Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση η ΕΕ - Στόχος να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αντεπίθεση η ΕΕ - Στόχος να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ έναντι του δολαρίου
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν επιχειρεί να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Την παραμονή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση, με στόχο την προώθηση της χρήσης του ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με το Euractiv, στόχος είναι η αντιμετώπιση των τρωτών σημείων των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίες θεωρούνται «υπερβολικά εξαρτημένες» από το αμερικανικό δολάριο.
Η πρωτοβουλία θα καθοριστεί σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα εγκριθεί σήμερα Τρίτη (19 Ιανουαρίου).

Το προσχέδιο

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, η Επιτροπή θα απευθυνθεί σε εταίρους τρίτων χωρών για να προωθήσει τη χρήση του ευρώ, να προωθήσει τη θέση του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος αναφοράς στον τομέα του εμπορίου, της ενέργειας και των εμπορευμάτων, και να ενισχύσει την εφαρμογή και την επιβολή της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν επιχειρεί να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ.
Μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν που επηρέασαν επίσης τις ευρωπαϊκές εταιρείες, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ κατέληξε στο 2018 ότι πρέπει να μειώσει την εξάρτησή του από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο.

Ο ρόλος της πανδημίας

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ενίσχυσε την ανάγκη να «τρέξει» το σχέδια για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία σε κρίσιμους τομείς.
«Η παρούσα ανακοίνωση περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την ανοικτή στρατηγική της αυτονομία προωθώντας τον διεθνή ρόλο του ευρώ, ενισχύοντας τις υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ, βελτιώνοντας την εφαρμογή και επιβολή κυρώσεων της ΕΕ και αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της ΕΕ στην παράνομη εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από τρίτες χώρες», αναφέρει το έγγραφο.
Η νέα προσπάθεια της Επιτροπής να ενισχύσει το κύρος και την ισχύ του  ευρώ έναντι του δολαρίου έρχεται την παραμονή της ορκωμοσίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Niden σε μια στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διατλαντική σχέση μετά από μια ταραχώδη τετραετή περίοδο υπό τη διακυβέρνηση του Donald Trump.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν τη Δευτέρα το μέλλον των διμερών σχέσεων σε οικονομικά και νομισματικά θέματα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers.
«Ο καθηγητής Summers μίλησε για την πεποίθησή του ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής»,  δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Paolo Gentiloni, μετά την τηλεδιάσκεψη
«Σίγουρα πιστεύω ότι υπάρχει κοινή πεποίθηση στην ΕΕ και στην Ουάσινγκτον ότι πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία, να ξαναρχίσουμε και να ανανεώσουμε τη διατλαντική σχέση μετά τα τελευταία, συχνά δύσκολα χρόνια», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης