Διεθνή

Google: Συμφώνησε να πληρώνει για πρωτότυπο περιεχόμενο τους Γάλλους εκδότες

Google: Συμφώνησε να πληρώνει για πρωτότυπο περιεχόμενο τους Γάλλους εκδότες

Πρόκειται για συμφωνία - ορόσημα καθώς αναγνωρίζει πνευματικά δικαιώματα στους παραγωγούς πρωτότυπου περιεχομένου όσον αφορά τις μηχανές αναζήτησης

Σχετικά Άρθρα
 Η Google ήρθε σε συμφωνία με τους Γάλλους εκδότες για να καταβάλλει αντίτιμο για την εκ μέρους της χρήση πρωτότυπου περιεχομένου, τερματίζοντας μια διένεξη που έχει εκκινήσει από τη δεκαετία του 2000 και την κρίση του παραδοσιακού τύπου. 

Στη  συμφωνία περιλαμβάνεται ένα πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα και βάσει του οποίου ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα καταβάλλει συγκεκριμένα ποσά τους εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους που χρησιμοποιεί διαδικτυακά στις υπηρεσίες αναζήτησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία συμφωνία-ορόσημο καθώς είναι η πρώτη του είδους για την ευρωπαϊκή ήπειρο και παράλληλα ανοίγει το δρόμο για τους Γάλλους εκδότες - οι οποίοι έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται κατακόρυφα εξαιτίας της αθρόας χρήσης του διαδικτύου ως βασικού μέσου ενημέρωσης- να επιτυγχάνουν ξεχωριστές συμφωνίες αδειοδότησης για τη χρήση περιεχομένου.

Συμφωνίες

Όπως ανέφεραν στην από κοινού δήλωση η Google και η ένωση Alliance de la presse d’information generale (APIG), στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνονται κριτήρια όπως το πλήθος των ημερήσιων δημοσιεύσεων, η μηνιαία κίνηση στο διαδίκτυο και η «συμβολή στις πολιτικές και γενικές πληροφορίες».
Έως σήμερα η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία είχε συνάψει συμφωνίες στη Γαλλία, με τις εφημερίδες Le Monde και Le Figaro (οι οποίες κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο), για λίγες δημοσιεύσεις την ημέρα.

Περιεχόμενο

Η εταιρεία προσφέρει τη δική της υπηρεσία πληροφόρησης Google News Showcase και η οποία επιτρέπει στους εκδότες να διανείμουν το περιεχόμενό τους στο διαδίκτυο, ωστόσο είναι διαθέσιμη μόνο στη Βραζιλία και τη Γερμανία.
Στην κοινή ανακοίνωση δεν αναφέρονται τα ποσά που θα διανέμονται στα μέλη της APIG, ούτε ο τρόπος υπολογισμού των ποσών που θα δικαιούνται οι εκδότες.

Πνευματική ιδιοκτησία

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας έρχεται μετά από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ της Google και των Γάλλων εκδοτών σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των ανανεωμένων κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίοι επιτρέπουν στους εκδότες να απαιτούν αμοιβή από τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες εμφανίζονται οι ειδήσεις τους ή αποσπάσματα αυτών.

Επισκεψιμότητα

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου αρχικά αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να πληρώνει τους εκδότες για τη χρήση του περιεχομένου τους, υποστηρίζοντας ότι οι ιστότοποί τους επωφελούνται από τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα που κατευθύνει σε αυτές η Google.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης