Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA, Goldman: Τα χειρότερα του κορωνοιού τα είδαμε, η αρχή του τέλους της κρίσης έχει ξεκινήσει, η κανονικότητα έρχεται

BofA, Goldman: Τα χειρότερα του κορωνοιού τα είδαμε, η αρχή του τέλους της κρίσης έχει ξεκινήσει, η κανονικότητα έρχεται
Η αρχή του τέλους της κρίσης έχει ξεκινήσει για την κοινωνία και τις οικονομίες αναφέρουν η BofA και η Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Τα χειρότερα του κορωνοιού, τα έχουμε δει, η αρχή ου τέλους της κρίσης έχει ξεκινήσει, η κανονικότητα έρχεται, αναφέρουν οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Bank of America Merrill Lynch και η Goldman Sachs.
Κατά ένα πολύ ενδιαφέρον και ολίγον μυστηριώδη τρόπο η αρχή του τέλους της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοιού συνέπεσε με τα εγκαίνια της Προεδρίας Biden ώστε τους προσεχείς μήνες ο πλανήτης να επιστρέψει στην κανονικότητα….

Τι αναφέρει η Bank of America

Με μείωση κρουσμάτων Covid 19 και επιτάχυνση των εμβολίων, αυτή είναι πιθανώς η αρχή του τέλους της κρίσης του κορωνοιού.
Τι προκάλεσε την αισιοδοξία της BofA;
Υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικές ενδείξεις.
Η διάθεση των εμβολίων πρέπει να συνεχίσει να επιταχύνεται. Υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη: νέα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοιού έχουν φτάσει στις ΗΠΑ.
Παρ΄ όλα αυτά τα κρούσματα 142.000 ημερησίως στις ΗΠΑ είναι λιγότερα κατά 32% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.
Ο μέσος όρος έχει επίσης μειωθεί, σε 209.000 κρούσματα, χαμηλότερα 16% από την κορυφή στις 8 Ιανουαρίου.
Τα testes αυξάνονται και τα θετικά tests επίσης μειώνονται, η ανοσία της αγέλης αρχίζει να εμφανίζεται στις κοινωνίες με φυσικό τρόπο ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο εμβολιασμός.
Ταυτόχρονα ως προς τους θανάτους η BofA θεωρεί ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει μεγάλη μείωση
Για την επιστροφή στην κανονικότητα ρόλο θα διαδραματίσει ο εμβολιασμός από περίπου 200.000 την ημέρα σε 800.000 στις 19 Ιανουαρίου 2021 και συνεχίζει να αυξάνεται.
Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένεται ο ρυθμός των εμβολιασμών να κινείται σε πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι 4 λόγοι αισιοδοξίας

Πρώτον, μετά από μήνες μεγάλης αβεβαιότητας, υπάρχει ομοσπονδιακό χρήμα για την υποστήριξη των τοπικών προσπαθειών διανομής.
Δεύτερον, υπάρχει μια περίοδος εκμάθησης, ο εμβολιασμός συνεχίζεται.
Τρίτον, η καχυποψία απέναντι στον εμβολιασμό είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται ειδικά εάν υπάρχει μια αποτελεσματική και διαφανής εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
Τέταρτον, καθώς τα κρούσματα COVID και οι νοσηλείες μειώνονται θα ελευθερώσουν ιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του εμβολιασμού.

Σταδιακή αλλά ορατή η επιστροφή στην κανονικότητα

Η BofA βλέπει τώρα μια σταδιακή επιστροφή στο φυσιολογικό.
Ο ευάλωτος πληθυσμός θα εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο / Απρίλιο 2021, μειώνοντας δραματικά τις νοσηλείες και επιτρέποντας τη μερική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η BofA αύξησε τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ για το 2021 από 4,6% σε 5,0% ωστόσο, δεν έχουν ενσωματώσει τον αντίκτυπο ενός δεύτερου πακέτου.
Πράγματι, έχουν συμπεριλάβει ένα δημοσιονομικό πακέτο 900 δισεκ. αλλά όχι των 1,9 τρισεκ. δολαρίων αυτό σημαίνει ότι τα κίνητρα που θα δοθούν θα φθάσουν στα επίπεδα του Μαρτίου – Απριλίου 2020 μια εποχή που η οικονομία έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει.
Ωστόσο επίκειται αύξηση πληθωρισμού που θα μπορούσε να ακολουθήσει τον συνδυασμό τρισεκατομμυρίων που θα δοθούν από το νέο δημοσιονομικό πακέτο και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τι υποστηρίζει η Goldman Sachs

Η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό είναι πιθανό να ξεκινήσει την ανάκαμψη της ανάπτυξης μέσω χαλαρών περιορισμών και ορισμένων μειώσεων στην κοινωνική απόστασης των καταναλωτών.
Κατά την Goldman οι εμβολιασμοί που στοχεύουν την πιο επικίνδυνη ομάδα είναι ο ισχυρός καταλύτης.
Οι ηλικίες άνω των 65 αντιπροσωπεύουν το 50% της νοσηλείας Covid-19 και το 80% των θανάτων, αλλά μόνο το 15% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Ως αποτέλεσμα, η Goldman λέει ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο έδωσαν προτεραιότητα σε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Υπολογίζεται ότι το 50% των ηλικιών 80+ στην Αγγλία έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων.
Οι εμβολιασμοί μέχρι στιγμής έχουν μειώσει πιθανώς τις νοσηλείες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 2% και 7%, (συγκρίνοντας τις πραγματικές νοσηλείες και τις υποθετικές νοσηλείες εάν δεν υπήρχαν εμβολιασμοί) η τράπεζα εκτιμά ότι μέχρι τον Απρίλιο, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να μειώσουν τις νοσηλείες σχεδόν κατά 50% στις ΗΠΑ και 75% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Goldman εκτιμά τώρα ότι οι νοσηλείες έχουν ήδη κορυφωθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, "ακόμη και κάτω από το απαισιόδοξο σενάριο όπου οι νοσηλείες μεταξύ των μη εμβολιασμένων ξεπερνούν κατά πολύ τα ήδη υψηλά επίπεδα τους.
Η Goldman εκτιμά ότι οι νοσηλείες, οι οποίες είναι ακόμη πολύ αυξημένες, θα παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου 2020 για μεγάλο μέρος του πρώτου τριμήνου 2021, αν και αυτές θα μειωθούν σχεδόν στο μηδέν μέχρι το Καλοκαίρι 2021.
Το αισιόδοξο συμπέρασμα της Goldman είναι ότι οι νοσηλείες των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες στα περισσότερα σενάρια

Η Goldman - όπως η BofA - είναι πλέον σίγουρες ότι τώρα έχουμε δει το χειρότερο της κρίσης covid και εκτιμάει ότι το 2ο τρίμηνο 2021 η ανάκαμψη θα είναι 10% στις ΗΠΑ.
Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον ότι όλα πάνε καλά… στις αναλύσεις ειδικά την πρώτη ημέρα της ορκωμοσίας του Biden.
Pinakas_1.jpg
Pinakas_2.jpg
Pinakas_3.jpg
Pinakas_4.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης