ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.
Με άλλα λόγια, η αύξηση των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών σε 12 μίλια σημαίνει αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.
Και αποτελεί «Casus Belli» (λόγος για πόλεμο).
Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για την Τουρκία, ανέφερε ο Yaycı, γι’ αυτό κάλεσε τους Τούρκους να είναι σε εγρήγορση.
63

Η Ελλάδα δεν θέλει ή δεν μπορεί να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο;

Είναι νομικά δυνατό για την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος;
Η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 UNCLOS - όπως επανέλαβε και η Ρωσία - έχει την δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά ούτε επιθυμεί, ούτε μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και δεν είναι τυχαία η αναφορά αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης... ότι είναι κόκκινη γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια στο Καστελόριζο.
Η Ελλάδα στο Αιγαίο έχει ορίσει τα 6 ναυτικά μίλια στα χωρικά της ύδατα και 10 ναυτικά μίλια στον εθνικό εναέριο χώρο.

Οι βασικές αιτίες που η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 αντί 6 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο είναι οι εξής


-Γιατί για την Τουρκία επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου casus belli όπως έχει αναφέρει από το 1995.
-Γιατί με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 η Ελλάδα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε μια θάλασσα που έχει ισχυρή νησιωτική παρουσία αλλά γειτνιάζει με άλλο κράτος θα πρέπει να έρθει σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθεί εκατέρωθεν όχι μονομερώς.
-Γιατί θα μειωθούν δραστικά τα διεθνή χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ελεύθερο διάπλου εμπορικών πλοίων, πολεμικών στόλων ειδικά της Ρωσίας και άλλων χωρών κ.α.

Το ερώτημα είναι πως το αντιλαμβάνονται οι τούρκοι; - Τι είχε αναφέρει πρόσφατα το bankingnews 


Ο Cihat Yauci Τούρκος Ναύαρχος ε.α. τυγχάνει αποδοχής στους στρατιωτικούς κύκλους αλλά και στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας οπότε έχει αξία να δούμε πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία την επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, ο ίδιος προτείνει μείωση στα 3 ναυτικά μίλια όπως αναφέρει το φιλοτουρκικό Dogu Akdeniz Politik.
Η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος… εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, η Ιταλία συμφώνησε γιατί δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει ότι θα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα νοτίου της Κρήτης, εξέλιξη όχι πιθανή. 
Τι γίνεται με το Αιγαίο όπου η ηπειρωτική Τουρκία βρίσκεται 2 και 3 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνικά νησιά;

Τι υποστηρίζουν οι τούρκοι;

«Η Θάλασσα των Νήσων στα τουρκικά και στα ελληνικά το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια διαφορά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η Ελλάδα προσπαθεί μονομερώς να αυξήσει τα χωρικά της νερά από 6 μίλια σε 12 μίλια, προκαλώντας ένταση κατά την Τουρκία.
Η Ελλάδα παραβίασε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα από 3 μίλια στα 6 μίλια στη Θάλασσα των Νήσων το 1936 και εξοπλίζοντας τα νησιά από το 1964 παρ΄ ότι ισχύει η αποστρατιωτικοποίηση.

Συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης και 3 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και το άρθρο 12 τα χωρικά ύδατα της Θάλασσας των Νήσων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζονται σε 3 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα αύξησε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια στις 17 Σεπτεμβρίου 1936.
Με αυτή την στρατηγική, η Ελλάδα έλεγξε περίπου το 25% της ανοιχτής θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος

Διαφορά στα χωρικά ύδατα μεταξύ 6 μιλίων και 12 μιλίων

Στο Αιγαίο Πέλαγος το 7,4% είναι Τουρκικά ύδατα, το 39,2% Ελληνικά, το 5% είναι Νότια Κύπρος και 48,4% διεθνή ύδατα.
Εάν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια η Τουρκία θα κατέχει το 8,7% της θάλασσας του Αιγαίου από 7,4%.
Στο Ανατολικό Αιγαίο, τα τουρκικά χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στο 17% και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο 60% από 39,2% την τρέχουσα περίοδο.
Οι υπεράκτιες περιοχές θα μειωθούν από 64% σε 9%.
Έτσι, το Αιγαίο Πέλαγος θα μετατραπεί σε ελληνική ενδοχώρα.
Το 90% της υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους θα ανήκουν στην Ελλάδα.
Η εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η αλιεία και οι τουριστικές δραστηριότητες θα περιοριστούν καθολικά για την Τουρκία.
Η Τουρκία δεν θα μπορεί να κινεί το ναυτικό της στο Αιγαίο.
Λόγω της μείωσης των διεθνών υδάτων, θα υπάρξουν σοβαρά εμπόδια.
 Ελλάδα θα εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία στη Θάλασσα των Νήσων διευθετώντας όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου (FIR), υπέρ των συμφερόντων της.
jy
Τι μπορεί να συμβεί;

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας δήλωσε ότι θα λάβει κάθε είδους μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κάνοντας δήλωση στις 8 Ιουνίου 1995, αφού η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα σε περισσότερα από 6 μίλια.
Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα σχετικά με τα χωρικά της ύδατα;
Ο Cihat Yauci ναύαρχος ε.α. της Τουρκίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης, θα ήταν σκόπιμο να προτείνουμε την εφαρμογή χωρικών υδάτων 3 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο και για τις δύο χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης