Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για πανδημία και πακέτο τόνωσης σε ΗΠΑ - Απώλειες -0,3% o S&P 500, o DAX στο -0,24%

Ανησυχία για πανδημία και πακέτο τόνωσης σε ΗΠΑ - Απώλειες -0,3% o S&P 500, o DAX στο -0,24%
Επιφυλακτικές οι κινήσεις των επενδυτών, ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ανάκαμψη
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν σήμερα 22/1 τα διεθνή χρηματιστήρια, με την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας να επισκιάζει τις προσδοκίες για το νέο πακέτο Biden για τη στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Βασική προτεραιότητα του 46ου προέδρου των ΗΠΑ θα είναι η έγκριση από το Κογκρέσο του πακέτου τόνωσης των 1,9 δισ. δολ. που έχει παρουσιάσει για την ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας.
Τις τελευταίες ημέρες ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικάνων έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ανάγκη ενός ακόμη πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, και μάλιστα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που πρότεινε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
Ανησυχίες που εντείνει το γεγονός ότι και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής J. Manchin επέκρινε επίσης το μέγεθος του τελευταίου προτεινόμενου γύρου στήριξης των Αμερικανικών νοικοκυριών, ύψους 2.000 δολαρίων που ζητά ο Biden.
Οι όποιες διαφωνίες είτε από τους Ρεπουμπλικάνους είτε από τους Δημοκρατικούς θα έχει κόστος για τον Biden, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ διαθέτοντας ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη επέλαση της πανδημίας και ενώ ο πρόγραμμα εμβολιασμού των Αμερικανών δεν εξελίσσεται με την ταχύτητα που αναμενόταν, αυξάνει τον κίνδυνο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις covid – Νέα lockdown σε Ευρώπη, Ασία – Κανονικότητα από φθινόπωρο στις ΗΠΑ

Παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού και ιδίως αυτή που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 23 κράτη, μια και μελέτες αναφέρουν πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι όχι μόνο για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά και για να εμποδίσουν περαιτέρω μεταλλάξεις του, οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να καταστούν ανεξέλεγκτες, καθιστώντας άκυρα ακόμα και τα ίδια τα εμβόλια.
Ήδη στην Κίνα και συγκεκριμένα σε Πεκίνο και Σαγκάη, οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και υποβάλλουν σε μαζικά τεστ τους πολίτες, στο Χόνγκ Κονγκ η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει lockdown σε δύο συνοικίες της πόλης των 7,5 εκατομμυρίων ενώ στην Ευρώπη, πέρα από το ότι μετά την Αγγλία και τη Γερμανία, και η Γαλλία εξετάζει ένα νέο lockdown, εντείνεται ο προβληματισμός για τις μετακινήσεις (κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ αποφασίστηκε ο περαιτέρω περιορισμός των μη αναγκαίων ταξιδιών), με τη σκέψη για κλείσιμο των συνόρων εντός της Ένωσης, αν και αποκλείστηκε προς το παρόν, να παραμένει στο τραπέζι.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 410.000, η κυβέρνηση Biden επιχειρεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, με τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Anthony Fauci να εκτιμά πως οι ΗΠΑ μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα από το φθινόπωρο, εάν έχει εμβολιαστεί το 75% με 80% των Αμερικάνων έως τα μέσα με τέλη του καλοκαιριού.
wall.JPG



«Άλμα» στην οικονομική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2021 - Στις 58 μονάδες ο PMI

Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα του επιχειρηματικού κλάδου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI (Purchase Managers Index) διαμορφώθηκε σε 58 μονάδες -πάνω από 50 μονάδες επιτάχυνση στη δραστηριότητα, κάτω από 50 μονάδες συνεπάγεται επιβράδυνση- τον τρέχοντα μήνα, από 55,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους ΡΜΙ, για τις Υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 57,5 μονάδες (από 54,8), ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση εκτοξεύθηκε στις 59,1 μονάδες (από 57,1).

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας να επισκιάζει τις προσδοκίες για το νέο πακέτο Biden για τη στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε σημαντικότερες απώλειες έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, οι φήμες για εκλογές, το υψηλό δημόσιο χρέος και η υγειονομική κρίση, προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 0,70% με ιστορικό χαμηλό στις 17 Δεκεμβρίου το 0,47%.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχεται ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής, λόγω των νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
europe.JPG

Τι προβλέπουν οι επαγγελματίες αναλυτές για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρώπη

Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες ενώ οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι και αυτές αμετάβλητες στο 1,7%.
Αντίθετα με τις αναθεωρήσεις στις προοπτικές αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, μακροπρόθεσμα προβλέπεται μεγαλύτερη ανάκαμψη.
Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε όλα τα επίπεδα.
Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΚΤ για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021 συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός κατά μέσο όρο θα κυμανθεί στο 0,9%, 1,3% και 1,5% για τα έτη 2021, 2022 και 2023 αντίστοιχα.
Οι εκτιμήσεις αυτές ήταν αμετάβλητες τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.
Οι μέσες μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό (οι οποίες, όπως και όλες οι άλλες μακροπρόθεσμες προβλέψεις σε αυτόν τον γύρο της έρευνα , αναφέρονται στο 2025) παρέμειναν στο 1,7%.

Markit: Σε χαμηλά διμήνου ο σύνθετος PMI στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2021

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, λόγω των αυστηρότερων lockdown που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Ο σύνθετος PMI της Markit για τη ζώνη του ευρώ, η οποία εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στις κατασκευές όσο και στις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο του 2021, έναντι 49,1 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2020.
Ένα επίπεδο κάτω των 50 μονάδων αντιπροσωπεύει συρρίκνωση στη δραστηριότητα.

Ύφεση τύπου W

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, δήλωσε ότι μια ύφεση διπλού πάτου για τη ζώνη του ευρώ φαίνεται «όλο και πιο αναπόφευκτη».
«Οι αυστηρότεροι περιορισμοί COVID19 έφεραν περαιτέρω επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο», είπε.
«Η παραγωγή μειώθηκε, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα των υπηρεσιών και την αποδυνάμωση της μεταποιητικής ανάπτυξης στα χαμηλότερα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής στην επτάμηνη ανάκαμψη του τομέα».

«Στο κόκκινο» η Ασία

Με πτώση διαπραγματεύτηκαν και οι αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,9% στις 4.045 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,44%, στις 28.631,45 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,21%, στις 1.856,64 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1,6% στις 29.447 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,4% στις 3.606 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -1,1% στις 49.080 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης