Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απαντήσεις σε 7 μύθους για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Απαντήσεις σε 7 μύθους για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού
Η παραπληροφόρηση που δημιούργησε αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Ο σκεπτικισμός των εμβολίων και το κίνημα αντι-εμβολιασμού έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με το κοινό να αμφισβητεί όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και τις αναπτυξιακές πρακτικές τους, τα πρότυπα ασφάλειας και τους στόχους τους.
Η ταχεία ανάπτυξη εμβολίων κορωνοϊού κατά το προηγούμενο έτος, κατέστη μια επείγουσα ανάγκη δεδομένων των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για την ανακοπή της παγκόσμιας πανδημίας.
Αλλά η παραπληροφόρηση που δημιούργησε αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές.

Επικίνδυνο το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ήταν μεταξύ των 10 κορυφαίων παγκόσμιων απειλών για την υγεία το 2019.
Ο εμβολιασμός, ανέφερε, "αποτρέπει 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν βελτιωθεί η παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμών."
Όσον αφορά τα εμβόλια Covid-19, εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση (ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες) και η πιο παραπλανητική παραπληροφόρηση (ψευδείς πληροφορίες που προορίζονται να παραπλανήσουν τους ανθρώπους) που διαδίδονται σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Έτσι, το CNBC συγκέντρωσε μερικούς από τους κύριους μύθους που κυκλοφορούν για τα εμβόλια κορωνοϊού:

Μύθος: Τα εμβόλια Covid-19 δεν είναι ασφαλή επειδή αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα

Γεγονός: Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται τώρα έχουν υποβληθεί σε αυστηρές κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες συμμετέχοντες μετά από αρχικές δοκιμές σε ζώα.
Οι κατασκευαστές εμβολίων απέδειξαν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Πριν εγκριθούν για χρήση, τα δεδομένα δοκιμής από τα εμβόλια - όπως αυτά που έγιναν από την Pfizer-BioNTech, τη Moderna και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης-AstraZeneca - έχουν υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές.
Σε κλινικές δοκιμές στα τελευταία στάδια, τόσο τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech όσο και της Moderna βρέθηκαν να είναι 95% και 94,1% αποτελεσματικά, αντίστοιχα, στην πρόληψη σοβαρής μόλυνσης Covid-19.
Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το AstraZeneca βρέθηκε να έχει μέση αποτελεσματικότητα 70%.

Μύθος: Τα εμβόλια αλλάζουν το DNA

Γεγονός: Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer-BioNTech και Moderna περιέχουν messenger RNA (ή mRNA) που καθοδηγούν τα κύτταρα μας πώς να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσοαπόκριση.
Αυτό δημιουργεί ανοσία έναντι του ιού που προκαλεί το Covid.
Το mRNA από ένα εμβόλιο Covid δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA μας, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ
«Αυτό σημαίνει ότι το mRNA δεν μπορεί να επηρεάσει ή να αλληλεπιδράσει με το DNA μας με οποιονδήποτε τρόπο.
Αντίθετα, τα εμβόλια Covid-19 mRNA λειτουργούν με τις φυσικές άμυνες του οργανισμού για την ασφαλή ανάπτυξη ανοσίας έναντι ασθενειών.
Επιπλέον, τα ανοσοκύτταρα διαλύονται και απαλλάσσονται από το mRNA αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χρήσης.

Μύθος: Τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα

Γεγονός: Ορισμένες γυναίκες ανησυχούν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού θα μπορούσε να βλάψει τη γονιμότητά τους και υπήρξε παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό.
Πράγματι, την Τρίτη, το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιών εξέδωσαν μια δήλωση σχετικά με τους εμβολιασμούς Covid, τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.
Σε αυτό, ο Δρ Edward Morris, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου είπε: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις γυναίκες ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια Covid-19 θα επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Οι ισχυρισμοί για οποιαδήποτε επίδραση του εμβολιασμού Covid-19 στη γονιμότητα είναι αβάσιμοι και δεν υποστηρίζονται από κανένα στοιχείο.
«Δεν υπάρχει βιολογικά εύλογος μηχανισμός με τον οποίο τα τρέχοντα εμβόλια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα των γυναικών.
Δεν έχουν αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί έχουν προβλήματα γονιμότητας», πρόσθεσε.

Μύθος: Το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές για μένα επειδή είμαι έγκυος

Γεγονός: Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 για άτομα που είναι έγκυες, αναφέρει ο CDC.
Από τα διαθέσιμα δεδομένα από μελέτες σε ζώα, «δεν καταδείχθηκαν προβλήματα ασφάλειας σε αρουραίους που έλαβαν εμβόλιο Moderna COVID-19 πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μελέτες για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε το CDC.

Μύθος: Όποιος εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να φορά μάσκα

Γεγονός: Ακόμα κι αν κάποιος αποκτήσει ανοσία έναντι του Covid, θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς οι εμβολιασμοί επηρεάζουν τη μετάδοση και έως ότου το κάνουμε - και ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν μη εμβολιασμένοι - οι άνθρωποι καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης, να φορούν μάσκες και να πλένουν τα χέρια για να αποτρέψουν πιθανώς τη μετάδοση του ιού.

Μύθος: Δεν χρειάζομαι το εμβόλιο γιατί έχω ήδη Covid

Γεγονός: Ενώ μια λοίμωξη από τον κορωνοϊό μπορεί να παρέχει στα άτομα αντισώματα κατά της επανεμφάνισης, οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για πόσο καιρό διαρκεί αυτή η προστασία.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη σε χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με Covid ήταν πιθανό να έχουν κάποια μορφή ανοσίας για τουλάχιστον πέντε μήνες.
Ωστόσο, τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων με αντισώματα ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Μύθος: Μπορεί να κολλήσει κάποιος Covid-19 από το εμβόλιο

Γεγονός: Δεν προσβάλεται κάποιος από Covid από τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna επειδή δεν περιέχει ζωντανό ιό.
Το Πρόγραμμα Εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξηγεί ότι το δραστικό συστατικό του εμβολίου Oxford-AstraZeneca «παράγεται από έναν τροποποιημένο αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.
Αυτός ο ιός έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.
Χρησιμοποιείται για την παράδοση του γενετικού κώδικα στην πρωτεΐνη του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης