Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF, Fidelity, Pimco, Pictet: Η άνοδος του ευρώ κάνει την ΕΚΤ να φαίνεται αποτυχημένη

IIF, Fidelity, Pimco, Pictet: Η άνοδος του ευρώ κάνει την ΕΚΤ να φαίνεται αποτυχημένη
Η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να διορθώσει το χρόνιο πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα
Η ισχύς του ευρώ είναι ένα σημάδι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πετύχει να δώσει ώθηση στον χαμηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι Financial Times, επισημαίνοντας πώς ένα ανατιμημένο νόμισμα θα μπορούσε να καταστεί εμπόδιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Παρά τη μικρή πτώση του τον Ιανουάριο, το ευρώ είναι σχεδόν 9% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν
Και η ισχύς του δεν είναι απλώς μια αντανάκλαση ενός αδύναμου δολαρίου ΗΠΑ: έχει επίσης κερδίσει έναντι της λίρας και ενός πλήθους νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, αναφέρουν οι Financial Times.
https__d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_1110adf0-599f-11eb-8a08-dd4fdc2a327c-standard.webp
Η μεγάλη πρόκληση της ΕΚΤ

Η άνοδος του ευρώ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ΕΚΤ.
Θα μπορούσε να πλήξει τους εξαγωγείς σε μια ευαίσθητη στιγμή για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
Δείχνει επίσης τα όρια της ικανότητας της κεντρικής τράπεζας να ανταποκριθεί στην εντολή της.
Όχι ο πληθωρισμός είναι σε αρνητικά εδάφη για πέντε συνεχόμενους μήνες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον δείκτη παραμένουν πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, του πλησίον αλλά κάτω από το 2%.
«Συνήθως ο χαμηλός πληθωρισμός προκαλεί πτώση ενός νομίσματος», δήλωσε ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (ΙΙF).
«Αυτό συμβαίνει μόνο αν οι αγορές αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να ανταποκριθεί στην άνοδο», πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ έχει καταβάλει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης από τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, παρά την επιτυχία της κεντρικής τράπεζας στην εξάλειψη της κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυτά τα μέτρα δεν κατάφεραν να διορθώσουν το χρόνιο πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού.
https__d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_cbbbcdd0-5984-11eb-b383-0d9902a2aebd-standard.webp
Η εκτίμηση των αγορών

Η σταθερή ισχύς του ευρώ δείχνει ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα μειώσει ξανά τα επιτόκια ή τουλάχιστον δεν μπορεί να τα μειώσει πολύ.
Εν τω μεταξύ, παρόλο που οι αγορές ομολόγων συγκρατούν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, υπάρχει μικρό περιθώριο για περαιτέρω μείωση τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές αποδόσεις - τα μακροπρόθεσμα επιτόκια προσαρμοσμένα στον αναμενόμενο πληθωρισμό - δεν έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε αντίθεση με τη δραματική πτώση που υπάρχει στις ΗΠΑ.
Οι σχετικά υψηλές πραγματικές αποδόσεις καθιστούν τα περιουσιακά στοιχεία του ευρώ πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, ενισχύοντας το νόμισμα.
Η πραγματική απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, διαπραγματεύεται σήμερα στο -1,6%, περίπου εκεί που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Ενώ παραμένουν υψηλότερα ακριβώς πάνω από το 1%, οι 10ετές πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ έχουν πέσει σχεδόν κατά μια ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα κατά την ίδια περίοδο.

Πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μεγαλύτερα lockdown;

Η σχέση μεταξύ της νομισματικής δύναμης και του αποπληθωρισμού μπορεί να ενισχυθεί αμοιβαία, καθώς ένα ισχυρό νόμισμα καταστέλλει τον πληθωρισμό.
Ο Brooks παρομοιάζει την κατάσταση της ΕΚΤ με εκείνη της Τράπεζας της Ιαπωνίας μετά την οικονομική κρίση, όταν μια αποπληθωριστική προοπτική ενίσχυσε το γεν, που με τη σειρά του πυροδότησε περαιτέρω φόβους αποπληθωρισμού.
Ο μόνος τρόπος να σπάσει η ΕΚΤ αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι με πολύ πιο επιθετική νομισματική χαλάρωση, με ακόμη μεγαλύτερες αγορές περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Brooks.
Το πρόβλημα της ΕΚΤ είναι ότι έχει μείνει πίσω από πιο επιθετικές κεντρικές τράπεζες - ιδίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία μείωσε τα επιτόκια και αγόρασε ομόλογα με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό.

Άτυπος ανταγωνισμός με τη Fed

"Στα νομίσματα είναι το σχετικό παιχνίδι που έχει σημασία", δήλωσε ο Salman Ahmed, επικεφαλής ανάλυσης της Fidelity International.
«Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ ήταν πολύ επιθετική στην πολιτική της, αλλά δεν ήταν πιο επιθετική από άλλες.
Εάν η ΕΚΤ θέλει να μειώσει το ευρώ, θα πρέπει να ξεπεράσει τη Fed - δεν υπάρχει άλλος τρόπος», πρόσθεσε.
Ο Ahmed είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω ώθηση στο ευρώ μειώνοντας ενδείξεις στη συνεδρίασή της την Πέμπτη ότι είναι πιθανή η μείωση των επιτοκίων.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προηγουμένως εκφράσει την ανησυχία τους για τη δύναμη του ευρώ και παραμένουν «εξαιρετικά προσεκτικοί» στον αντίκτυπο του ισχυρότερου ευρώ στον πληθωρισμό.
Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς από τους 33 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από τους Financial Times τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να αυξάνεται έναντι του δολαρίου φέτος.

Ζοφερές οι προοπτικές

«Η τροχιά του πληθωρισμού παραμένει ζοφερή», δήλωσε ο Konstantin Veit, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Pimco.
Σύμφωνα με τις δικές του προβλέψεις, η ΕΚΤ αναμένεται να χάσει τον στόχο της για τα επόμενα τρία χρόνια, αυξάνοντας την πιθανότητα «βύθισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό όπως έγινε και στην Ιαπωνία», πρόσθεσε.
Βέβαια δεν λείπουν και οι καθησυχαστικοί.
«Η άποψη της ΕΚΤ θα είναι ότι ένα ισχυρότερο νόμισμα είναι το προϊόν της ανάκαμψης των προσδοκιών για ανάπτυξη», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management.
"Αν φτάσουμε στα επίπεδα του 1,30 έναντι του δολαρίου, αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία, αλλά νομίζω ότι μέχρι τότε υπάρχουν περιθώρια", πρόσθεσε.
Για πολλούς επενδυτές, η φαινομενική αδυναμία της ΕΚΤ να μειώσει τα πραγματικά επιτόκια ή τις αποδόσεις των ομολόγων αποτελεί πράσινο φως για περαιτέρω ανατίμηση του νομίσματος, ιδίως σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου.
Υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός στις αγορές σχετικά με το εάν η πιο επιθετική χαλάρωση της ΕΚΤ θα είχε πολύ αντίκτυπο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, δεδομένου ότι οι προηγούμενοι γύροι απέτυχαν.
Ωστόσο, η περαιτέρω άνοδος του ευρώ, θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να το δοκιμάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης