Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eυρωπαϊκά συνταξιοδοτικά funds «φλερτάρουν» με την αγορά κινεζικών ομολόγων αξίας 16 τρισ. δολ.

Eυρωπαϊκά συνταξιοδοτικά funds  «φλερτάρουν» με την αγορά κινεζικών ομολόγων αξίας 16 τρισ. δολ.
Αναδεικνύεται για τους επενδυτές μια εναλλακτική λύση σε ένα περιβάλλον αρνητικών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αναπτυγμένων χωρών, επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Reuters
Σχετικά Άρθρα

H κινεζική αγορά κρατικών ομολόγων είναι όπως λέει καιη αμερικανική παροιμία ο... ελέφαντας στο δωμάτιο των επενδυτών όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν αναλυτές του Reuters σε ρεπορτάζ του πρακτορείου την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου
Πράγματι, έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη για να αγνοηθεί, ακόμη και από τους επενδυτές της Δύσης οι οποίοι αποφεύγουν κατά το πλείστον την ανάληψη κινδύνου, σημειώνεται.
Πώς άλλωστε να αγνοηθεί μία αγορά που αξιολογείται στη βαθμίδα Α+ και προσφέρει την όχι ευκαταφρόνητη απόδοση 3%;

Αρνητικές αποδόσεις

Αυτό σημαίνει ότι έχει καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική για αρκετά ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία και μάλιστα την ώρα βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με αρνητικές αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Για ορισμένα μάλιστα, τα οφέλη υποσκελίζουν τους πολιτικούς κινδύνους, σύμφωνα με το Reuters το οποίο πραγματοποίησε συνεντεύξεις στελεχών επιχειρήσεων που έχουν ρόλο συμβούλου και διαχειρίζονται τα χρήματα των εν λόγω συνταξιοδοτικών ταμείων.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών

Ενεργητικό 9,5 δισ. δολ.

Η κινεζική αγορά κρατικού χρέους αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στον πλανήτη μετά την αμερικανική.
Ενώ όμως οι ξένοι διακρατούν περίπου το 1/3 της αμερικανικής αγοράς κρατικού χρέους, αναφορικά με το κινεζικό κρατικό χρέος κατέχουν μόλις μόλις 9,7%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Από το ενεργητικό των 9,5 τρισ. δολαρίων που βρίσκεται υπό τη διαχείριση εταιρικών και κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων παγκοσμίως, μόλις ένα 0,26% ήταν επενδεδυμένο σε κινεζικά ομόλογα στο τρίτο τρίμηνο του 2020, πολύ μικρό ποσοστό αλλά αυξημένο από το 0,04% του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της eVestment.

Η στροφή

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν δημοσιοποιούν συνήθως στοιχεία σχετικά με τις επενδύσεις τους και περισσότερα από 24 που προσεγγίστηκαν από το Reuters, κυρίως ευρωπαϊκά, απέφυγαν να απαντήσουν.
Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίου τους και ορισμένες κεντρικές τράπεζες που παρακολουθούν τη ροή των επενδύσεων μπορούν να φωτίσουν κάποια σημεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα άρχισε να ανοίγει τις αγορές ομολόγων της την προηγούμενη δεκαετία, συνεπώς οι ξένες επενδύσεις αρχίζουν από πολύ χαμηλή βάση.

Ολλανδία

Παρότι η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό δεν είναι κάτι καινούργιο, τα συνταξιοδοτικά ταμεία – οι μεγαλύτεροι και οι πλέον επιφυλακτικοί παίκτες – τώρα μόλις έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις εκεί εξελίξεις.
Τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επενδύσει 22,4 δισ. ευρώ σε κινεζικό ενεργητικό με βάση στοιχεία στο τρίτο τρίμηνο του 2020, κυρίως σε μετοχές και μόλις 300 εκατ. ευρώ σε ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.
Βεβαίως, πρόκειται ποσό αυξημένο σε σχέση με τα 200 εκατ.ευρώ του 2017.

Γερμανία

Επίσης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, γερμανικά επενδυτικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών, τοποθέτησαν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ σε κινεζικά ομόλογα μόνο το Νοέμβριο του 2020, ποσό αυξημένο 62% από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας ΑΡ2 διατηρεί σταθερή επένδυση 1% σε κινεζικά κρατικά ομόλογα από το 2017. 
Οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών

Τα σχέδια

Οι υπεύθυνοι χαρτοφυλακίων που έδωσαν συνέντευξη στο Reuters δήλωσαν ότι το 2020 ήταν μια χρονική περίοδος, την ώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων των ανεπτυγμένων χωρών βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, λόγω των τεράστιων σε μέγεθος παρεμβάσεων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής,, στην ίδια συγκυρία η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις.
Η Insight Investments εξετάζει την επένδυση σε ένα κινεζικό ομόλογο για λογαριασμό συνταξιοδοτικών ταμείων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο Reuters η Sabrina Jacobs, ειδική επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στέλεχος στο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Σημείωσε ότι ότι η εταιρεία της, μέρος του Ομίλου BNY Mellon, είχε επίσης ζητηθεί από άλλα συνταξιοδοτικά ταμεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη για να διερευνήσουν τις επενδύσεις στην κινεζική αγορά χρέους.
Οι τοποθετήσεις των ολλανδικών επενδυτικών ταμείων


Στοιχεία από τον κινεζικό οργανισμό Central China Depository & Clearing Co (CCDC), τα οποία κοινοποιήθηκαν στο Reuters, δείχνουν ότι σχεδόν 200 ξένα επενδυτικά funds είχαν επενδύσει σε κινεζικά ομόλογα στα τέλη Σεπτεμβρίου μέσω της Κίνας Interbank Bond Market (CIBM), 42% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Το CCDC δεν συγκεντρώνει συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με τις ροές συνταξιοδοτικών ταμείων.
«Τα συνταξιοδοτικά ταμεία διαμηνύουν ότι τώρα βλέπουν την Κίνα ως εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Robin Marshall, διευθυντής του τμήματος έρευνας αγοράς ομολόγων του FTSE Russell.
Οι ροές στην αγορά κινεζικών ομολόγων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης