Διεθνή

Ιταλία: Προς κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Conte... στην κόψη του ξυραφιού

Ιταλία: Προς κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Conte... στην κόψη του ξυραφιού
Ο πρωθυπουργός Conte απηύθυνε και σήμερα έκκληση για στήριξη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και πολιτικής αβεβαιότητας
Σχετικά Άρθρα

Στην Ιταλία στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον, καθώς η Γερουσία θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες και θα αποφασίσει αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση.
Μετά από πέντε ημέρες αβεβαιότητας η πιθανότερη εξέλιξη είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Giuseppe Conte, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε και σήμερα έκκληση για στήριξη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και πολιτικής αβεβαιότητας, μεσούσης της οικονομικής και υγειονομικοί κρίσης.

Κυβέρνηση μειοψηφίας στην κόψη του ξυραφιού

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κυβέρνηση Conte μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά πιθανώς με 155 ψήφους, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία θα έπρεπε να αγγίξει τις 161, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Deutsche Welle.
Ο Matteo Renzi εκτός από εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να επιλέξει την αποχή, όπως συνέβη και χθες στην Βουλή. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ιταλία, η οποία είχε 29 πρωθυπουργούς και 66 κυβερνήσεις από το 1946. Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη φορά η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι άνευ προηγουμένου.
«Ο Conte θα καταλήξει να διοικεί μια εξαιρετικά ασταθή πλειοψηφία που θα κινδύνευε να καταρρεύσει σε οποιαδήποτε ψηφοφορία τους επόμενους μήνες», προειδοποιεί ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence.
Όπως σημειώνει και η Deutsche Welle, αν όντως οι εξελίξεις ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα, έστω και με την επίγνωση ότι θα προκύψουν ουσιαστικά προβλήματα. Με εμπόδια δηλαδή και απρόβλεπτες εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών επιτροπών (όπου τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μπορεί συχνά να μειοψηφήσουν), όσο και στην ευρύτερη, καθημερινή διακυβέρνηση.

Μελλοντική διευρυμένη στήριξη;

Όλοι διερωτώνται αν ο Conte με μια αποδυναμωμένη κυβερνητική συμμαχία, θα μπορέσει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα τεράστια κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (222 δισεκατομμύρια ευρώ) και -παράλληλα- αν θα αποφύγει την επιπλέον διόγκωση του ιταλικού δημοσίου χρέους, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ.
Μετά τη μεγάλη σύγκρουση, ο Renzi ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίζει κατά περίπτωση, ανάλογα με το περιεχόμενο του κάθε νόμου. Όσο για τους νέους, "πρόθυμους", κεντρώους γερουσιαστές που πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, ο Κόντε ελπίζει σε μια σταδιακή, όσο και σταθερή τους διεύρυνση. Δεν αποκλείεται τέλος να υπάρξουν και στελέχη της Forzia Italia του Berlusconi, τα οποία θα αποφασίσουν να τείνουν πολύτιμη χείρα βοηθείας στους άλλοτε άσπονδους εχθρούς των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Καραδοκούν Salvini - Meloni

H Ιταλία είναι συνηθισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα, ωστόσο όλα τα κόμματα που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές και ο λόγος δεν είναι μόνο η διπλή υγειονομική κρίση.
Στις δημοσκοπήσεις η Lega του Matteo Salvini και η σύμμαχός του Georgia Meloni (Fratteli di Italia) διατηρούν προβάδισμα.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της BiDi Media η Lega καταγράφει ποσοστό 23,5% και ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 21,8%.
Το ακροδεξιό κόμμα της Meloni συγκεντρώνει ποσοστό 16,4%.

italy.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης