Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ύστατη προσπάθεια Μητσοτάκη απέναντι στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για να σώσει την κρίσιμη τουριστική σεζόν 2021

Ύστατη προσπάθεια Μητσοτάκη απέναντι στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για να σώσει την κρίσιμη τουριστική σεζόν 2021
Ποια η ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη προς τους ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής
Σχετικά Άρθρα

Ατζέντα πανδημίας θα διαχειριστεί σήμερα 21 Ιανουαρίου 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 19:00, θα εξεταστούν τα σημαντικά ζητήματα της πανδημίας που απασχολούν τα ευρωπαϊκά κράτη.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η πορεία του εμβολιασμού στα ευρωπαϊκά κράτη, η προμήθεια νέων εμβολίων όπως π. χ της AstraZeneca ενώ θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση που έχει κάνει και ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός που εκ πρώτης βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Δύο σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη

Ειδικότερα, η ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη προς τους ευρωπαίους θα είναι η εξής:

  • Θα επαναλάβει την πρότασή του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ως απαραίτητου εφοδίου για την διευκόλυνση των ευρωπαίων πολιτών στις μετακινήσεις χωρίς να τίθενται σε καραντίνα αφού εισέλθουν στον προορισμό τους.
  • Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca. Και την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Πιέσεις Μητσοτάκη με φόντο την τουριστική σεζόν 2021

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χρειάζεται τις ειδικές συνθήκες ψύξης που χρειάζεται αυτό της Pfizer και είναι μίας δόσης άρα και πιο εύκολος ο εμβολιασμός του.
Το τελευταίο διάστημα, έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις από την Pfizer και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τις άλλες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα θέλει προχωρήσει πιο γρήγορα τον εμβολιασμό και να δημιουργήσει μία σχετική ανοσία του πληθυσμού στον ιό, προκειμένου να μη χαθεί η πολύ κρίσιμη φετινή τουριστική σεζόν.
Διαφορετικά με τις καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των εμβολίων αλλά και με την εγγενή δυσκολία του ίδιου του εγχειρήματος να εμβολιάσεις εκατομμύρια πληθυσμού, υπάρχει μεγάλος και σοβαρός φόβος να μην τα καταφέρει μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Ενιαίο σύστημα πιστοποίησης ζητάει η Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός, απέστειλε και επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ειδοποιώντας τον ότι στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός του πολίτη.
Του εφιστά να δώσει προσοχή στην ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό το οποίο θα κάνει πιο εύκολες τις μετακινήσεις, όπως λέει, των ευρωπαίων πολιτών μέσα από ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχοντας γνώση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας κάνει λόγο για ένα σύστημα που θα άρει τους περιορισμούς του Covid 19 και δεν θα περιορίζει τους ευρωπαίους.

Kριτική Ελλάδας, Τσεχίας, Δανίας και Αυστρίας στον EMA

Τέλος, με κοινή επιστολή ο Έλληνας Πρωθυπουργός μαζί με τους ηγέτες της Αυστρίας, της Τσεχίας και την Δανίας ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ να πιέσει το Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων να εγκρίνει γρήγορα το εμβόλιο της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών.
Είναι πραγματικότητα ότι ο ευρωπαικός οργανισμός φαρμάκων ήταν ο πιο αργός τόσο από τον FDA της Αμερικής όσο και από τον αντίστοιχο αγγλικό οργανισμό.
Mε συνέπεια να έχουν καθυστερήσει οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, με τις περιορισμένες ποσότητες των εμβολίων Pfizer και Μoderna. Στην επιστολή, του επισημαίνουν με επιτακτικό ύφος να μην εφησυχάζει και ότι οι τοπικές οικονομίες και οι κοινωνίες δεν αντέχουν νέα απαγορευτικά και περιορισμούς.

Oι Αερομεταφορείς στηρίζουν την ελληνική πρόταση

Χαρακτηριστικό στοιχείο της αποδοχής που γνωρίζει η κίνηση Μητσοτάκη είναι και η στάση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών. Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την πρωθυπουργική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως σαφέστατα αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι λόγω Covid οι επιχειρήσεις τους έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και έχουν χρειαστεί τεράστια κονδύλια στήριξης από τις τοπικές κυβερνήσεις, όπως άλλωστε έχει και γίνει και στη χώρα μας με την Aegean…

Μαξιμιλιανός
www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης