Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η ευφορία στην αγορά δεν θα κρατήσει, έρχεται επιθετική απομόχλευση και πτώση

Nomura: Η ευφορία στην αγορά δεν θα κρατήσει, έρχεται επιθετική απομόχλευση και πτώση
Θέμα χρόνου η μεγάλη διόρθωση στη Wall Street, υποστηρίζει η Nomura
Σχετικά Άρθρα

Η ευφορία στην αγορά δεν θα κρατήσει, υποστηρίζει η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura, που προσθέτει ότι έρχεται επιθετική απομόχλευση και πτώση.
Ειδικότερα, οι dealers για άλλη μια φορά είναι neutral σε ό,τι αφορά τον συντελεστή γάμμα.
Υπενθυμίζεται πως η εκτίμηση του κινδύνου γίνεται με τη χρήση των συντελεστών δέλτα και γάμμα, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την ευαισθησία ενός χαρτοφυλακίου στη μεταβολή μιας υποκείμενης μεταβλητής.
Και οι δύο συντελεστές ανήκουν στα λεγόμενα ελληνικά γράμματα (greeks).
Ο συντελεστής γάμμα (gamma) αναφέρεται στο ρυθμό μεταβολής του συντελεστή δέλτα σε σχέση με την τιμή μιας υποκείμενης μεταβλητής, ενώ ο συντελεστής δέλτα μετράει τη μεταβολή της αξίας του χαρτοφυλακίου λόγω μιας μοναδιαίας αύξησης στην αξία της μεταβλητής.
Σύμφωνα με τη Nomura, λοιπόν, το ότι οι επενδυτές είναι ουδέτεροι σε ό,τι αφορά το γάμμα σημαίνει πως θα χρειαστεί να γίνουν πολλά για να αντιστραφούν οι επιταχυνόμενες προς τα κάτω ροές – ειδικά τώρα που υπήρξε blackout στα EPS, ήτοι στα κέρδη ανά μετοχή, αλλά και στις ιστορικά αρνητικές αποδόσεις που συνοδεύουν τις αναθεωρήσεις επι τα χείρω στα κέρδη.

Από την ευφορία στην πτώση

Και ενώ το παραπάνω είναι το κακό σενάριο, η αγορά απολαμβάνει για άλλη μία φορά ευφορία έπειτα από το selloff, δηλαδή τις ρευστοποιήσεις, της προηγούμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τη Nomura, τα παράγωγα του δείκτη φόβου ή VIX (UX1 – λήξεως εντός μηνός) σημειώνουν πτώση, ενώ παράλληλα οι αγορές δείχνουν να επαναλαμβάνουν τα εξής μοτίβα:
Πτώση στο δολάριο έναντι ανάληψης κινδύνου στην αγορά συναλλάγματος και των κρυπτονομισμάτων, αύξηση στην απόδοση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, άνοδος στην τιμή των εμπορευμάτων, κυκλικές μετοχές έναντι τεχνολογικών μετοχών.
Ωστόσο, εν προκειμένω, οι traders πρέπει να προσέξουν το εξής:
Όπως ανέφερε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs την προηγούμενη εβδομάδα, funds που επενδύουν στη μεταβλητότητα επιχειρούν short τοποθετήσεις σε μετοχές.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των συστηματικών μάκρο επενδυτών που εστιάζουν στη μεταβλητότητα υπάρχουν πολλοί σημαντικές επενδυτικές εταιρείες.

Επιθετική απομόχλευση

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε άνοδος στον VIX θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ επιθετική απομόχλευση και περαιτέρω πτώση της αγοράς, αλλά και σε άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Nomura παραθέτει ορισμένα πολύ σημαντικά δεδομένα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ΣΜΕ Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission - CFTC), τα οποία επιβεβαιώνουν το buy in με βάση το σενάριο της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, της δημοσιονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ και της αύξησης του πληθωρισμού.
«Αισθανόμαστε σίγουροι ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων προήλθε είτε από έναν είτε από μερικούς μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων που εστιάζουν στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και στη δυναμική αύξηση της καμπύλης προσφοράς, λόγω της επιθετικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης Biden».
TY_specs_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης