Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχούν οι συνεχείς μεταλλάξεις - Θλιβερές πρωτιές για ΗΠΑ, Βρετανία - ΠΟΥ: Έγιναν μοιραία λάθη

Ανησυχούν οι συνεχείς μεταλλάξεις - Θλιβερές πρωτιές για ΗΠΑ, Βρετανία - ΠΟΥ: Έγιναν μοιραία λάθη
Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια οι νεκροί, πάνω από 95 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι συνεχείς αναφορές σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και τις επιπλοκές που προκαλούν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, την ώρα που οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού κάνουν λόγο για σημαντική καθυστέρηση και του Οργανισμού του ίδιου και της Κίνας να σημάνουν συναγερμό, στο ξεκίνημα της πανδημίας.
Ύστερα από πληροφορίες που θέλουν 33 ανθρώπους στη Νορβηγία (όλοι τους άνθρωποι άνω των 75 ετών) να πεθαίνουν μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer (αντίστοιχες αναφορές υπάρχουν και για τις ΗΠΑ τόσο για το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna), ανησυχία προκλήθηκε στις ΗΠΑ και για το εμβόλιο της Moderna, καθώς η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πολύ αυξημένες περιπτώσεις εμβολιασθέντων που εμφάνισαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται, το πρόβλημα είχε να κάνει με μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της Moderna ενώ σήμερα 18/1 ο Οργανισμός Φαρμάκων της Νορβηγίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον θάνατο των 33 Νορβηγών με το ότι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer.
Παρά τις ανησυχίες που προκαλούν αυτά τα δεδομένα, μαζικοί εμβολιασμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη – πέραν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη – στην Ινδία όπου μέσα σε μια ημέρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, στη Βραζιλία (με το κινέζικο εμβόλιο CoronaVac), στη Ρωσία (με το εμβόλιο Sputnik V) αλλά και σε Ινδονησία και Τουρκία, όπου χορηγείται το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac.
Όσον αφορά την άλλη μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ, τις μεταλλάξεις, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί αυτές να είναι μην πιο θανατηφόρες, αλλά λόγω του ότι προκαλούν περισσότερα κρούσματα και άρα περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι λογικό να προκαλούν και περισσότερους θανάτους.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 95.35.122 και οι νεκροί σε 2.037.076
• Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 24.041.339 και σε νεκρούς με 398.588
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 209.847 και τρίτη σε κρούσματα με 8.488.099
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 152.419 και τέταρτο το Μεξικό με 140.704
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 89.429 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.552.888
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.405.740, έκτη η Γαλλία με 2.969.091
• Έβδομη η Τουρκία με 2.387.101 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.381.277
• Ένατη η Ισπανία με 2.252.164 και δέκατη η Γερμανία με 2.050.129

ψψψ.JPG
Εμπειρογνώμονες: Καθυστέρησαν ΠΟΥ και Κίνα να σημάνουν συναγερμό για τον Covid-19


Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κίνα θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει ταχύτερα στην αρχή της επιδημίας της Covid-19, κατέληξαν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αρμόδιοι να αξιολογήσουν την παγκόσμια απάντηση στην επιδημία, για τους οποίους η εξάπλωση του ιού επωφελήθηκε από μια «κρυμμένη σε μεγάλο βαθμό επιδημία», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.
Στη δεύτερη αναφορά της που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αρχική χρονολογία της πρώτης φάσης της επιδημίας, διαπιστώνεται ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξει ταχύτερη δράση βάσει των πρώτων ενδείξεων».«Είναι σαφές για την ανεξάρτητη Ομάδα ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο αυστηρά από τις τοπικές και εθνικές κινεζικές αρχές τον Ιανουάριο», αναφέρει. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης τη βραδύτητα του ΠΟΥ να συγκαλέσει την επιτροπή έκτακτης ανάγκης στην αρχή της πανδημίας και τις επιφυλάξεις του να κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Δεν αντιλαμβανόμαστε σαφώς γιατί δεν συνεδρίασε πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε γιατί δεν μπόρεσε αμέσως να συμφωνήσει στη δήλωση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα» γράφουν.
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για μια επιδημία.

Νορβηγία: Δεν υπάρχει άμεση σχέση των θανάτων με το εμβόλιο της Pfizer

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως οι θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων σχετίζονται με τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας μετά το θάνατο 33 ανθρώπων άνω των 75 ετών που έχασαν τη ζωή τους αφού πρώτα είχαν εμβολιαστεί.
Οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα 18/1 πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνδέει τους θανάτους αυτούς με το ότι εμβολιάστηκαν το εμβόλιο της Pfizer.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η covid 19 είναι μακράν πιο επικίνδυνη για τους περισσότερους ασθενείς από ότι οι εμβολιασμοί.
Δεν ανησυχούμε» ανέφερε ο Steinar Madsen, διευθυντής στον Οργανισμό Φαρμάκων της Νορβηγίας.
Πάντως, η Pfizer έχει ανακοινώσει πως συνεργάζεται με τις νορβηγικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν αυτοί οι θάνατοι των ηλικιωμένων Νορβηγών.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν σοβαρά υποκείμενα νοήματα.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέθαναν από το εμβόλιο.
Μπορούμε να πούμε ότι ήταν σύμπτωση.
Είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι το εμβόλιο ήταν η βασική αιτία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Madsen, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο, η χορήγηση του εμβολίου να οδηγεί τους ασθενείς σε μια πιο σοβαρή πορεία του υποκείμενου νοσήματός τους.
Σύμφωνα με τον Madsen, η Νορβηγία έχει εμβολιάσει σχεδόν όλους τους ασθενείς σε γηροκομεία, και οι απώλειες που έχουν αναφερθεί είναι λιγότεροι από 1 σε 1.000.

ΗΠΑ: Πρόβλεψη για 500.000 θανάτους λόγω covid έως τα μέσα Φεβρουαρίου

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς εκτιμάται ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου ο αριθμός των νεκρών λόγω της επιδημίας θα φτάσει στους 500.000.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν λίγο περισσότερες από 174.000 νέες μολύνσεις καθώς και 1.723 νέοι θάνατοι, με τις ΗΠΑ να αποτελούν μακράν την πλέον πληττόμενη χώρα παγκοσμίως καθώς μετρά περίπου 24 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 398.000 θανάτους.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν οι εκτιμήσεις της νέας επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Rochelle Walensky, η οποία ανέφερε ότι μέσα στον επόμενο αναμένονται τουλάχιστον άλλοι 100.000 θάνατοι.
«Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μερικές ακόμα «μαύρες» εβδομάδες» τόνισε η Walensky, η οποία – όπως και ο Anthony Fauci – χαρακτήρισε εφικτό το στόχο που έχει θέσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 31,161 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί 12,279 εκατομμύρια δόσεις.

Δεν είναι πιο θανατηφόρες οι μεταλλάξεις αλλά μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci υποστήριξε ότι μπορεί αυτές να μην είναι περισσότερο θανατηφόρες, αλλά μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους.
«Από μόνες τους αυτές οι μεταλλάξεις δεν σε κάνουν να αρρωσταίνεις περισσότερο ή να κινδυνεύεις να πεθάνεις.
Αλλά όσο πιο πολλές μολύνσεις έχεις, τόσο πιο πολλές εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία θα έχεις και άρα θα υπάρξουν πιο πολλοί θάνατοι» ανέφερε ο Fauci, τη στιγμή που το αμερικάνικο CDC προειδοποιεί ότι οι μεταλλάξεις του ιού μπορούν να επιταχύνουν τη διασπορά του στις ΗΠΑ.
«Εάν μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και θα μπορούσαμε να νικήσουμε ακόμη και τον μεταλλαγμένο ιό» υπογράμμισε ο Fauci, αναφέροντας πως οι περισσότεροι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την χρήση μάσκας και την αποφυγή συνωστισμού θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Καλιφόρνια: Πρόβλημα με δόσεις εμβολίων της Moderna, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της Moderna ζήτησαν υγειονομικοί αξιωματούχοι της Πολιτείας της Καλιφόρνια ύστερα από σωρεία περιπτώσεων κατά τις οποίες καταγράφηκαν αλλεργικές αντιδράσεις.
«Αναφέρθηκε υψηλότερος από το συνηθισμένο αριθμός πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων σε μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της Moderna» υποστήριξε η επιδημιολόγος Dr. Erica S. Pan, τονίζοντας ότι «λιγότεροι από 10 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρικής φροντίδας το τελευταίο 24ωρο».
Η επιδημιολόγος συνιστά να χρησιμοποιηθεί άλλο διαθέσιμο απόθεμα εμβολίων και να θέσουν σε παύση την χορήγηση εμβολίων από την εν λόγω παρτίδα.
51.JPG
Παρατείνονται τα lockdown στην Ευρώπη

Παρατείνονται τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς είναι ακόμα αδύνατο η επιδημία του κορωνοϊού να τεθεί υπό έλεγχο.
Στην Αυστρία ανακοινώθηκε ότι το lockdown παρατείνεται έως τις 24/1 ενώ και στη Γερμανία οι περιορισμοί θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τις 31/1 και ενώ η καγκελάριος Merkel ζητά την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.
Στη Γερμανία, το lockdown (κλειστά σχολεία, εμπορικά καταστήματα, περιορισμοί στις συναθροίσεις) θα διαρκέσει έως τις 31/1 αν και δεν αποκλείεται αυτό να παραταθεί ακόμα και έως τις αρχές Απριλίου, όπως είπε πρόσφατα η Merkel.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η Γερμανία, είναι η επανεπιβολή ελέγχων στα σύνορα, όπως την άνοιξη, η γενίκευση της χρήσης μασκών FFP2, η επέκταση της τηλεργασίας, ακόμη και η αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς.
Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 1% του πληθυσμού.

Καθολικό lockdown στη Γαλλία, χάος στην Πορτογαλία

Σε σκληρό, καθολικό lockdown επέστρεψε από τις 16/1 η Γαλλία, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Jean Castex, σε ισχύ τίθεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 και για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ οι ταξιδιώτες θα έρχονται στη Γαλλία μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού και θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία τα σχολεία και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά για τρεις ακόμη εβδομάδες, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη τη Δευτέρα 11/1, ενώ δεν αποκλείεται τα μέτρα να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά, ενώ η Ιταλία έχει χωριστεί σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.
Από 250 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, οι περιοχές χαρακτηρίζονται κόκκινες και σε αυτές επιβάλλονται περιορισμοί όπως αυστηρή απαγόρευση εξόδου, κλειστά εμπορικά καταστήματα και σχολική εκπαίδευση στο σπίτι.
Πάντως, από σήμερα 18/1 αναμένεται να επιστρέψει το 50% των μαθητών των λυκείων στις τάξεις.
Σε lockdown για τουλάχιστον ένα μήνα είναι και η Ιρλανδία, όπου καταγράφεται τεράστια αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να απαγορεύονται εντελώς οι ιδιωτικές επισκέψεις και με τις εμπορικές επιχειρήσεις – πλην των απολύτως απαραίτητων – να είναι κλειστές.
Στην Πορτογαλία, στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα, καθώς τα νοσοκομεία στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μένουν με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς κλίνες ΜΕΘ για τη θεραπεία ασθενών με Covid, τη στιγμή που στην Ισπανία η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλλει ένα νέο εθνικό lockdown για να περιορίσει το γ’ κύμα της επιδημίας, προτιμώντας τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μ. Βρετανία - Θλιβερή πρωτιά: Παρουσιάζει τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό θανάτων από κορωνοϊό - Χαλάρωση από τον Μάρτιο του 2021

Μια θλιβερή πρωτιά καταγράφει η Βρετανία στον ημερήσιο απολογισμό θανάτων από την πανδημία σε όλο τον κόσμο.
Η χώρα που «φλέγεται» από την έξαρση του κορωνοϊού και την επιθετική μετάλλαξη, έχει παραδοθεί, το τελευταίο διάστημα, στο έλεος της υγειονομικής κρίσης.
Οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν τους 16,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που εννέα στις δέκα χώρες με τους πιο τραγικούς αριθμούς νεκρών ανήκουν στην Ευρώπη.
Όπως φάνηκε από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, που συνέλεξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περίπου 935 θάνατοι καταγράφονταν στη Βρετανία σε ημερήσια βάση.
Αμέσως μετά τη Βρετανία ακολουθούν, στον τραγικό κατάλογο, συμπληρώνοντας τη μαύρη πεντάδα, Τσεχία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Λιθουανία.
Στη Γηραιά Αλβιώνα, πάντως, τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων δείχνουν υποχώρηση του ιικού φορτίου, σε σχέση με τα πάνω από τα 50.000 κρούσματα που καταγράφονταν σε ημερήσια βάση την περασμένη εβδομάδα, συνοδευόμενα από χίλιους θανάτους.
Από τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να αναμένεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Μ. Βρετανία.
Η Βρετανία η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid -19 στην Ευρώπη, βρίσκεται σε καθολικό lockdown από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία κλειστά για τους περισσότερους μαθητές, όπως και την πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της να εμβολιάσει περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώπους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, οι περιορισμοί θα αίρονται στις περιοχές όπου μειώνονται οι θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι ενώ παράλληλα θα αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμού.
61.JPG
Κίνα: Συναγερμός για 6η συνεχόμενη ημέρα λόγω κορωνοϊού

Παραμένει για 6η συνεχόμενη ημέρα ο συναγερμός στην Κίνα για την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και πάλι περισσότερα από 100 κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 109 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, με τις αρχές να ανησυχούν για περαιτέρω έξαρση της επιδημίας.
Από τα 109 κρούσματα τα 93 ήταν εγχώριας μετάδοσης.
Από αυτά τα περισσότερα (54) εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο, ενώ στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν αναφέρθηκαν 30 κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο.
Αν και ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει μικρός σε σχέση με την κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές του 2020, οι αρχές λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων σε εθνική κλίμακα καθώς τουλάχιστον τρεις πόλεις με πληθυσμό 28 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν τεθεί σε lockdown.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.301 ασθενείς με την COVID-19, οι 43 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.635 επί συνόλου 89.336 μολύνσεων.

Ινδία: Αποκλιμακώνεται ο κορωνοϊός – Σε μια ημέρα εμβολιάστηκαν πάνω από 200.000

Με γοργούς ρυθμούς αποκλιμακώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου από το περασμένο Σάββατο 16/1 άρχισε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στον πλανήτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών, η πρώτη δόση του εμβολίου δόθηκε σε 224.301 ανθρώπους, αριθμός κατά πολύ υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.
Από τους εμβολιασμούς αυτούς, αναφέρθηκαν παρενέργειες σε 447 άτομα, εκ των οποίων τα τρία χρειάστηκαν να νοσηλευθούν.
Την ίδια στιγμή, αποκλιμακώνεται η επιδημία στην Ινδία.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.788 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 10.571.773.
Παράλληλα ακόμη 145 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 152.419 νεκρούς.
41.JPG
Άρχισαν οι εμβολιασμοί στη Βραζιλία – Εγκρίθηκαν τα εμβόλια των AstraZeneca, CoronaVac

Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Βραζιλία, η οποία από τις αρχές Δεκεμβρίου είναι αντιμέτωπη με το β’ κύμα της επιδημίας, το οποίο έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους νεκρού.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 33.040 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 551 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία, η οποία αποτελεί την πλέον πληττόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετρά 8.488.099 μολύνσεις και 209.847 νεκρούς.
Είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων και τρίτη σε αριθμό μολύνσεων.
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 16/1 η ANVISA, ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας της Βραζιλίας, ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση των εμβολίων που παράγει η AstraZeneca, και του κινεζικού CoronaVac.
Το πράσινο φως επέτρεψε να αρχίσει η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα.
Καταρχάς θα αξιοποιηθεί το CoronaVac, το οποίο παράγεται από την κινεζική Sinovac σε συνεργασία με το βραζιλιάνικο ινστιτούτο Butantan.
Αυτό άλλωστε είναι και το μόνο που είναι διαθέσιμο επί του παρόντος στη Βραζιλία ενώ με αυτό έγινε και ο πρώτος εμβολιασμός μιας 54χρονοης νοσοκόμας στην Πολιτεία του Σάο Πάολο.
Η πολιτεία διαθέτει έξι εκατομμύρια δόσεις του CoronaVac.

ΠΟΥ: Καλεί σε εγρήγορση για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε 50 χώρες

Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορωνοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί και οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα, δήλωσε ο Didier Houssin, επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Η κατάσταση είναι προς το παρόν δύσκολη... είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη.
«Σαφώς το θέμα των ταξιδιών, πρέπει να είναι καλύτερα οργανωμένο», σημείωσε.
Η Επιτροπή ζητεί παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχησης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αγνώστων που παραμένουν.
Καλεί επίσης τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε «στιγματισμό» γεωγραφικό ή πολιτικό.
Τα ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον πενήντα χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης