Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κόλλιας (ΟΕΕ): Δημοσιονομική χαλάρωση και ενέσεις ρευστότητας για δύο χρόνια

Κόλλιας (ΟΕΕ): Δημοσιονομική χαλάρωση και ενέσεις ρευστότητας για δύο χρόνια

Επιτακτική η διατήρηση της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, τουλάχιστον για φέτος και το 2022

Σχετικά Άρθρα
Αναμφισβήτητα, η υγειονομική κρίση αποτέλεσε ένα εξωγενές γεγονός με υφεσιακά αποτελέσματα για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία αναφέρει ο Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε άρθρο του στο bankingnews.
Δυστυχώς, παρά τις καίριες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας, οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν φαίνεται να έχουν προσωρινά χαρακτηριστικά, αλλά θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα.
Για αυτό κρίνεται επιτακτική η διατήρηση της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, τουλάχιστον για φέτος και το 2022, ανεξαρτήτως της δημιουργίας ελλειμμάτων και της αύξησης του χρέους.

Με την ομαλοποίηση της κατάστασης και την επιστροφή στην κανονικότητα, θα επανέλθουμε στον εξορθολογισμό τους.
Η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική θα δώσει τους απαραίτητους βαθμούς ελευθερίας στην κυβέρνηση, ώστε, μέσω των παρεμβάσεών της, να τονώσει την οικονομία, αλλά παράλληλα να συγκρατήσει τις θέσεις απασχόλησης.
Σήμερα, πολλά από τα μέτρα ανακούφισης που λαμβάνει η Κυβέρνηση, θέτουν ως απαράμιλλο όρο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Η σύντομη λήξη των ευεργετικών παρεμβάσεων θα πρέπει να αποφευχθεί, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας θα εμφανιστούν με κάποια χρονική υστέρηση.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τις ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Οι τρόποι προστασίας

Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (Επιστρεπτέα προκαταβολή, Γέφυρα, ΤΕΠΙΧ, κ.α.) αλλά και τη μετάθεση αποπληρωμής των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.
Η αποπληρωμή των οφειλών θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον σε 120 δόσεις) ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα μείωσης κατά 50% των οφειλών προς το Δημόσιο, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ομοίως, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να προστατεύσει κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Αυτή η επιβράβευση μπορεί να έρθει μέσω νέων χαμηλότοκων δανείων αλλά και χρονική επέκταση (ολική ή μερική) του μορατόριουμ για αποπληρωμή των χρεολυσίων για το 2021 και το 2022.
Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι σε υπερπληθωρισμό νέων δανείων στην αγορά.
Αναφέρομαι σε κοστολογημένα σχέδια, που και θα ενισχύσουν τους φορολογούμενους, αλλά και θα κρατήσουν το τραπεζικό σύστημα υγιές, αποφεύγοντας τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όλα αυτά, υπό το πρίσμα ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τον αριθμό απασχολουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια των ευεργετικών μέτρων, αποτρέποντας φαινόμενα ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, μετά από χρόνια λιτότητας, δεν είναι διατεθειμένοι να βιώσουν εκ νέου δυσκολίες.
Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης δεν θα εξαφανιστούν εν μια νυκτί, παρά τις ορθές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Η μόνιμη επαγρύπνηση στο υγειονομικό σκέλος και η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική αποτελούν πολύτιμα εφόδια στη φαρέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης