Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Maas (Γερμανία): Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο - Να μην επαναληφθεί το παιχνίδι

Maas (Γερμανία): Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο - Να μην επαναληφθεί το παιχνίδι
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu
Μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu.
«Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί» τόνισε ο Maas και συμπλήρωσε πως η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, «έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».
«Στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά.
Η κατάσταση στην Aνατολική Μεσόγειο οξύνθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά.
Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί.
Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης – όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα».
Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της Άγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Barbaros».
Εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, «ταχθήκαμε ρητά υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ειδικά κατά την διάρκεια της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο», συνέχισε ο Maas και έκανε λόγο για μια «πραγματική ευκαιρία βιώσιμης αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στην Aνατολική Μεσόγειο.
«Η θετική ορμή των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για έναν διάλογο προσανατολισμένο στη λύση.
Γι’ αυτόν τον λόγο ταξιδεύω σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να ενθαρρύνω τον συνάδελφό μου Mevlut Cavusoglu να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης