Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεγάλο βαρίδι ο e-ΕΦΚΑ για το Μέγαρο Μαξίμου – Οι σκέψεις για μεταφορά του οργανισμού στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μεγάλο βαρίδι ο e-ΕΦΚΑ για το Μέγαρο Μαξίμου – Οι σκέψεις για μεταφορά του οργανισμού στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Γιατί το Κτηματολόγιο πήγε στον Πιερακκάκη και όχι ο e-ΕΦΚΑ;

Το βαρύ φορτίο του e-ΕΦΚΑ προσπαθεί να βγάλει από πάνω του το Μέγαρο Μαξίμου καθώς βλέπει ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός παραμένει μία βραδυφλεγής βόμβα που μπορεί να τινάξει όλο το κυβερνητικό οικοδόμημα.
Οι εκκρεμείς συντάξεις, γύρω στις 400.000 τον αριθμό (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, λοιπές υποχρεώσεις), τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα των πολλών διευθύνσεων (πρώην Ταμείων) του οργανισμού που συνενώθηκαν βίαια επί ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν μία βαριά κληρονομιά πολλών ετών για τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Το χειρότερο:
Είναι ένα ανοικτό μέτωπο με την κοινωνία που δεν λέει να κλείσει.
Σύμφωνα με τις καλά πληροφορημένες πηγές του BN, o e-ΕΦΚΑ μαζί με το Κτηματολόγιο είχαν αποφασιστεί εδώ και καιρό να ενταχθούν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Κυριάκου Πιερρακάκη.
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης δεν θέλησε να εμπλακεί ακόμα στον οργανισμό αυτό και αποτραβήχτηκε, παρ’ όλο που εκ πρώτης, η λύση των προβλημάτων του e-ΕΦΚΑ αποτελούσε μία μεγάλη πρόκληση για εκείνον.

Γιατί το Κτηματολόγιο πήγε στον Πιερακκάκη και όχι ο e-ΕΦΚΑ;

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, είδαμε το ψηφιακό έργο του Κτηματολογίου να πηγαίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Πιερρακάκη, με καθ’ ύλην αρμόδιο τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο.
Το Κτηματολόγιο παραμένει ακόμα ένας βραχνάς που δεν λύθηκε επί Χατζηδάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά ούτε όταν ήταν υπό την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όμως, ο e-ΕΦΚΑ παρέμεινε τελικά στις αρμοδιότητες του Υπουργού Εργασίας, ως «τιμωρία» για το νέο Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα, όμως, με άλλες πηγές ο e-ΕΦΚΑ θα δοθεί ως παράλληλη αρμοδιότητα και στο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου που, άλλωστε, θα χειριστεί το μεγάλο ζήτημα της μετατροπής του συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά για τους νέους ασφαλισμένους.
Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους τις προηγούμενες ημέρες, τόνιζε ότι «δεν θα τον χαλούσε, να φύγει από τις αρμοδιότητές του το βαρίδι του e-ΕΦΚΑ» και να επικεντρωθεί στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις (κεφαλαιοποιητικό σύστημα, νέος εργασιακός νόμος).

Διορία μέχρι καλοκαίρι αλλιώς… ραγδαίες αλλαγές

Ωστόσο, τα προβλήματα για τον e-ΕΦΚΑ είναι μεγάλα.
Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι πολλές και θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Τα τοπικά καταστήματα λόγω πανδημίας έχουν απογυμνωθεί και όλες οι εκκρεμότητες έχουν πάει πίσω.
Το πλάνο του Μαξίμου (που λειτουργεί και ως διορία για την διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου) είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει εκκαθαριστεί το μεγάλο φορτίο των κύριων συντάξεων, γύρω στις 150.000 τον αριθμό.
Όμως, όλα είναι αβέβαια.
Το Δημόσιο λειτουργεί ακόμα με τηλεργασία και περιορισμούς. Εάν δεν γυρίσουν πίσω οι εργαζόμενοι, δεν θα μπορέσουν να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι.
Πλέον, εάν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μέχρι το καλοκαίρι του 2021, το Μέγαρο Μαξίμου θα αναγκαστεί να πάρει δραστικά μέτρα και ένα από αυτά είναι η μεταφορά του e-ΕΦΚΑ στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως έχει πάει και η ΗΔΙΚΑ που άνηκε παλιά στο Εργασίας. Ταχεία επιστροφή, δηλαδή, στο σενάριο της αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στο μυαλό των επιτελικών στελεχών του Μαξίμου.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης