Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στο 160% το χρέος της Ιταλίας το 2021 - Κίνδυνος η πολιτική αστάθεια

Scope: Στο 160% το χρέος της Ιταλίας το 2021 - Κίνδυνος η πολιτική αστάθεια
Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρει η Scope Ratings

Στο 160% επί του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το ιταλικό χρέος το 2021, ενώ η επάνοδος της χώρας στην κανονικότητα εξαρτάται από τη βοήθεια την οποία θα λάβει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και από την ολοκλήρωση του εν εξελίξει μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που απειλείται από την τρέχουσα κυβερνητική κρίση, υποστηρίζει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία έχει απολέσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιταλική οικονομία, που μαστίζεται από την πανδημική κρίση Covid-19.
Όπως σημειώνει η Scope Ratings, η κατάρρευση της κυβέρνησης Conte, μετά την απόσυρση από τον συνασπισμό του κόμματος του Matteo, Renzi Italia Viva, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη γείτονα (BBB+/Negative).

Οι κίνδυνοι

Πρώτον, η παρατεταμένη αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.
Δεύτερον, οι κοινοβουλευτικές εκλογές, εάν υπάρξουν σε αυτό το στάδιο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νίκη των δεξιών και των ευρωσκεπτικιστών, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ο τρίτος κίνδυνος είναι πιθανή ζημία στις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρώπη:
Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημικής κρίσης και η αξιοποίηση κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη σταθεροποίηση και την έναρξη της ανάπτυξης είναι προς το συμφέρον των περιφερειακών γειτόνων της Ιταλίας.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανησυχούν εξαιτίας της πολιτικής αναστάτωση στην Ιταλία.
Οι Ιταλοί πολιτικοί, αντί να ασχολούνται με τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, χάνουν χρόνο σε κομματικές διαμάχες, αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η Ιταλία παρουσιάζει έλλειμμα αξιοπιστίας, ενώ ως χώρα είναι από τους κύριους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού έχει λαμβάνειν δάνεια και επιχορηγήσεις περίπου 209 δισ. ευρώ.

Χρέος και ΕΚΤ

Μέχρι στιγμής οι πολιτικές εντάσεις δεν είχαν σημαντική επίδραση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε αντίθεση με τις προηγούμενες πολιτικές κρίσεις, εξαιτίας της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
To spread στις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών και των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε στις 120 μονάδες βάσης, πριν μειωθεί στις 114 μονάδες περίπου – ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.
Ωστόσο, η πανδημική κρίση μαίνεται ακόμη, με την κυβέρνηση να αναμένεται να επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα αλλά και τα μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Οι κυβερνητικές δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία - συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσθετου πακέτου στήριξης 32 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,8% του ΑΕΠ) που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα - και ένα ευρύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας.
Η Scope προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 9% του ΑΕΠ φέτος, μετά από περίπου 11,5% το 2020, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται σχεδόν στο 160% του ΑΕΠ και να συνεχίζει να αυξάνεται – κάτι που υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αντιμετώπισης της κρίσης δημόσιας υγείας.
Η κυβέρνηση βασίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύσει την οικονομία κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2021, με τον σωρευτικό αντίκτυπο στις εκροές να φτάνει στο +3% έως το 2026.
Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα το 2031.
Ωστόσο, αυτό το, κατά τ’ άλλα, αισιόδοξο σενάριο των ιταλικών αρχών βασίζεται στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης