Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moοdy’s: Το πακέτο Biden μειώνει τους οικονομικούς κινδύνους στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας

Moοdy’s: Το πακέτο Biden μειώνει τους οικονομικούς κινδύνους στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας

Moοdy’s: Το πακέτο τόνωσης που πρότεινε ο J. Biden θα μετριάσει τους αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους

Σχετικά Άρθρα
Στις 14 Ιανουαρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden πρότεινε ένα πακέτο τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την επιτάχυνση της διανομής εμβολίων, τη βοήθεια των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων να καλύψουν τις ελλείψεις του προϋπολογισμού, την αύξηση των πληρωμών ασφάλισης ανεργίας και την παροχή άμεσων πληρωμών 1.400 δολαρίων σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moοdy’s τα βασικά μέτρα της πρότασης θα μειώσουν τους κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη, παρόλο που το μέγεθος των επιπτώσεων στις οικονομικές και πιστωτικές συνθήκες θα εξαρτηθεί από το πραγματικό μέγεθος και το περιεχόμενο του πακέτου που τελικά θα ψηφίσει το Κογκρέσο.
Η Moοdy’s αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά +4,2% το 2021.
Ωστόσο, τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 έχουν αυξήσει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους γύρω από την οικονομική ανάκαμψη, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν μια μικρή μείωση της απασχόλησης μετά από αρκετούς μήνες ανάπτυξης.
Οι πρώτες αξιώσεις για την ασφάλιση ανεργίας έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται και πάλι.
Οι επακόλουθες συνέπειες για τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την κατανάλωση θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους εκδότες.

Κρύβει κινδύνους η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών

Η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών μπορεί επίσης να υπονομεύσει την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών, οδηγώντας σε επιδείνωση της ποιότητας των καταναλωτικών στοιχείων, με αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που υποστηρίζονται από καταναλωτικά δάνεια και μισθώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσθετη δημοσιονομική υποστήριξη θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτούς τους αυξανόμενους κινδύνους.
Το συγκεκριμένο αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το ποσό των δαπανών, καθώς και από την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και την προώθηση μιας διαρκούς ανάκαμψης στην απασχόληση, την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το πακέτο υποστήριξης αντικατοπτρίζει το μέγεθος του δίδυμου της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης

Ενώ η νομοθεσία την οποία το Κογκρέσο εγκρίνει πιθανότατα θα διαφέρει σημαντικά από την αρχική πρόταση του Biden, το προτεινόμενο σχέδιο ανταγωνίζεται το νόμο και το πεδίο εφαρμογής του νόμου Coronavirus Aid, Relief και Economic Security March του Μαρτίου 2020, αντανακλώντας τους αυξανόμενους κινδύνους που προκαλεί η υγειονομική και οικονομική κρίση.
Το πακέτο Biden είναι πολύ μεγαλύτεροo και ευρύτερη από τα περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια Coronavirus Response and Relief που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020.
Η συμπερίληψη όχι μόνο μεγαλύτερων άμεσων πληρωμών στα νοικοκυριά αλλά και της αύξησης των πρόσθετων παροχών ανεργίας στα 400 δολάρια θα ανακουφίσει μεγάλο μέρος της σχετικής επίδρασης στην κατανάλωση για εκείνα τα άτομα που επηρεάζονται περισσότερο από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του ιού.
Το πακέτο βοήθειας υπογραμμίζει επίσης την κοινωνική δικαιοσύνη ως μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Biden.
Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο της κλίμακας εισοδήματος έχουν αναλάβει ένα δυσανάλογο μερίδιο των επιπτώσεων των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Το πακέτο Biden περιλαμβάνει σχέδια για την ανακούφιση του εισοδήματος και των φυλετικών ανισοτήτων που το COVID-19 επεσήμανε και επιδείνωσε.
Οι προτάσεις για αυξημένη βοήθεια για την ασφάλιση ανεργίας, άμεση ανακούφιση στα νοικοκυριά και δίκαιη κατανομή εμβολιασμού υπογραμμίζουν τις δύο βασικές προτεραιότητες της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης που τονίζει ο Biden στην πολιτική του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η περαιτέρω ομοσπονδιακή υποστήριξη θα αυξήσει το υψηλό και αυξανόμενο έλλειμμα, αλλά τα χαμηλά επιτόκια μειώνουν τον αντίκτυπο στην επιβάρυνση της υπηρεσίας δημόσιου χρέους των ΗΠΑ

Διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Η αύξηση των δαπανών τόνωσης θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα συμβάλει στην αύξηση του χρέους.
Ωστόσο, η προσιτή χρεωστική αξία των ΗΠΑ, όπως μετράται από τις πληρωμές τόκων σε σχέση με τα έσοδα και το ΑΕΠ, είναι ο κύριος δείκτης που καθορίζει την εκτίμησή μας σχετικά με τη δημοσιονομική ισχύ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με αποθεματικό νόμισμα.
Ως αποτέλεσμα, τα χαμηλά επιτόκια θα μετριάσουν τον άμεσο πιστωτικό αντίκτυπο της χρηματοδότησης μεγαλύτερου ελλείμματος.
Με την πάροδο του χρόνου, αναμένουμε ότι η προσιτότητα του χρέους των ΗΠΑ σταδιακά θα επιδεινωθεί παρά τα χαμηλότερα επιτόκια, κυρίως λόγω της σχετικά αδύναμης δημιουργίας εσόδων από την κυβέρνηση και της υψηλότερης συσσώρευσης χρέους.
Μακροπρόθεσμα, η σταδιακή εξομάλυνση των επιτοκίων πιθανότατα θα συμβάλει σε αυτή τη δυναμική μέσω του υψηλότερου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Η άμεση υποστήριξη των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων θα βοηθούσε στην ανακούφιση των ελλείψεων του προϋπολογισμού

Η πρόταση του Biden για υποστήριξη 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις πιθανότατα θα βοηθούσε στην αποφυγή πρόσθετης δημοσιονομικής λιτότητας, αν και εξαρτάται από το ποσό και το χρόνο στήριξης.
Το σχέδιο στήριξης έρχεται καθώς τα κράτη αρχίζουν να εξετάζουν τις δικές τους προτάσεις προϋπολογισμού για την επόμενη οικονομική χρήση.
Η κατάσταση των δημοσιονομικών ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά συνολικά το περιβάλλον των εσόδων του επόμενου έτους θα παραμείνει δύσκολο έως ότου οι εμβολιασμοί είναι ευρέως διαδεδομένοι και η οικονομική ανάκαμψη ανεβάσει ρυθμούς.
Η πρόταση του Biden περιλαμβάνει περισσότερη χρηματοδότηση για σχολεία K-12 και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η βοήθεια για την εκπαίδευση K-12, πέρα από την υποστήριξη που έχει ήδη θεσπιστεί στο μέτρο στήριξης του Δεκεμβρίου, θα βοηθούσε στην ανακούφιση των περικοπών ή των μετατοπίσεων του κόστους στις σχολικές περιοχές.
Ωστόσο, ορισμένες πτυχές της πρότασης θα μπορούσαν να περάσουν αρκετά γρήγορα, όπως η προτεινόμενη επέκταση της ομοσπονδιακής εξώθησης και του αποκλεισμού μορατόριουμ, τα οποία επί του παρόντος έχουν οριστεί ως τέλος στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς και η πρόταση του Biden να δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Biden

• Άμεσες πληρωμές 1.400 δολάρια, επιπλέον των 600 δολαρίων που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο
• 400 δολάρια την εβδομάδα σε συμπληρωματικά επιδόματα ανεργίας έως τον Σεπτέμβριο 2021.
• Συνολικά 350 δισεκατομμύρια δολάρια για Πολιτείες.
• Αύξηση του ελάχιστου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα
• 130 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τα σχολεία να ανοίξουν ξανά
• Χρηματοδότηση 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, δοκιμών και άλλων προσπαθειών περιορισμού του κορωνοϊού
• 30 δισεκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη μικρών ιδιοκτητών
• 25 δισεκατομμύρια δολάρια για παρόχους παιδικής μέριμνας
• Διευρυμένη επισιτιστική βοήθεια
• Διευρυμένες πιστώσεις φόρου παιδιών
• Διευρυμένη ιατρική και οικογενειακή άδεια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης