Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Νέα μείωση των προβλέψεων για τη ζήτηση του πετρελαίου, φέρνουν τα lockdown λόγω κορωνοϊού

ΙΕΑ: Νέα μείωση των προβλέψεων για τη ζήτηση του πετρελαίου, φέρνουν τα lockdown λόγω κορωνοϊού
Ο σχετικά αργός ρυθμός εμβολιασμών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο σύντομα θα ανακάμψουν οι οικονομίες
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την παγκόσμια πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου το 2021, εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19 και των νέων μέτρων lockdown που περιορίζουν περαιτέρω την κινητικότητα.
Ο IEA είπε ότι αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 96,6 εκατομμύρια φέτος.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια πτωτική αναθεώρηση των 0,3 εκατομμυρίων βαρελιών από την αξιολόγηση του περασμένου μήνα και μετά από μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση 8,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα πέρυσι.

Ο ρόλος των lockdown

Η τελευταία έκθεση για την αγορά πετρελαίου του IEA έρχεται καθώς οι χώρες συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με επιβολή lockdown στην Ευρώπη και σε τμήματα της Κίνας.
Ο οργανισμός Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μετά από αυστηρότερα κυβερνητικά σχέδια που απαιτούν πρόσθετους περιορισμούς ταξιδίων.
Αυτό αναμένεται να περιορίσει την παγκόσμια κινητικότητα για άλλη μια φορά, ωθώντας τον IEA να μειώσει τις προβλέψεις του πρώτου τριμήνου για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στα 94,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο ρόλος των εμβολίων

«Η παγκόσμια διάθεση εμβολίων θέτει τις βασικές αρχές σε μια ισχυρότερη πορεία για το έτος, με την προσφορά και τη ζήτηση να μετατοπίζονται σε κατάσταση ανάπτυξης μετά από την άνευ προηγουμένου κατάρρευση του 2020», ανέφερε ο IEA στην έκθεσή του.
«Αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει πλήρως η ζήτηση πετρελαίου καθώς τα μέτρα περιορισμού σε ορισμένες χώρες επηρεάζουν τις πωλήσεις καυσίμων», πρόσθεσε.

Τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της αισιοδοξίας για τη διάθεση εμβολίων Covid και μια μείωση - έκπληξη στην παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.
Ωστόσο, ο σχετικά αργός ρυθμός εμβολιασμών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο σύντομα θα ανακάμψουν οι οικονομίες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent κινούνται στα 55,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού (West Texas) κινούνται στα 52,51 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης