Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα παραίτηση στον απόηχο της καταγγελίας Μπεκατώρου - Καταιγιστικές οι εξελίξεις

Νέα παραίτηση στον απόηχο της καταγγελίας Μπεκατώρου - Καταιγιστικές οι εξελίξεις

Ο Λ. Αυγενάκης αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολλές ανάλογες περιπτώσεις

Σχετικά Άρθρα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου, που φαίνεται ότι άνοιξε τον ...Ασκό του Αιόλου, προκαλώντας και παραιτήσεις από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.
Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών που αναμένεται να ξεκινήσει  αυτεπάγγελτη έρευνα για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, τον οποίο και έχει κατανομάσει.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε ντόμινο παιραιτήσεων από την ομοσπονδία, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολλές ανάλογες περιπτώσεις και ζήτησε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Μπεκατώρου και άλλοι αθλητές.
Την Κυριακή 17/1, σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την παραίτησή του Γιάννη Παπαδημητρίου από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε και ο Γιώργος Χριστόπουλος, μέλος του ΔΣ της  Ομοσπονδίας, την παραίτησή του.

Αυγενάκης: Είναι αρκετά τα περιστατικά - Η Σοφία εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας

«Η Σοφία εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Είναι οι πολλοί", ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Πρόσθεσε πως "οι λίγοι ευτυχώς, αλλά κραταιοί μέχρι πρότινος, ήταν αυτοί οι εν λόγω κύριοι της διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι, ότι είναι ακίνητοι γιατί όντως περνούσαν πολλές διοικήσεις και κανένας δεν τους άγγιζε".
Ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολλές ανάλογες περιπτώσεις.
Όπως είπε, "είναι αρκετά τα περιστατικά και θέλουν φιλτράρισμα και πολύ προσεκτική διαχείριση, να μην πάμε στο άλλο άκρο.
Επίσης έχει σημασία ποιος το λέει, η προσωπικότητα του καθενός, γιατί ενέχει και ο κίνδυνος να υπάρχει και η επιθυμία της προσωπικής εκδίκησης».
Ο ίδιος κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Μπεκατώρου κι άλλοι αθλητές.
"Να ανοίξουν τα στόματά τους, να μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα αν έχουν αντίστοιχα περιστατικά και να τα καταγγείλουν στη δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ, δίπλα τους να τους βοηθήσουμε. Παράλληλα, θα βοηθήσουμε να διαμορφωθεί ένα υγιές τοπίο για τη νέα γενιά των αθλητών. Είναι υποχρέωσή μας", είπε ο κ. Αυγενάκης.

Παραίτηση Χριστόπουλου από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία

Ακόμη μία παραίτηση, αυτή του Γιώργου Χριστόπουλου, μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ακολούθησε, μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Μετά τη χθεσινή παραίτηση του Γιάννη Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Χριστόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του επειδή «οι συνθήκες δεν τον εκφράζουν».

Αναλυτικά η επιστολή του Γ. Χριστόπουλου:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας δηλώσω ότι δεν δύναμαι να παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες της κ. Σοφίας Μπεκατώρου.
Κατόπιν των συγκλονιστικών αυτών αναφορών, στέκομαι στην γενικότερη τους αντιμετώπιση από πλευράς της εκπροσώπησης ΕΙΟ και στο εν γένει κλίμα περαιτέρω διατάραξης του αθλητικού πνεύματος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.
Οι συνθήκες πλέον αυτές δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο του Ναυταθλητισμού, ως Εργοδότη που απασχολεί δεκάδες οικογενειάρχες και ως Επιστήμονα.
Προς τούτο σας υποβάλω την παραίτηση μου από μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με άμεση ισχύ,
Γιώργος Χριστόπουλος, Δρ-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός".

Παραιτήσεων συνέχεια...

Παραίτηση από τα καθήκοντά του, ως Νομικός Σύμβουλος της ΕΙΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλλει και ο δικηγόρος Χρήστος Ηλιάδης.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου 16/1 , σε συνεδρίαση του ΔΣ της ομοσπονδίας, ζητήθηκε και ελήφθη η παραίτηση του αντιπροέδρου, Αριστείδη Αδαμόπουλου, ο οποίος είναι ο καταγγελλόμενος από τη Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική βία εναντίον της.

Δημητρακόπουλος (πρόεδρος Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας): Στο πλευρό της Σοφίας - Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά

«Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά στον χώρο μας», τόνισε ο πρόεδρος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας , Αντώνης Δημητρακόπουλος, ο οποίος μίλησε στο Open για τον απόηχο των δηλώσεων της Σοφίας Μπεκατώρου.
Όπως ανέφερε «είχαμε πει πως όταν γνωστοποιηθεί το όνομα του δράστη θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται.
Η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της και αυτό φάνηκε και από την δεύτερη ανακοίνωση που ήταν συνέχεια της πρώτης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του φερόμενου ως δράστη αυτής της αποτρόπαιας πράξης, ενώ ζητήσαμε να παραιτηθεί και ως εκπρόσωπός μας από την Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που όπως γνωρίζω έγινε.
Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά στον χώρο μας».
Πρόσθεσε πως «ευδέποτε υπήρξε ανάλογη καταγγελία στο παρελθόν και τώρα με την ευκαιρία αυτή προτρέπουμε όλους τους αθλητές από όλα τα αθλήματα να βγουν και να γνωστοποιήσουν αν έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες απ'όπου κι αν προέρχονται».
«Δεν έχω μιλήσει με την Σοφία Μπεκατώρου και το έχω προσωπικό μου παράπονο που άργησε να μου μιλήσει. Αλλά αν την είχα μπροστά μου θα της έλεγα "μπράβο κορίτσι μου και από δω και στο εξής θα είμαστε πάντα στο πλευρό σου"», κατέληξε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η υπόθεση

Πρόκειται για κακοποίηση, την οποία υπέστη η Σοφία Μπεκατώρου το 1998 από ισχυρό παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και την οποία αποκάλυψε μιλώντας στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» στις 14/1/2021.
H Χρυσή Ολυμπιονίκης κατήγγειλε ότι τη βίασε παράγοντας στον οποίο οι αθλητές όπως και η ίδια είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη.
«Τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα.
Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.
Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.
Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών», είπε χαρακτηριστικά η μεγάλη Ελληνίδα αθλήτρια.

Έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών

Αυτεπάγγελτη έρευνα για τα όσα κατήγγειλε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αναμένεται να ξεκινήσει η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το τι ακριβώς έγινε και θα κληθεί την Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει ήδη κατονομάσει τον υπεύθυνο για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.
Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας η Σοφία Μπεκατώρου θα κληθεί να καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Τον κατονόμασε

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μπεκατώρου κατονόμασε τον άνδρα που την κακοποίησε το 1998.
Κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αριστείδη Αδαμόπουλο.

Τι λέει ο Αδαμόπουλος

Σε γραπτή του δήλωση, ο παράγοντας που κατηγορεί η Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση, τοποθετήθηκε για την εμπλοκή του ονόματός του στην καταγγελία της.
«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο "θύτη".
Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν "θύτη", προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους.
Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της.
Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά».

ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα

Η ΝΔ ανακοίνωσε  το Σάββατο 16/1 ότι  αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας Αριστείδη Αδαμόπουλου, που καταγγέλλεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.
Όπως σημειώνει η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπεκατώρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 με την Σοφία Μπεκατώρου επικοινώνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος της εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και εξήρε την τόλμη της αθλήτριας.
«Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη.
Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων:
Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός.

Έσπασε ο κύκλος της σιωπής

Η καταγγελία της Μπεκατώρου άνοιξε πολλά στόματα καθώς και άλλες αθλήτριες όπως η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν και οι ίδιες.
«Πολύ φοβάμαι πως πολλές αθλήτριες έχουν ανάλογες ή πολύ πιο σοβαρές ιστορίες να διηγηθούν.
Το λάθος δεν είναι ότι πνίξαμε τις ιστορίες μέσα μας.
Το λάθος είναι ότι δεν είχαμε την αίσθηση ότι θα μας (υπο)στηρίξουν για να τις πούμε και φυσικά φοβόμασταν τον σχολιασμό και την κριτική από τους "δικαστές" γι' αυτό δεν είχαμε το θάρρος.
Η κάθε γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη μας αν και όταν αποφασίσει να μιλήσει, όταν βρει το θάρρος μέσα της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ραμπέα Ιατρίδου.

Παραίτηση Παπαδημητρίου

Την παραίτησή του από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε το Σάββατο 16/1 ο Γιάννης Παπαδημητρίου, λίγες ημέρες μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος του ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς εξέφρασε την «ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, ως δυσάρεστο περιστατικό».
Ο ίδιος εκφράζει την λύπη του «γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων» και καλεί «τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης