Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σύνταξη για εργατικό ατύχημα... από κορωνοϊό που δεν θα υπολείπεται των 768 ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση

Σύνταξη για εργατικό ατύχημα... από κορωνοϊό που δεν θα υπολείπεται των 768 ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, ο κορωνοιός εξετάζεται να συμπεριληφθεί στην ανανεωμένη λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Σχέδιο για την καθιέρωση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου από κορωνοϊό επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο θανόντας μολύνθηκε εντός του χώρου εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, η συγκεκριμένη ασθένεια εξετάζεται να συμπεριληφθεί στην ανανεωμένη λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Η σύνταξη λόγω θανάτου από εργατικό ατύχημα ή ατυχήματος κατά την απασχόληση ή λόγω επαγγελματικής ασθένειας, το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 768,00 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται μεταξύ των προσώπων που δικαιούνται τη σύνταξη σύμφωνα με τα ποσοστά τους.

Πώς θα χορηγείται η σύνταξη

Όταν χορηγείται σύνταξη λόγω θανάτου μόνο σε σύζυγο/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης ή μόνο σε διαζευγμένο, το κατώτατο ποσό σύνταξης χορηγείται αυτοτελώς στο δικαιούχο, ενώ όταν συμμετέχουν στη σύνταξη και τα δύο αυτά πρόσωπα, τα ανωτέρω ποσά επιμερίζονται μεταξύ επιζώντος και διαζευγμένου, σύμφωνα με τα ποσοστά.
Όταν στη σύνταξη συμμετέχουν τέκνα, το συνολικό ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούνται σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται το κατώτατου ποσού σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντος.
Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός τέκνα που δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου, το κατώτατο ποσό επιμερίζεται μεταξύ τους, ακολουθώντας τα ποσοστά τους.
Σε περίπτωση που συμμετέχουν στη σύνταξη αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα, έκαστο δικαιούται αυτοτελώς το κατώτατο ποσό που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης του θανόντος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνει ή δεν δικαιούται σύνταξη από τον άλλο γονέα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό κοινωνικής ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου η πανδημία «έχει πολλαπλές συνέπειες σε αρκετά πεδία» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

  1. Εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Και οι διαφορές αυτές άλλοτε είναι υπέρ του Δημοσίου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπέρ του Ιδιωτικού τομέα. Προφανώς και αναγνωρίζουμε -και το έχουμε πει πολλές φορές και από το βήμα της Βουλής- ότι εντός ενός ενιαίου φορέα οι κανόνες πρέπει να είναι ενιαίοι, πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψη και επιμέρους ιδιαιτερότητες.
  2. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις με μόνιμα μέτρα.
  3. Το αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι ένα διαρκές αίτημα τα τελευταία χρόνια και έρχεται τώρα στην επιφάνεια με αφορμή την πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης. Όντως τα υγειονομικά επαγγέλματα είναι από τη φύση τους δύσκολα και οι ασχολούμενοι με αυτά εκτίθενται σε βαρύτερους κινδύνους από άλλους εργαζομένους. Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού φυσικά δεν είναι η ίδια για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, ούτε για όλους τους χώρους εργασίας.
  4. Μια επιπλέον διάσταση του ζητήματος είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις και αυτή τη διάσταση θα πρέπει πάντοτε να τη λαμβάνουμε υπόψη για να αποφύγουμε κακές πρακτικές του παρελθόντος.
  5. Το Υπουργείο μας και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξετάζουν και αυτή τη διάσταση, ως μέρος του όλου ζητήματος της ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ειδικά με δεδομένες τις δριμύτατες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας.
  6. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες θα πρέπει όχι μόνο να μην διαταραχθούν από την δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά να βελτιωθούν συνολικά και ριζικά, αν θέλουμε να προετοιμαζόμαστε για τις υγειονομικές προκλήσεις της επόμενης εικοσαετίας.
  7. Πολύ περισσότερο, αυτό ισχύει για τη δεδομένη συγκυρία των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας του COVID-19.


Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης