Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ifo: Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία στο εμπορικό πλεόνασμα – Τι άλλαξε η πανδημία στο παγκόσμιο εμπόριο

Ifo: Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία στο εμπορικό πλεόνασμα – Τι άλλαξε η πανδημία στο παγκόσμιο εμπόριο
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας μειώθηκε στα 261 δισ. δολάρια το 2020 ενώ της Κίνας υπερδιπλασιαστηκε στα 310 δισ. δολάρια αντίστοιχα
Σχετικά Άρθρα
Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας συρρικνώθηκε για πέμπτη διαδοχική χρονιά το 2020, καθώς η Κίνα ξεπέρασε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσον αφορά το μεγαλύτερο παγκοσμίως πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo τα στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Παγκόσμιο εμπόριο

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν μια τεκτονική μετατόπιση στο παγκόσμιο εμπόριο την οποία ενεργοποίησε η κρίση της πανδημίας καθώς η υψηλότερη ζήτηση σε όλο τον κόσμο για εργαλεία ιατρικής προστασίας και ηλεκτρονικές συσκευές ενίσχυσε τις κινεζικές εξαγωγές.
Το ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο δήλωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας, το οποίο μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων, υπερδιπλασιάστηκε στα 310 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ζήτηση

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας μειώθηκε στα 261 δισ. δολάρια το 2020, καθώς η ζήτηση αυτοκινήτων, μηχανημάτων και εξοπλισμού κατέγραψε μείωση σε πολλές από τις βασικές εξαγωγικές αγορές της, σύμφωνα με την έρευνα.
Η Ιαπωνία ήρθε τρίτη με το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 158 δισ. δολ.
Μετρημένο σε σχέση με την οικονομική παραγωγή, ωστόσο, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας παρέμεινε ασυνήθιστα υψηλό στο 6,9% του ΑΕΠ πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο ελαφρά μόνο από 7,1% το 2019.

Ρεκόρ το 2015

Από το 2011, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας υπερβαίνει σταθερά το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν μεσοσταθμικά  6%.
Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο σημείωσε ρεκόρ με 8,6% το 2015.
Συγκριτικά, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας το 2020 ήταν αυξημένο κατά 2,1% και της Ιαπωνίας κατά 3,2%, σύμφωνα με την έρευνα.

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στον κόσμο, το οποίο αυξήθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο, στα 635 δισ. δολάρια το 2020 ή 3,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απέτυχε να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα παρά την ατζέντα «America First» (H Αμερική Πρώτα) που είχε στόχο την προστασία των βιομηχανικών θέσεων εργασίας με την αύξηση των εισαγωγικών δασμών σε ξένα αγαθά.

Δαπάνες για υπηρεσίες

Το παραδοσιακά υψηλό πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών, μειώθηκε κατά 34 δισ. δολάρια και οι Γερμανοί ταξίδεψαν λιγότερο στο εξωτερικό, κάτι που εξηγεί γιατί το έλλειμμα στο εμπόριο υπηρεσιών της χώρας συρρικνώθηκε κατά 22 δισ. δολάρια.
Ο οικονομολόγος του Ifo, Christian Grimme, δήλωσε ότι οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία στα ταξίδια και τον τουρισμό ώθησαν το παραδοσιακά υψηλό έλλειμμα των υπηρεσιών της Γερμανίας σε χαμηλά επίπεδα.
«Τον περασμένο χρόνο, οι Γερμανοί έκαναν λιγότερες διακοπές στο εξωτερικό λόγω του κορωνοϊού», δήλωσε ο Grimme.
Ως αποτέλεσμα, ξόδεψαν σημαντικά λιγότερα χρήματα σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ελλάδα.

Σήμα κινδύνου για την παραγωγικότητα απο το Συμβούλιο Οικονομικων Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας - Πηγή: German Council of Economic Experts

 





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης