Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Μεταπολεμικό ρεκόρ στο ύψος του χρέους, στο 158,5% ΑΕΠ το 2021

Ιταλία: Μεταπολεμικό ρεκόρ στο ύψος του χρέους, στο 158,5% ΑΕΠ το 2021

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με το έλλειμμα να αναμένεται να εκτοξευθεί στο 8,8% του ΑΕΠ το 2021

Σχετικά Άρθρα
Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία έχουν οδηγήσει το χρέος της Ιταλίας στο υψηλότερο επίπεδό του μεταπολεμικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το 2021 το δημόσιο χρέος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης θα ανέλθει στο 158,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 155,6%.

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Η νέα εκτίμηση αντανακλά τον αντίκτυπο του σχεδίου στήριξης της οικονομίας ύψους 32 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και το οποίο αναμένεται επίσης να οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου για 7% το 2021.
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης στις 13 Ιανουαρίου 2021 το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων ύψους 222 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας – πρόκειται για τα περισσότερα κονδύλια προς κράτος-μέλος της ΕΕ

Υγειονομικές δαπάνες

Οι πρόσθετες δαπάνες κρίνονται πάντως αναγκαίες, αφού θα κατευθυνθούν στη στήριξη του δοκιμαζόμενου συστήματος υγείας, αλλά και θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα αναστολής συμβάσεων για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές εξαιτίας των lockdowns.
Το ιταλικό χρέος είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη ύστερα από εκείνο της Ελλάδας.
Το 2020 υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε στο 156,5% του ΑΕΠ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι κινήθηκε μεταξύ 10,5% και 10,8% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί οριστικά μεγέθη της ιταλικής οικονομίας θα ανακοινωθούν από τη στατιστική υπηρεσία τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης